Sabit Diskten Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Sabit diskimden yanlışlıkla önemli dosyaları sildim ve onlara hâlâ ihtiyacım olduğunu çok geç fark ettim. Bir şeylerin üzerine yazılmadan önce silinen sabit disk dosyalarını kurtarmanın en iyi yolunu, gerçekten işe yarayan güvenli kurtarma yazılımları veya adımlar dahil, arıyorum.

Henüz panik yapmazdım. Daha önce bozulmuş gibi görünen disklerim oldu, sonra onlarla uğraşmayı bıraktığımda dosyaları geri vermeye başladılar. Asıl önemli olan şu, diske şu anda yeni hiçbir şey yazmayı bırak.

Kurulum yok. Büyük indirmeler yok. Klasörlerin yerini değiştirme. Bir dosya silindiğinde, dosya girdisi çoğu zaman önce kaybolur, ham veri ise başka bir şey onun üstüne yazılana kadar orada durur. Diski kullanmaya devam edersen, kendi kurtarma işini daha da zorlaştırırsın.

Yazılım kurtarmanın genellikle işe yaradığı durumlar

Gördüğüm kadarıyla, araçlar şu gibi durumlarda iyi iş çıkarır:

1. yanlışlıkla silinen dosyalar
  2. Geri Dönüşüm Kutusu zaten boşaltılmış
  3. hızlı biçimlendirme
  4. bir bölümün kaybolması
  5. çökme veya hatalı kapatma sonrası dosyaların ortadan kaybolması

Ancak sürücü tıklamaya, sürtünme sesi çıkarmaya, bip sesi vermeye veya sistemden rastgele kaybolmaya başlarsa durum farklıdır. Ben orada dururum. Bu sesler genellikle sorunun fiziksel olduğunu gösterir ve tekrar tekrar dönmeye zorlamak çoğu zaman durumu daha da kötüleştirir.

Basit bir ilk deneme

Sıfırdan başlıyor olsaydım, önce Disk Drill uygulamasını denerdim. Bir keresinde hatalı biçimlendirme yapılmış bir harici sürücüde kullandım ve bir sürü belge okumadan rahatça kullanabildim. Silinmiş dosyalar, biçimlendirilmiş birimler, hasarlı dosya sistemleri ve harici HDD ya da SSD gibi yaygın durumları destekler. Önizleme aracı çok yardımcı olur, çünkü kaydetmeden önce bir dosyanın hâlâ açılıp açılmadığını kontrol edebilirsiniz. Windows'ta ücretsiz kurtarma sınırı 100 MB'tır.

Bunu nasıl yapardım

1. Disk Drill'i, dosyaların kaybolduğu sürücüye değil, farklı bir sürücüye yükleyin.
  2. Etkilenen sürücüyü bağlayın.
  3. Disk Drill'i açın ve doğru diski seçin.
  4. “Kayıp verileri ara” seçeneğine tıklayın.
  5. Yavaş gibi görünse bile taramanın tamamlanmasına izin verin.
  6. Aradığınızı daraltmak için filtreleri veya arama çubuğunu kullanın.
  7. Geri yüklemeden önce birkaç dosyayı önizleyin.
  8. Geri almak istediklerinizi seçin.
  9. Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin.

Son adım, insanların düşündüğünden daha önemlidir. Aynı sürücüye geri yüklerseniz, henüz kurtarmadığınız verilerin üzerine yazma riski oluşur. İnsanların bunu bir kez yapıp sonra klasörün yarısının neden bozuk geri geldiğini merak ettiğini gördüm. Kötü bir gün.

Önce kolay şeyleri kontrol edin

Uzun bir tarama çalıştırmadan önce, bariz yerlere bakın:

Geri Dönüşüm Kutusu. OneDrive. Windows'ta Dosya Geçmişi. Mac'te Time Machine.

İnsanların bütün bir akşamı sektörleri tarayarak geçirdiğini, sonra da eksik dosyaları bir bulut eşitleme klasöründe bulduğunu gördüm. Sinir bozucu, ama tamamen kaybolmalarından iyidir.

