Alan açarken SD kartımdaki önemli videoları yanlışlıkla sildim ve şimdi onları geri almak için gerçekten yardıma ihtiyacım var. Kart kameramın içindeydi ve görüntüler, başka hiçbir yerde yedeklemediğim kişisel anıları içeriyor. Durumu daha da kötüleştirmeden, yanlışlıkla silindikten sonra SD karttan silinen videoları kurtarmanın en iyi yolunu arıyorum.
SD karttan silinen video, ilk yaptığım şey
Bir videonun eksik olduğunu fark ettiğinde o mideye oturan his hemen gelir. Bunu birkaç kez yaşadım. İlk hareket, dur. Çekime devam etme. Kartla uğraşma.
Silinen videoların çoğu o anda tamamen yok olmaz. Dosya girdisi kaldırılır ya da alan boş olarak işaretlenir, ama video verisi çoğu zaman üstüne yeni bir şey yazılana kadar yerinde kalır. Yani şansını en çok etkileyen şey şu, karta yeni veri yazmaman.
1. Kartı kullanmayı bırak
En önemli kısım bu.
Hemen şunların hepsinden kaçınırdım:
- daha fazla video kaydetmek
- fotoğraf çekmek
- karta dosya kopyalamak
- biçimlendirmek
SD kartı çıkar ve taramaya hazır olana kadar ona dokunma. Bunu bir keresinde zor yoldan öğrendim. Kamerayı test etmeye devam ettim, iki klip çektim ve o yazma işlemlerinden biri kurtarmaya çalıştığım dosyanın üstüne yazdı. Aptalca bir hataydı.
2. Bilgisayarının kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol et
Kurtarma araçlarına geçmeden önce, kartın hiç görünüp görünmediğinden emin ol.
Deneyeceğim birkaç şey:
- Farklı bir kart okuyucu kullan
- Başka bir USB portuna geç
- İkinci bir bilgisayara tak
- Windows’ta Disk Yönetimi’ni aç ve kartın orada görünüp görünmediğine bak
Windows kartın RAW olduğunu söylüyorsa ya da sürekli biçimlendirmeni istiyorsa, henüz yapma. Birçok kurtarma uygulaması bu durumdaki kartları yine de okuyabilir. Kart hiçbir yerde görünmüyorsa, o zaman silinmeden çok kartın ya da okuyucunun bozuk olabileceğini düşünmeye başlardım.
3. Kurtarma yazılımıyla tara
Video dosyaları için Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım.
Neden hoşuma gitti, basit bir sebep. Birçok formatı tanıdı ve kameralara odaklı kurtarma modu, görüntüyü parça parça kaydeden cihazlardan gelen bölünmüş video dosyalarında işe yaradı. Bunun özellikle aksiyon kameralarında ve dronlarda, düz fotoğraf dosyalarına kıyasla daha önemli olduğunu gördüm.
Genelde iyi çalıştığı içerikler şunlar:
- GoPro
- DJI dronları
- Sony kameralar
- parçalı video depolaması kullanan diğer kameralar
Windows’ta 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarmaya izin veriyor. Tam bir video için 100 MB çoğu zaman hiçbir şey, evet. Yine de kullanışlı, çünkü para harcamadan önce tarama yapabilir, sonuçları önizleyebilir ve klibinin orada olup olmadığını görebilirsin.
Ücretsiz bir seçenek istersen, PhotoRec denemeye değer. İnsanların düşündüğünden daha sık işe yarıyor. Dezavantajları, dosya adları genelde bozulmuş şekilde geri gelir ve klasör yapısı çoğu zaman kaybolur. Veriyi alırsın, ama düzenini değil.
4. Durumu daha kötüleştirmeden dosyaları kurtar
İzlenecek yol yeterince basit:
- SD kartı bir kart okuyucuya tak
- Tam tarama çalıştır ya da araç sunuyorsa derin tarama yap
- Sonuçları video dosyalarına daralt
- Kayıp görüntüne benzeyenleri önizle
- Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydet
Onları aynı SD karta geri kaydetme. Kulağa bariz geliyor biliyorum, ama insanlar yapıyor. Kurtarılan dosyaları kaynak karta yazarsan, taramanın henüz çıkarmadığı şeylerin üstüne yazma riski doğar.
PC sürücünü, harici SSD’yi ya da başka bir şeyi kullan.
