Neden iPhone Depolamam Gece Boyunca Durmadan Doluyor?

iPhone depolama alanım, ben hiçbir şey indirmiyor olsam bile gece boyunca durmadan artıyor ve bu durum güncellemeler, fotoğraflar ve uygulama performansında sorunlara yol açmaya başladı. Uygulamalarımı kontrol ettim ve bazı dosyaları sildim, ancak depolama alanı ertesi sabaha kadar yeniden doluyor. Bu kadar çok alanı neyin kullandığını ve iPhone depolama alanımın gece boyunca dolmasını nasıl durdurabileceğimi anlamak için yardıma ihtiyacım var.

Bunu birkaç iPhone'da yaşadım ve depolama neredeyse dolu uyarısına ani geçiş göründüğünden daha kötü görünüyordu. Benimki ben uyurken bir anda 20 GB tüketmedi. Olan daha basitti. Büyük bir kategori zaten bir süredir şişmişti, sonra iOS sonunda uyarıyı verdi.

Buradan başlayın: Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı. Biraz bekleyin ve grafiğin yüklenmesine izin verin. Hangi kategorinin soruna yol açtığını kontrol ederdim. Genelde karmaşa yaratanlar Fotoğraflar, uygulamalar, mesaj ekleri, indirilenler veya Sistem Verileri olur.

İlk olarak nereye bakardım

Eğer Fotoğraflar üst sıralardaysa, her şeyden önce onunla ilgilenirdim. Birçok kişi tam aynı kopyaları arayıp orada duruyor. Ben de öyle yaptım. Neredeyse hiç fark yaratmadı. Asıl büyük çöp yığını şunlardan oluşuyordu:

1. 18 fotoğrafın aynı göründüğü seri çekimler
  2. aynı görselin düzenlenmiş kopyaları
  3. varlığını unuttuğun ekran görüntüleri
  4. eski videolar, özellikle uzun olanlar
  5. Live Photos

Benim için en çok alan açan kısım buydu. iPhone’daki yerleşik Yinelenenler albümü oldukça sınırlı. Tam aynı kopyaları yakalıyor ve birçok benzer eşleşmeyi kaçırıyor. Okuduğum birkaç başlıkta, insanlar üçüncü taraf temizlik uygulamalarının Apple’ın hiç işaretlemediği yüzlerce, bazen binlerce benzer fotoğraf bulduğunu söylüyordu.

Ben Clever Cleaner ile başlardım. Onu denedim çünkü asıl sorun yaşadığım alan uygulamalar değil, fotoğraf arşiviydi. Sadece birebir kopyalardan fazlasını ayıklıyor. Benzer görünen çekimleri bir araya getiriyor, ekran görüntülerini grupluyor, en büyük dosyaları öne çıkarıyor ve daha az yer kaplamaları için Live Photos öğelerini normal durağan fotoğraflara dönüştürmene izin veriyor. İnsanların aktardığına göre, bazıları yaklaşık 10 GB alan geri kazandı. Diğerleri ise benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve Live Photos öğelerini temizledikten sonra 30 GB’a daha yakın alan açtı.

Dikkat edeceğim bölümler

1. Benzerler, neredeyse aynı fotoğraflar için
  2. Büyük Dosyalar, en büyük videolar ve görseller için
  3. Ekran Görüntüleri, hızlı toplu temizlik için
  4. Canlı Fotoğraflar, Live Photos öğelerini standart fotoğraflara dönüştürmek için

İşe yarayan tarafı, silmeden önce yine de her şeyi incelemeniz. Ben de ilk başta çoğu insan gibi temkinliydim. Seçimleri kontrol ettikten sonra eşleşmeler iyiydi, dürüst olmak gerekirse beklediğimden daha iyiydi.

Fotoğraflardan sonra, uygulamaları kontrol edin

İnsanların gözden kaçırdığı bir diğer nokta da burası. Sosyal uygulamalar, yayın uygulamaları ve tarayıcılar arka planda önbelleğe alınmış verileri biriktirir. Bir yeniden yüklemenin, rastgele görsellerden oluşan bir yığını silmekten daha fazla depolama alanı açtığını gördüm. Şunlara bakın:

1. uygulamaların içindeki indirilen diziler veya müzikler
  2. tarayıcı önbelleği
  3. bulut veya okuma uygulamalarındaki çevrimdışı dosyalar
  4. medya içeren büyük mesaj dizileri

Bir uygulama çok büyük görünüyorsa, önce onu açar ve uygulama destekliyorsa indirmeleri temizlerdim. Desteklemiyorsa, silip yeniden yüklemek bazen daha hızlı işe yarar.