Göz atmaya değer diğer araçlar

1. PhotoRec, ücretsiz ve güçlüdür, ancak dosya adları genelde dağınık şekilde geri gelir ve iş akışı zorlu hissettirir
  2. UFS Explorer, harici sürücülerle sağlamdır, ancak daha çok teknik tarafa yönelir

Bunu kendim yapmayı ne zaman bırakırdım

Sürücü fiziksel sorun belirtileri gösteriyorsa veya bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa, evde kurtarma araçlarını atlarım. O noktada, bir veri kurtarma laboratuvarı daha mantıklı olur. Yazılım hasarlı donanımı onarmaz ve fazladan denemeler bazen laboratuvarın işini zorlaştırır. Bunu zor yoldan öğrendim.

Önce sürücüyü kullanmayı bırakın. Bu konuda @mikeappsreviewer ile yüzde 100 aynı fikirdeyim. Ayrıldığım nokta şu: herhangi bir tarama çalıştırmadan önce yedek kopyaları kontrol ederdim. İnsanlar, dosya OneDrive sürüm geçmişinde, Dosya Geçmişinde, Time Machine'de veya hatta bir uygulamanın geçici klasöründe dururken tarama için saatler harcıyor. Benim sıralamam şöyle olurdu: 1. Geri Dönüşüm Kutusunu veya Çöp Kutusunu kontrol edin. 2. Bulut senkronizasyon çöp kutusunu ve dosya geçmişini kontrol edin. 3. Uygulama otomatik kaydetme klasörlerini, Office, Adobe vb. kontrol edin. 4. Hiçbir şey çıkmazsa, kurtarma yazılımı çalıştırın. Yazılım tarafında, Disk Drill iyi bir seçimdir çünkü önizleme önemlidir. Önizleme açılıyorsa, şansınız daha yüksektir. Recuva, sağlıklı sürücülerde basit silmeler için uygundur, ancak benim deneyimime göre hasarlı dosya sistemlerinde bazı şeyleri kaçırır. PhotoRec daha fazla ham dosya ortaya çıkarır, ancak dosya adları çoğu zaman karmakarışık şekilde geri gelir. Bu iş hızlıca çirkinleşir. İnsanların atladığı bir şey daha var. Eğer bu bir SSD ise, TRIM silme sonrasında kurtarma olasılığını oldukça düşürür. Yazma etkinliğini hızlıca durdurursanız, HDD'ler genelde size daha iyi bir şans verir. SMART istatistikleri artan bozuk sektörler gösteriyorsa veya sürücünün bağlantısı kesiliyorsa, kendiniz müdahale etmeyi bırakın. Önce ddrescue gibi bir şeyle klonlayın, sonra klonu tarayın. Orijinal üzerinde çalışmak, verilerin kurtarılabilir durumdan tamamen kaybolmasına nasıl geçtiğinin yoludur. Temiz bir rehber istiyorsanız, bu başlık bunu daha iyi anlatıyor: sabit sürücüden silinen dosyaları kurtarmanın en iyi yolları Büyük kural, kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye geri yükleyin. Aynı sürücüye kurtarma yapmak, insanların ikinci şanslarını mahvetme şeklidir.
Sildikten Sonra Sabit Sürücüden Dosyalar Nasıl Kurtarılır?
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @jeff'e katılıyorum, ama insanların atladığı bir şeyi eklerim: tam bir kurtarma çalıştırması yapmadan önce silmenin mantıksal mı olduğunu yoksa dosya sistemi tarafından mı gizlendiğini kontrol edin. Sürücü bir HDD ise ve hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, Komut İstemi'ni yönetici olarak açın ve `chkdsk X: /f` komutunu yalnızca dosya sistemi hatalarından şüpheleniyorsanız çalıştırın, normal bir silme durumunda değil. Bazen dosyalar veri gittiği için değil, dizin bozulduğu için kaybolmuş gibi görünür. Bazı kişilerin chkdsk önermekten nefret ettiğini biliyorum, ki bu anlaşılır, çünkü arızalı bir sürücüde durumu daha da kötüleştirebilir. Bu yüzden disk ses çıkarıyorsa, donuyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa bunu *kullanmazdım*. Ayrıca yalnızca klasör yoluna göre değil, dosya imzası ve uzantıya göre