5. Kurtarılan video bozuk görünüyorsa
Bu olur. Dosyayı kurtarırsın, oradadır, ama oynatılmaz.
İlk deneyeceğim şey VLC Media Player olurdu. VLC, bozuk dosyaları birçok varsayılan oynatıcıdan daha iyi okur. Aynı bilgisayarda kliplerin Filmler ve TV’de açılmayıp VLC’de sorunsuz açıldığı oldu.
VLC de takılırsa, video onarım araçları bazen yardımcı olur. Bazıları dosyayı, aynı ayarlara sahip aynı kameradan alınmış sağlam bir örnek klibi kullanarak yeniden oluşturur. Tuhaf derecede spesifik, ama gerçekten önemli. Aynı çözünürlük, aynı codec, aynı kare hızı, aynı cihaz. Eşleşme ne kadar yakınsa, şans o kadar iyi.
Ve evet, kurtarma bitene kadar herhangi bir biçimlendirme istemini görmezden gel. Windows bu uyarıyı göstermeyi sever. Acele ediyorsun diye üstüne tıklama.
Benim durumumda en önemli olan neydi
İki şey:
- kartı hızlıca kullanmayı bırakmak
- yeni veriler eskisinin üstüne yazmadan önce kurtarmayı başlatmak
Kartın hâlâ bağlanıyorsa, şansın genelde fena değildir. Her okuyucuda ve her bilgisayarda kaybolduysa, bu basit bir silmeden çok donanım sorununa benziyor. Farklı bir problem.
Bunu şu anda yapıyorsan, süreci sıkıcı tut. Kartı çıkar. Bilgisayarda oku. Tara. Başka bir sürücüye kurtar. Ek adım yok, tahmin yok, panikle tıklamak yok. İnsanlar dosyayı kalıcı olarak en çok burada kaybeder.
Evet, kart yalnızca silindiyse veya dosyalar silindiyse, kurtarma oranları çoğu zaman fena değildir. Buradaki büyük etken üzerine yazma oranıdır. Yeni klipler aynı bloklara yazıldığında, o kısımlar artık geri getirilemez.
Hızlıca kullanmayı bırakma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Seçenekleri test etmek için fazla bekleme konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Zaman, yazmalar kadar önemli değil. Önemli olan önce SD kartın birebir bayt düzeyinde bir imajını almak, sonra kartın kendisini değil bu imajı taramaktır. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya dd gibi araçlar bu konuda yardımcı olur. Kurtarma yazılımı çökerse veya kartı yanlış okursa, orijinal kartınız dokunulmadan kalır.
İmajı aldıktan sonra, imajı Disk Drill veya PhotoRec ile tarayın. Disk Drill çoğu kişi için daha kolaydır ve önizleme ile dosya filtreleme istiyorsanız daha iyidir. Videolarınız exFAT kullanan bir kameradan geldiyse, silme işlemi çoğu zaman dizin girdilerini kaldırır ama kümeleri yeniden kullanılana kadar olduğu gibi bırakır. Bu yüzden kurtarma bu kadar sık işe yarar.
Kamera tam format attıysa, ihtimal düşer. Hızlı format o kadar kötü değildir.
Ayrıca, kamera markanızın uygulamasını veya bulut senkronizasyonunu da kontrol edin; bazıları proxy dosyaları kaydeder veya otomatik içe aktarma yapar. İhtimal düşük, ama 2 dakikaya değer.
Görsel bir adım adım anlatım istiyorsanız, şu SD kart video kurtarma adım adım rehberi açıkçası rastgele forum gönderilerinden daha kolay takip edilir.
Kurtarılan tüm dosyaları SD karta değil, bilgisayarınıza kaydedin. Dosya adları bozuk görünse bile her dosyayı açın. Anlamsız isimlerle geri gelen ama sorunsuz oynayan kliplerim oldu.
Evet, genellikle yapabilirsiniz, ama @mikeappsreviewer ve @techchizkid’in söylediklerine bir şey eklerdim: videolar gerçekten çok önemliyse, bulduğunuz her araçla taramayı tekrar tekrar denemeyin. Fazla kişi, kartı saatlerce kurcalayarak tek bir temiz kurtarma girişimini karmakarışık hale getiriyor.