Sayılar hâlâ yanlış görünüyorsa

Depolama kullanımı artmaya devam ediyorsa ve bunu açıklayan belirgin bir neden yoksa, Sistem Verileri bölümünü kontrol edin. Bu kategori can sıkıcıdır çünkü iOS size bunun üzerinde neredeyse hiç doğrudan kontrol vermez. Telefon yedeklenip sıfırlanana ve geri yüklenene kadar şişkin kaldığı durumlar gördüm. Yaygın değil ama olur.

Yani iPhone’unuzun depolamasının gece içinde dolduğunu söylüyorsa, ben önce Fotoğraflar’a, ikinci olarak uygulama önbelleğine, üçüncü olarak da Sistem Verileri’ne bakarım. Fotoğraf arşivini Clever Cleaner ile temizler, ardından büyük uygulamaları ve indirilenleri incelerdim. Gördüğüm sahte gizemli depolama sorunlarının çoğu bu yerlerden birinde çıktı.

Bir gecede yaşanan sıçramalar çoğu zaman gizemli dosyalar değil, arka plandaki bakım işlemleridir. @mikeappsreviewer ile bir konuda biraz aynı fikirde değilim. Fotoğraflar yaygındır, evet, ama benim iPhone’umda daha büyük suçlu eşitleme ve önbellek döngüsüydü.

Önce şunları kontrol edin.

1. iCloud’daki Mesajlar
    Eşitleme takılırsa, telefonunuz yerel kopyaları daha uzun süre tutar. Büyük grup sohbetleri, videolar, sesli notlar, çıkartmalar, GIF’ler. Çok hızlı birikirler. Ayarlar’a, Apple Kimliğinize, iCloud’a, Mesajlar’a gidin. Sonra büyük konuşmaları açın ve medyayı konuşmanın içinden silin.

2. Mail indirmeleri
    Mail uygulaması ekleri ve yenilenmiş posta kutusu verilerini depolar. Gmail, Outlook veya iş e-postası eklediyseniz, telefon Wi‑Fi’da şarj olurken depolama yavaş yavaş artar. Bir keresinde şişmiş bir posta hesabını kaldırıp yeniden eklemek sorunu benim için çözmüştü.

3. Podcast ve müzik arabellekleri
    Apple Podcasts, Spotify, YouTube, Netflix. Bu uygulamalar bölümleri yeniden indirir, akışları önbelleğe alır ve başarısız indirmeleri saklar. İnsanlar bunu kaçırır çünkü normal bir indirme gibi görünmez. Her uygulamayı açın ve depolanan içeriği inceleyin.

4. iCloud Drive ve Dosyalar
    Dosyalar uygulaması çevrimdışı kopyaları tutar. Bazı uygulamalar dışa aktarmaları da oraya kaydeder. iPhone’umda ve İndirilenler’i kontrol edin.

5. Başarısız iOS güncelleme dosyaları
    Bu sinsi bir durumdur. iPhone güncelleme paketlerini gece indirir. Yükleme başarısız olursa, dosya bazen orada kalır. Ayarlar, Genel, iPhone Saklama Alanı’na gidin. Listelenmiş bir iOS güncellemesi görürseniz, silin.

Sorununuz fotoğraf şişkinliğiyse, Clever Cleaner yine de iPhone fotoğraf depolama temizliği için göz atmaya değer, özellikle benzer çekimler ve büyük dosyalar için. Bu video da pratik temizlik adımlarını anlatıyor: iPhone depolama alanı nasıl hızlı boşaltılır izleyin

Bir şey daha. Temizlikten sonra yeniden başlatın. iOS depolama raporlaması gecikir ve bazen saatlerce yanlış görünebilir.

@mikeappsreviewer ve @ombrasilente’in söylediklerine ekleyeceğim şey şu: bazen depolamadaki sorun aslında “yeni” çöp dosyalar değildir, iOS’un yeniden dizin oluşturması ve geçici çalışma alanı kullanmasıdır. Gece boyunca telefon prize takılı, Wi‑Fi’a bağlı olur ve Apple’ın arka planda gizlice yaptığı tüm işleri yapar. Fotoğraf analizi, Spotlight dizinleme, iCloud eşitlemesi, güncelleme hazırlığı, günlük döndürme, böyle sinir bozucu şeyler.

