Henüz panik yapmazdım. Daha önce bozulmuş gibi görünen disklerim oldu, sonra onlarla uğraşmayı bıraktığımda dosyaları geri vermeye başladılar. Asıl önemli olan şu, diske şu anda yeni hiçbir şey yazmayı bırak.
Kurulum yok. Büyük indirmeler yok. Klasörlerin yerini değiştirme. Bir dosya silindiğinde, dosya girdisi çoğu zaman önce kaybolur, ham veri ise başka bir şey onun üstüne yazılana kadar orada durur. Diski kullanmaya devam edersen, kendi kurtarma işini daha da zorlaştırırsın.
Yazılım kurtarmanın genellikle işe yaradığı durumlar
Gördüğüm kadarıyla, araçlar şu gibi durumlarda iyi iş çıkarır:
- yanlışlıkla silinen dosyalar
- Geri Dönüşüm Kutusu zaten boşaltılmış
- hızlı biçimlendirme
- bir bölümün kaybolması
- çökme veya hatalı kapatma sonrası dosyaların ortadan kaybolması
Ancak sürücü tıklamaya, sürtünme sesi çıkarmaya, bip sesi vermeye veya sistemden rastgele kaybolmaya başlarsa durum farklıdır. Ben orada dururum. Bu sesler genellikle sorunun fiziksel olduğunu gösterir ve tekrar tekrar dönmeye zorlamak çoğu zaman durumu daha da kötüleştirir.
Basit bir ilk deneme
Sıfırdan başlıyor olsaydım, önce Disk Drill uygulamasını denerdim. Bir keresinde hatalı biçimlendirme yapılmış bir harici sürücüde kullandım ve bir sürü belge okumadan rahatça kullanabildim. Silinmiş dosyalar, biçimlendirilmiş birimler, hasarlı dosya sistemleri ve harici HDD ya da SSD gibi yaygın durumları destekler. Önizleme aracı çok yardımcı olur, çünkü kaydetmeden önce bir dosyanın hâlâ açılıp açılmadığını kontrol edebilirsiniz. Windows'ta ücretsiz kurtarma sınırı 100 MB'tır.
Bunu nasıl yapardım
- Disk Drill'i, dosyaların kaybolduğu sürücüye değil, farklı bir sürücüye yükleyin.
- Etkilenen sürücüyü bağlayın.
- Disk Drill'i açın ve doğru diski seçin.
- “Kayıp verileri ara” seçeneğine tıklayın.
- Yavaş gibi görünse bile taramanın tamamlanmasına izin verin.
- Aradığınızı daraltmak için filtreleri veya arama çubuğunu kullanın.
- Geri yüklemeden önce birkaç dosyayı önizleyin.
- Geri almak istediklerinizi seçin.
- Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin.
Son adım, insanların düşündüğünden daha önemlidir. Aynı sürücüye geri yüklerseniz, henüz kurtarmadığınız verilerin üzerine yazma riski oluşur. İnsanların bunu bir kez yapıp sonra klasörün yarısının neden bozuk geri geldiğini merak ettiğini gördüm. Kötü bir gün.
Önce kolay şeyleri kontrol edin
Uzun bir tarama çalıştırmadan önce, bariz yerlere bakın:
Geri Dönüşüm Kutusu. OneDrive. Windows'ta Dosya Geçmişi. Mac'te Time Machine.
İnsanların bütün bir akşamı sektörleri tarayarak geçirdiğini, sonra da eksik dosyaları bir bulut eşitleme klasöründe bulduğunu gördüm. Sinir bozucu, ama tamamen kaybolmalarından iyidir.
Göz atmaya değer diğer araçlar
- PhotoRec, ücretsiz ve güçlüdür, ancak dosya adları genelde dağınık şekilde geri gelir ve iş akışı zorlu hissettirir
- UFS Explorer, harici sürücülerle sağlamdır, ancak daha çok teknik tarafa yönelir
Bunu kendim yapmayı ne zaman bırakırdım
Sürücü fiziksel sorun belirtileri gösteriyorsa veya bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa, evde kurtarma araçlarını atlarım. O noktada, bir veri kurtarma laboratuvarı daha mantıklı olur. Yazılım hasarlı donanımı onarmaz ve fazladan denemeler bazen laboratuvarın işini zorlaştırır. Bunu zor yoldan öğrendim.