Bir geziden sonra yer açarken SD kartımdan önemli GoPro video dosyalarını yanlışlıkla sildim ve şimdi bunların kurtarılıp kurtarılamayacağını anlamak için yardıma ihtiyacım var. Görüntüler, yeniden elde edemeyeceğim anları içeriyor ve SD karttaki silinmiş GoPro dosyaları için gerçekten işe yarayan en iyi kurtarma adımlarını veya yazılımı arıyorum.
Bunu bir keresinde bir GoPro kartıyla berbat etmiştim, o yüzden ilk iş olarak SD karta dokunmayı bırak.
Üzerine daha fazla klip çekme. Formatlama. Henüz onarım uygulamaları çalıştırma. Silinen GoPro görüntüleri, üzerine yeni veri yazılana kadar çoğu zaman orada durur. Her ek kayıt şansını biraz daha azaltır.
Kurtarma yazılımı çalıştırmadan önce ben kolay şeyleri kontrol ederdim:
GoPro aboneliği için ödeme yapıyorsan oturum aç ve Medya Kitaplığını ile Çöp Kutusu klasörünü gözden geçir. Bir keresinde tamamen kaybolduklarını düşündükten sonra eksik klipleri orada bulmuştum.
Kartı aç ve LRV dosyalarını ara. Bunlar küçük önizleme sürümleridir. Elbette daha kötü görünürler ama kötü görüntü hiç görüntü olmamasından iyidir.
Kamera kayıt sırasında kapandıysa veya donduysa kartı tekrar GoPro'ya tak. Benimki bazen açılışta bir onarım istemi gösteriyor ve klibi kendi kendine düzeltiyordu.
Ana dosyalar kartta yoksa ben Disk Drill denerdim.
Daha önce GoPro görüntülerinde kullandım ve test ettiğim birçok başka araçtan daha iyi sonuç verdi. GoPro dosyaları can sıkıcıdır çünkü kamera videoyu çoğu zaman kartın farklı yerlerine dağılmış parçalar halinde yazar. Birçok kurtarma uygulaması parçaları geri getirir ama video yeniden oluşturulurken başarısız olur, bu yüzden başta normal görünen ama sonra oynatmayı reddeden dosyalarla kalırsın. Disk Drill, kamera görüntülerini yeniden birleştirmede daha iyi görünüyordu ve önizleme seçeneği zaman kazandırdı çünkü bir şey dışa yazmadan önce kurtarılan klibin açılıp açılmadığını kontrol edebiliyordum.
Kurtarma sırasında yapacağım birkaç şey:
Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydet. Aynı SD karta geri yazma.
Tarama yaparken Gelişmiş Kamera Kurtarma modunu kullan. Bunu ilk seferde kaçırmıştım. Önemli.
Kart okuma sırasında hata veriyorsa veya bağlantıyı kesiyorsa önce bire bir bayt görüntüsü oluştur ve onun üzerinden çalış. Daha güvenli. Kart için de daha az stresli.
Windows'ta Disk Drill, kurtarma için sana 100 MB'a kadar ücretsiz kullanım sunar. Bu, ödeme yapmadan önce görüntülerinin kurtarılabilir olup olmadığını anlaman için hızlı bir test yapmaya yeter.
Klipler kaybolduktan sonra fazla yeni şey kaydetmediysen şansın hâlâ fena değil. Mükemmel değil ama tamamen bitmiş de değil.
Silinen GoPro dosyaları, kartı yeterince hızlı kullanmayı bıraktıysanız çoğu zaman kurtarılabilir. @mikeappsreviewer ile bir konuda aynı fikirdeyim, karta kayıt yapmayı bırakın. Ayrıldığım nokta şu: Yarım kalmış bir dosya için klip onarma istemine ihtiyacınız yoksa kartı tekrar kameraya takmayı atlarım. Her açılışta günlükler ve klasör değişiklikleri yazılır. Küçük bir risk, ama yine de risk.
Ben olsam şunu yapardım:
- SD kartta anahtar varsa kilitleyin.
- GoPro’yu USB ile bağlamak yerine kart okuyucu kullanın.
