Mac'te Boşaltılmış Çöp'ten Silinen Dosyaları Geri Kurtarmak Mümkün mü?

Mac’imde Çöp Kutusu’nu yanlışlıkla boşalttım ve iş için hâlâ ihtiyaç duyduğum önemli dosyaları kaybettim. Yakın tarihli bir yedeğim yoktu ve şimdi macOS’ta Çöp Kutusu boşaltıldıktan sonra silinen dosyaların hâlâ kurtarılıp kurtarılamayacağını öğrenmeye çalışıyorum. Veriler tamamen sonsuza dek kaybolmadan önce denemem gereken en iyi Mac dosya kurtarma seçenekleri veya adımları hakkında tavsiyelerinizi gerçekten çok takdir ederim.

İlk yapacağım şey, hem de şu anda, MacBook’u kullanmayı bırakmak olurdu.

İndirme yok. Uygulama yükleme yok. Dosya kaydetmeyin. Hâlâ yapabiliyorsanız arka planda çalışan şeyleri kapatın.

İşin kötü kısmı şu. macOS’te Çöp Kutusu’nu boşaltmak genelde dosya verisini hemen silmez. Sistem bu dosyalara olan işaretçileri kaldırır ve alanı boş olarak işaretler. Bu yüzden eski veriler çoğu zaman bir süre daha sürücüde kalır. Mesele basit: oraya yeni veri yazıldığı anda eski dosyanızın üzerine yazılır ve kurtarma ihtimali hızla düşer.

Yeni MacBook’larda bu durum SSD davranışı ve TRIM yüzünden daha da kötüleşir. TRIM, sürücüye silinmiş blokları arka planda temizlemesini söyler. Hız için iyi. Kurtarma için kötü. SSD’li Mac’lerde silinmiş şeylerin insanların beklediğinden çok daha hızlı yok olduğunu gördüm.

Kurtarma araçlarına geçmeden önce kolay yolları kontrol edin.

1. Time Machine anlık görüntüleri

Time Machine kullanıyorsanız açın ve dosyaların Çöp Kutusu’na gitmeden önce bulunduğu klasöre gidin. Yedekleme diski bağlı olmasa bile macOS çoğu zaman son yaklaşık 24 saat için yerel anlık görüntüler tutar. Temiz ve hızlı olduğu için önce buraya bakardım.

1. Bulut depolama

Bu dosyalar iCloud Drive, Dropbox veya Google Drive ile senkronize edildiyse Mac üzerinde kurcalamaya devam etmeyin. Telefonunuzu veya başka bir bilgisayarı kullanın ve hizmetin web sürümünde oturum açın. Bunların çoğu, Mac’inizdeki Çöp Kutusu’ndan ayrı olarak, yaklaşık 30 gün boyunca kendi silinen öğeler alanını tutar.

1. Uygulama içi silinen klasörleri

Bu, insanları sürekli yanıltıyor. Photos ve Notes uygulamalarının kendi Son Silinenler bölümleri vardır. Yani Çöp Kutusu boş olsa bile verileriniz uygulamanın içinde 30 ila 40 gün boyunca duruyor olabilir.

Bunların hiçbiri işe yaramadıysa, o zaman kurtarma yazılımına geçerdim.

Bu araçların yaptığı şey, üzerine yazılmadan önce ham depolamayı tarayıp dosya izlerini aramaktır. Silinen veri hâlâ oradaysa, kurtarma yazılımının bir şansı vardır. TRIM zaten temizlediyse, sonuçlar pek iyi olmaz.

Mac’lerde en iyi sonucu Disk Drill ile aldım, özellikle de yenilerinde. Eski Mac kurtarma uygulamalarının birçoğu Apple Silicon sistemlerde veya T2 çipli makinelerde yarı ölü gibi görünüyor. İzinler, şifreleme, Apple’ın her zamanki kısıtlamaları. Disk Drill, insanların 2014 forum gönderilerinden önermeye devam ettiği rastgele eski araçlara göre modern Mac’leri daha iyi idare ediyor.

Burada büyük bir uyarı var. Mümkünse kurtarma yazılımını aynı dahili sürücüye kurmayın. Tam da kaçınmaya çalıştığınız yazma işlemi bu. En iyi hamle şu:

• Başka bir bilgisayar kullanın
  • Disk Drill’i bir USB flash sürücüye indirin
  • USB’yi MacBook’a takın
  • Mümkünse oradan çalıştırın

Sonra bir Universal Scan çalıştırın.

İşe yarayan tarafı şu: taramanın kendisi ücretsizdir ve önizleme alırsınız. Ben her zaman bir şey için ödeme yapmadan önce önizleme yapardım. Fotoğraflarınız tam küçük resimler gösteriyorsa ve belgeleriniz önizlemede açılıyorsa, en azından dosyaların bozulmadığını bilirsiniz. Kurtarırsanız, onları Mac’in dahili depolamasına değil harici bir sürücüye kaydedin. İnsanlar bunu karıştırıyor ve sonra daha fazla şeyin üzerine yazıyor. Oldukça acımasız.