Onların pek değinmediği birkaç nokta:

• Safari Okuma Listesi çevrimdışı sayfaları
  • Sesli Notlar yedekleri/yerel kopyaları
  • Eğer kullandıysanız GarageBand/iMovie proje dosyaları
  • Uygulama içindeki WhatsApp/Telegram belge depolaması
  • Apple Books’a indirilen kitaplar/PDF’ler
  • Siri sesleri ve çevrimdışı dil paketleri
  • konuşulan içeriği etkinleştirdiyseniz erişilebilirlik sesleri

Ayrıca Ayarlar > App Store bölümünü kontrol edin ve otomatik uygulama güncellemelerinin açık olup olmadığına bakın. Uygulamalar gece boyunca güncellenebilir ve bazı oyunlar/sosyal uygulamalar güncellemelerden sonra şişer çünkü önbellek yeniden oluşturulur.

Bir konuda biraz katılmıyorum: insanlar “Sistem Verileri bozulmuş” sonucuna çok hızlı atlıyor. Bazen temizlik tamamlandıktan sonra 24 ila 48 saat içinde kendi kendine düşer. Sinir bozucu, evet. Kalıcı hata, her zaman değil.

Fotoğraflar hâlâ en büyük kategorinizse, o zaman benzer çekimleri, büyük videoları, ekran görüntülerini ve Apple’ın kaçırdığı Live Photo’ları bulmak için Clever Cleaner mantıklı. Gerçek kullanıcı deneyimi görmek istiyorsanız şu başlığı da okurdum: insanların iPhone fotoğraf temizliği için neden Clever Cleaner önerdiğine bakın

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. yeniden başlattıktan sonra iPhone Saklama Alanı’nı kontrol edin
  2. kategori boyutlarını sabah ve akşam karşılaştırın
  3. bir geceliğine otomatik uygulama güncellemelerini kapatın
  4. Dosyalar, Books, WhatsApp/Telegram, Sesli Notlar’ı kontrol edin
  5. yalnızca Fotoğraflar çok büyükse Clever Cleaner kullanın
  6. yalnızca Sistem Verileri günlerce yükselmeye devam ediyorsa yedekleyin ve geri yükleyin

Bu “gece boyunca dolma” olayı genelde arka plan bakımıdır, telefonunuza hayalet gibi film indiren bir şey değil.

@ombrasilente, @voyageurdubois ve @mikeappsreviewer tarafından yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm bir nokta şu: depolama “büyümesi” yalnızca önbellek değil, anlık görüntüler ve geri alma alanı da olabilir.

iCloud yedekleme kullanıyorsanız, uygulama güncellemeleri yapıyorsanız veya bir iOS güncellemesi gece boyunca hazırlık aşamasına geçiyorsa, iPhone başarısız bir değişikliği güvenle geri alabilmek için geçici alan ayırabilir. İş tamamlanana kadar bu alan rastgele bir şişkinlik gibi görünebilir. Aslında Fotoğraflar uygulamasının her seferinde ilk şüpheli olduğu fikrine biraz katılmıyorum. Bazı telefonlarda asıl sorun geçici çalışma alanı ve kötü davranan tek bir uygulamadır.

Benim farklı yapacağım şeyler:

• Privacy & Security içindeki Analytics Data bölümünü kontrol edin. Bir uygulama gece boyunca sürekli çöküyorsa, günlükler birikebilir.
  • VPN, güvenlik, tarayıcı ve temizleyici uygulamalara bakın. İronik şekilde bunlar büyük yerel önbellekler oluşturabilir.
  • Büyük ekleri senkronize ediyorsanız Takvim ve Notlar uygulamalarını açın. Gömülü taramalar, PDF’ler ve paylaşılan not medyaları sessizce şişebilir.
  • Sync Library ile Apple Music kullanıyorsanız, indirilmiş kayıpsız parçaları açıp kontrol edin. Bunlar çok büyüktür.

Pratik bir test:

1. Yatmadan önce kategori boyutlarını not edin.
  2. Bir gece için Wi-Fi’yi kapatın.
  3. Ertesi gece Wi-Fi açık kalsın ama Arka Planda Uygulama Yenileme’yi devre dışı bırakın.
  4. Sonuçları karşılaştırın.

Bu, sorunun bulut senkronizasyonu mu yoksa uygulama hareketliliği mi olduğunu ayırır.

En büyük bölümün açıkça fotoğraflar olduğu görülüyorsa, o zaman Clever Cleaner makuldür.
Artıları: benzer çekimleri, büyük dosyaları, ekran görüntülerini, Live Photos’u bulur.
Eksileri: yine de sonuçları dikkatlice gözden geçirmeniz gerekir ve System Data ya da garip senkronizasyon hatalarını düzeltmez.

Kısacası, “gece boyunca dolma” durumu çoğu zaman iOS’un bakım yapmasıdır, ancak bu her gece oluyorsa, tekrar tekrar başarısız olan tek bir uygulamadan veya tek bir senkronizasyon kaynağından şüphelenirdim.