- Görüntüler çok önemliyse önce tüm kartın bir imajını alın.
- Taramayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde yapın.
GoPro görüntülerinde dosya yapısı önemlidir. MP4 dosyaları genellikle dosyanın sonundaki meta veri bloklarına bağlıdır. Silme işlemi düzgün gerçekleştiyse, kurtarma yazılımının hem video verisini hem de kapsayıcı yapısını geri yüklemesi gerekir. Bu yüzden rastgele ücretsiz araçlar çoğu zaman başarısız olur ve size süresi 0:00 görünen veya birkaç saniyeden sonra oynatmayan dosyalar verir.
Disk Drill burada sağlam bir seçenektir, özellikle SD karttan GoPro video kurtarma gerekiyorsa ve kurtarmadan önce önizleme görmek istiyorsanız. Kart sağlıklıysa önce silinen dosyaları tarayın. Bu klipleri bulamazsa tam tarama çalıştırın. Sonuçları karta geri değil, bilgisayarınıza kaydedin.
Ayrıca şu video rehberine de bakın, GoPro ve kameralar için adım adım SD kart video kurtarma.
Bir şey daha, kurtarma işlemi .LRV ve .THM dosyalarını bulursa onları saklayın. Tam çözünürlüklü video gitmiş olsa bile, klip sırasını ve eşleşen görüntüleri belirlemeye yardımcı olurlar. Kart silmeden sonra çok fazla yeniden kullanıldıysa, kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer.
Eklemek istediğim bir şey var; @mikeappsreviewer ve @sognonotturno bunu aslında yeterince vurgulamadı: “silinen” kliplerin gerçekten kamera tarafından mı yoksa bir bilgisayar tarafından mı kaldırıldığını kontrol edin. Bu, insanların düşündüğünden daha fazla önem taşır.
Eğer onları bir Mac’te sildiyseniz, bazen çıkarılabilir medyada gizli çöp klasörleri devreye girer. Windows’ta genelde aynı güvenlik ağı olmaz, ama yine de derin kurtarma yapmadan önce kartta gizli dosyaları göstermek faydalıdır. “Kayıp” GoPro dosyalarının aslında gerçek silinme değil, klasör karmaşası çıktığını gördüm.
Ayrıca sadece .MP4’e odaklanıp kalmayın. GoPro bazen kurtarmadan sonra video onarım araçlarıyla hâlâ düzeltilebilecek parçalanmış veriler bırakır. Yani Disk Drill açılmayan dosyaları geri getirirse, bu her zaman verinin işe yaramaz olduğu anlamına gelmez. Önce kurtarın, sonra onarın.
Benim sıralamam şu olurdu:
- Mümkünse SD kartı salt okunur olarak bağlayın.
- Bir bilgisayardan gizli/sistem klasörlerini kontrol edin.
- Her ihtimale karşı kartın tüm görünür içeriğini bir klasöre kopyalayın.
- Disk Drill’i kartın kendisine karşı ya da daha iyisi bir imaja karşı çalıştırın.
- Her şeyi başka bir sürücüye kurtarın.
- Kurtarılan MP4’leri yalnızca varsayılan oynatıcıda değil, VLC’de test edin.
- Klipler bozuksa, referans olarak aynı kamera/ayarlarla çekilmiş başka bir GoPro dosyasını kullanarak özel bir MP4 onarım uygulaması deneyin.
Önizleme dosyalarına fazla umut bağlama konusunda biraz aynı fikirde değilim. Elbette olması güzel bir yedek, ama önemli seyahat görüntüleri için daha çok tam akışları kurtarmaya ve sonrasında onları onarmaya odaklanırdım. Asıl kazanç genelde burada olur.
Kamera kartı kurtarma ile uğraşan kişilerden daha fazla görüş istiyorsanız, bu konu oldukça ilgili: GoPro SD kart video kurtarma yazılımı hakkında Reddit’teki en iyi tartışma.
Kısa versiyon: evet, SD karttan silinen GoPro videoları çoğu zaman kurtarılabilir, ancak silme işleminden sonra karta ne kadar az dokunduysanız şansınız o kadar artar. Disk Drill başlamak için mantıklı bir yerdir.