Tarama hiçbir şey bulmazsa, o zaman laboratuvar kurtarmasına kalırsınız.

Bu da doğru donanıma sahip bir veri kurtarma merkezi, bazen temiz oda çalışması ve normal macOS araçlarının dışında doğrudan erişim yöntemleri demektir. Yeterince sık işe yarar ama fiyat can yakar. Genelde hasara, aciliyete ve cihaz türüne bağlı olarak 300 ila 3.000 dolar arasında rakamlar görüyorum. Vergi kayıtları, hukuki belgeler, iş verileri, bebek fotoğrafları gibi şeyler için insanlar bunu öder. Rastgele indirmeler için pek değil.

Bir şey daha. Terminal komutu efsanelerini görmezden gelin. Boşaltılmış bir Çöp Kutusu sorununa sanki gizli bir hile koduymuş gibi kabuk komutları atan gönderiler görmeye devam ediyorum. Bu komutlar belirli durumlarda yardımcı olur; örneğin öğeleri takılmış bir Çöp Kutusu’ndan çıkarmak gibi. Ama silinmiş dosyaları yoktan geri getirmezler.

Yani kısa versiyonu:

• MacBook’u kullanmayı bırakın
  • Time Machine’i kontrol edin
  • Başka bir cihazdan bulut çöpünü kontrol edin
  • Photos veya Notes Son Silinenler bölümünü kontrol edin
  • Gerekirse USB kurulumundan Disk Drill ile tarama yapın
  • Kurtarılanları harici bir sürücüye kaydedin
  • Hiçbiri işe yaramazsa bir kurtarma laboratuvarını arayın

Hızlı hareket ederseniz hâlâ bir şansınız var. Mac’i kullanmaya devam ederseniz, kararı genelde sürücü sizin yerinize verir.

Evet, Mac’te Çöp Sepeti’ni boşalttıktan sonra kurtarma hâlâ mümkün olabilir. İhtimal iki şeye bağlıdır: sürücü türünüz ve silme işleminden sonra Mac’i ne kadar kullandığınız.

@mikeappsreviewer ile bir noktada aynı fikirdeyim, yeni veri yazmayı hızla durdurun. Yeni Mac’lerde SSD ve TRIM olduğu için, doğrudan yazılıma yönelme yaklaşımına ise biraz katılmıyorum; çünkü yazılım taramaları çoğu zaman çok fazla gereksiz sonuç döndürür ve kayıp çalışma dosyalarınızı bulmaz.

İnsanların atladığı birkaç şey:

Aynı Apple kimliğine bağlı diğer Mac’leri veya iOS cihazlarını kontrol edin. Masaüstü ve Belgeler eşzamanlaması açıksa, değişiklikleri henüz eşzamanlamamış başka bir cihazda eski bir kopya hâlâ duruyor olabilir.

Uygulama otomatik kaydetme ve geçici klasörlerine bakın. Microsoft Word, Excel, Adobe uygulamaları ve bazı editörler otomatik kurtarma dosyaları tutar. Office için Finder’da “AutoRecovery” aratın ve tarihe göre sıralayın. Çöp Sepeti boşaltıldıktan sonra insanların bir raporun yüzde 90’ını bu şekilde geri aldığına şahit oldum.

Terminal’i açın ve son dosya etkinliğini inceleyin; sihirli bir kurtarma için değil, özgün dosya adlarını ve yollarını belirlemek için. Bu, daha sonra Disk Drill ile tarama yaparken çok yardımcı olur.

FileVault etkinse ve Mac silme işleminden sonra saatlerce açık kaldıysa, SSD modellerinde kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer. Sabit diskli eski Intel Mac’ler genelde daha iyi sonuç verir. Yeni Apple Silicon Mac’ler daha az affedicidir.

Dosyalar iş için önemliyse, önce sürücünün bire bir imajını alın, sonra canlı diski değil bu imajı tarayın. Bu, daha fazla yıpranmayı ve daha fazla yazma işlemini önler. Ev kullanıcılarının çoğunun atlayıp sonra pişman olduğu kısım budur.

Disk Drill, derin taramalar ve kurtarılabilir dosyaların önizlemesi için hâlâ Mac’teki daha iyi seçeneklerden biridir. Bunu başlangıç diskinizde değil, harici bir sürücüde kullanın.

Çöp Sepeti’ni boşalttıktan sonra dosyaları kurtarmak için adım adım bir Mac rehberi istiyorsanız, şu video fena değil:
Mac’te Çöp Sepeti’ni boşalttıktan sonra silinen dosyaları kurtarma

Kısaca: Evet, hâlâ bir şans var. Yeni SSD’li bir Mac’te hızlı hareket edin, yoksa veriler de hızla silinir. Dosyalar maddi değer taşıyorsa, kendiniz denemek yerine önce sürücünün imajını alın.