Benim görüşüm şu:
- normal bir silmeyse, şans fena değil
- hızlı format atıldıysa, hâlâ mümkün olabilir
- sildikten sonra kayıt yapmaya devam ettiyseniz, ihtimal hızla düşer
- kart fiziksel olarak arızalanıyorsa, kendi başınıza kurtarma çok hızlı şekilde kötüleşebilir
“Ne olursa olsun önce her zaman imaj alın” tavsiyesine biraz katılmıyorum. Teoride evet. Gerçek hayatta ise, kart sağlamsa ve çok teknik biri değilseniz, imaj almak insanların kafasını karıştırabilir ve asıl kurtarmayı geciktirebilir. Nasıl yapılacağını biliyorsanız, yapın. Bilmiyorsanız, mümkünse salt okunur erişim kullanın ve doğrudan bilgisayarda güvenilir bir kurtarma uygulamasına geçin.
Sizin durumunuzda benim yapacağım:
- Küçük yazma kilidi anahtarı varsa SD kartı kilitleyin.
- Kamera kablosunu değil, düzgün bir kart okuyucu kullanın.
- Önce Disk Drill ile silinen videoları tarayın, çünkü video türüne göre sıralamak, sonuçları önizlemek ve kamera görüntülerini birçok ücretsiz araçtan daha hızlı fark etmek daha kolaydır.
- Her şeyi bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kurtarın.
- Ancak ondan sonra, bazı dosyalar bozuksa onarım denemeleri yapın.
İnsanların unuttuğu bir şey daha var: kameralar bazen bir videoyu birkaç parçaya böler, bu yüzden “kayıp klibiniz” birden fazla dosya olarak geri gelebilir. Dosya adları garip görünürse veya zaman damgaları tutmazsa panik yapmayın. Bu normal sayılır.
Disk Drill dosyaları buluyor ama oynatmıyorsa bile yine de kurtarın. Bozulmuş bir kurtarılmış dosya, tamamen üzerine yazılmış bir dosyadan yine de daha iyidir. Sonrasında onarım deneyebilirsiniz. Kart bağlantıyı kesmeye başlarsa, taramalar donarsa veya okuyucuda tıklama sesi gelirse, kendi başınıza uğraşmayı bırakın ve profesyonel bir laboratuvarı düşünün. O kısım pahalılaşır, evet, ama yeri doldurulamaz aile görüntülerinde hesabın mantığı biraz farklıdır.
Şuna da hızlıca göz atmaya değer: SD karttan silinen videoları kurtarmak için en iyi topluluk ipuçları
Kısaca: kartı kullanmayı bırakın, başka bir sürücüye kurtarın ve kameranın herhangi bir şeyi formatlayarak “yardım etmesine” izin vermeyin.
@techchizkid, @waldgeist ve @mikeappsreviewer tarafından yeterince vurgulanmayan bir açı daha var: uzun bir kurtarma çalıştırması yapmadan önce kartın sağlığını kontrol edin. Okuyucunuz üzerinden SMART tarzı bilgiler alınabiliyorsa ya da okumalar yavaş ve tutarsızsa, sorun yalnızca silme değil, denetleyici aşınması olabilir. Bu durumda, tekrarlanan derin taramalar ters etki yaratabilir.
Bunu “hemen şimdi tara” diyenlerle kısmen aynı düşünmüyorum. Görüntüler gerçekten yerine konamaz durumdaysa ve kart garip davranıyorsa, beş uygulama denemektense tek bir dikkatli geçiş daha önemlidir.
Disk Drill hakkında:
Artıları
- video türlerine göre sıralamak kolay
- önizlemeler klipleri hızlı doğrulamaya yardımcı olur
- normal yanlışlıkla silme durumları için iyi
Eksileri
- Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırı video için çok küçüktür
- dosya sistemi ciddi şekilde hasar görmüşse alt seviye araçlar kadar ideal değildir
- zayıf bilgisayarlarda ağır hissettirebilir
Benim pratik görüşüm:
- sağlıklı kart + yanlışlıkla silme = Disk Drill iyi bir ilk denemedir
- kararsız kart + aile görüntüleri = disk imajı almayı veya hatta daha erken bir kurtarma laboratuvarını değerlendirin
- oynatılmayan kurtarılan dosyalar işe yaramaz değildir, onarım daha sonra yine de işe yarayabilir
Ayrıca, kameranız bölümler halinde kayıt yaptıysa, yalnızca bariz olanı değil, ilgili tüm dosyaları kurtarın. Bazı “kayıp” videolar aslında bir klip zinciridir.