arama yapın. Silinen dosyalar genellikle önce özgün adlarını kaybeder. Bu yüzden Disk Drill burada kullanışlıdır, özellikle de geri yüklemeden önce belgeleri, fotoğrafları ve videoları önizlemek için. Sadece önizleme özelliği bile 20 GB gereksiz veriyi körü körüne kurtarmaya kıyasla çok zaman kazandırır. @jeff ile biraz ayrıldığım bir nokta var: önce klonlamak idealdir, ama tamamen sağlıklı bir sürücüde basit bir yanlışlıkla silme durumunda bu normal kullanıcılar için gereğinden fazla olabilir. Yine de sürücü en ufak bir kararsızlık belirtisi gösteriyorsa, evet, önce klonlayın. Ayrıca onarım araçlarından ve kayıt defteri temizleyicilerinden kaçınırdım. İnsanlar kurtarılabilir bir karmaşayı daha büyük bir karmaşaya böyle çeviriyor. Başka bir diske kurtarın, sonra düzenlersiniz. Okunabilir bir Disk Drill incelemesi ve silinen dosya kurtarma rehberi istiyorsanız, rastgele düğmelere tıklamadan önce buna göz atmaya değer. Disk Drill'in silinen dosyaları, biçimlendirilmiş sürücüleri, bozuk bölümleri nasıl ele aldığını ve kurtarılabilir verileri nasıl önizlediğini kapsıyor; gerçekten önemli olan kısım da bu. Kısaca: sürücüyü kullanmayı bırakın, yedekleri ve gizli kopyaları doğrulayın, sert değil akıllıca tarayın ve sürücüden kurtarma yapmadan önce onu düzeltmeye çalışmayın. İnsanların işi bozduğu nokta tam olarak burasıdır.
Sildikten Sonra Sabit Diskten Dosyalar Nasıl Kurtarılır?
Bence @jeff, @espritlibre ve @mikeappsreviewer'ın yalnızca kısmen değindiği bir nokta şu: silinen dosyalar sistem sürücüsündeyse, bilgisayarı kapatın ve mümkünse kurtarmayı başka bir işletim sisteminden yapın. Windows'u normal şekilde başlatmak loglar, geçici dosyalar, güncellemeler, tarayıcı önbelleği gibi sürekli yazma işlemleri yapmaya devam eder; bunların hepsi silinmiş verilerin üzerine yazabilir. Dahili bir HDD için, ben sürücüyü çıkarmayı, ikincil disk olarak ya da USB yuvası üzerinden bağlamayı ve ardından başka bir makineden taramayı tercih ederim. Ayrıca sıradan silme işlemleri için hemen `chkdsk` kullanmazdım. Bu, dizin bozulması durumlarında uygundur ama yanlışlıkla silme için onarım araçları yanlış problemi çözmeye çalışır. Disk Drill hakkında, iyi bir orta yol seçeneğidir. **Artıları** - kurtarmadan önce dosyaların kolay önizlemesi - tür ve boyuta göre iyi filtreleme - basit silme işlemlerini ve birçok karmaşık mantıksal durumu ele alır - bazı adli bilişim araçlarına göre daha az göz korkutucu **Eksileri** - Windows'ta ücretsiz kurtarma sınırlıdır - derin taramalar çok fazla gereksiz sonuç döndürebilir - fiziksel olarak arızalanan sürücüler için ilk tercihim değil - büyük taramalar biraz zaman alabilir Benim kendi kuralım: - Sağlıklı HDD, yakın zamanda silinmiş: önce Disk Drill - Ücretsiz ve basit bir şey gerekirse: Recuva - Ham veri çıkarma gerekiyorsa ve dosya adları önemli değilse: PhotoRec - Sürücü kararsızsa: önce imajını/klonunu al, sonra kopyadan kurtarma yap Bir de çoğu kişinin gözden kaçırdığı bir yer var: antivirüs karantinası. Silinmiş denilen belgelerin aslında baştan beri orada durduğunu gördüm. Ayrıca dosyanın silinmediğini, eşitleme çakışması yönetimi nedeniyle taşınmış olabileceğini de kontrol edin. OneDrive, Dropbox ve bazı NAS uygulamaları tuhaf klasörlerde yinelenen çakışma kopyaları oluşturmayı çok sever. İnsanların yaptığı büyük hata, kurtarılan dosyaları kaynak sürücü üzerinde sıralamaktır. Önce kurtarın, sonra düzenleyin.