Evet, bazen. Ama @mikeappsreviewer ve @boswandelaar’ın söylediklerine bir şey eklerdim: eğer bu iş için kullanılan bir Mac ise ve dosyalar şirket tarafından yönetilen bir klasördeyse, karmaşık bir şeye girişmeden önce ofis paketinizin sürüm geçmişini veya iş birliği günlüklerini kontrol edin. Birçok kişi Word, Excel, Google Docs, Adobe Cloud, hatta bazı proje araçlarının eski kopyaları tamamen Çöp Kutusu dışında tuttuğunu unutuyor.

Ayrıca, ev kullanıcılarının ne yaptıklarını zaten bilmiyorlarsa doğrudan disk imajı almaya yönelmesine tam olarak katılmıyorum. Teoride akıllıca, ama işler çok hızlı karışabilir. Çoğu kişi için pratik yol, uygulama/sürüm geçmişini kontrol etmek, sonra harici depolamadan Disk Drill gibi bir araçla tarama yapıp başka bir sürücüye kurtarmaktır.

Gözden kaçan bir diğer yer de e-postadır. Kayıp eklerin, orijinal belge e-postayla gönderildiği ve hâlâ Gönderilenlerde ya da bir yazışma içinde durduğu için kurtarıldığını gördüm. Kulağa saçma geliyor ama düşündüğünüzden daha sık işe yarıyor.

Bir gerçeklik kontrolü daha: daha yeni bir Mac’teki dahili SSD’den silindiyse, hızlı davransanız bile kurtarma ihtimali biraz düşük olabilir. İmkânsız değil, sadece eski günlerdeki gibi değil.

Bu konuyla ilgili tam olarak aynı mesele üzerine başka bir tartışma isterseniz, bu Apple forum başlığı Mac’te Çöp Kutusu boşaltıldıktan sonra kurtarma konusunu oldukça iyi anlatıyor:
Mac’te Çöp Kutusu boşaltıldıktan sonra silinen dosyaları kurtarma

Yani evet, mümkün mü? Evet. Garantili mi? hayır. Şu anda Mac’i ne kadar az kullanırsanız, şansınız o kadar artar.

Mümkün, evet. Öngörülebilir, pek değil.

Diğerlerinin sadece hafifçe değindiği bir açı eklerdim: dosyaların bir uygulama kitaplığı veya paketi içinde bulunup bulunmadığını kontrol edin. Mac’te Final Cut, Logic, Photos, bazı tasarım uygulamaları ve hatta Scrivener projeleri “silinmiş” gibi görünebilir; oysa parçaları hâlâ paket içeriklerinde veya uygulama tarafından yönetilen depolamada bulunabilir. İlgili proje dosyalarına sağ tıklayın, Paket İçeriğini Göster seçeneğini açın ve her şeyin tamamen gittiğini varsaymadan önce orada arama yapın.

@boswandelaar’ın her durumda önce imaj alma tavsiyesine biraz katılmıyorum. İyi bir uygulama, elbette, ama APFS, FileVault, sınırlı boş alan ve hazır ikinci sürücüsü olmayan normal bir iş Mac’inde insanlar bunu kurmaya saatler harcayıp daha kolay fırsatları kaçırabilir. Benim öncelik sıram şu olurdu:

• uygulama sürüm geçmişi
  • uygulama otomatik kayıt kapsayıcıları
  • paket içerikleri
  • bulut web geri dönüşüm kutuları
  • paylaşımlı/ekip sürücüsü geçmişi
  • ardından kurtarma taraması

Sıklıkla gözden kaçan bir kaynak daha: APFS yerel belge sürümleri. Bazı uygulamalar Tüm Sürümlere Göz At özelliğini destekler. Uygulamayı ve hâlâ mevcutsa aynı belge adını açın, ardından Dosya menüsünde Geri Dön seçeneğini kontrol edin. Bazen Finder’daki dosya gitmiş olsa bile eski durumları geri getirebilir.

Tarama yapacaksanız, Disk Drill makul bir seçenektir.

Artıları:

• sağlam APFS desteği
  • kolay önizlemeler
  • teknik olmayan kullanıcılar için yeterince basit
  • kayıp bölümleri ve silinmiş dosyaları tek geçişte bulabilir

Eksileri:

• TRIM uygulanmış SSD’lerde sonuçlar yine de hayal kırıklığı yaratabilir
  • derin taramalar çok sayıda gereksiz dosya adı döndürür
  • kurtarma lisansı ücreti can yakabilir
  • en iyi uygulama başka bir sürücü gerektirir ve çoğu kişinin elinin altında böyle bir sürücü yoktur

Bu yüzden @mikeappsreviewer, @cazadordeestrellas ve @boswandelaar’ın aciliyet konusunda büyük ölçüde haklı olduğunu söylerdim. Benim eklemem şu olurdu: sadece Çöp Kutusundan kurtarmayı düşünmeyin. Şunu düşünün: bu dosya başka nerede bulunuyordu? İş belgelerinde bu yaklaşım, çoğu zaman ham kurtarmadan daha iyi sonuç verir.