Mam problem z słabymi sygnałami WiFi w niektórych częściach mojego domu. Próbowałem przenieść router, ale problem nadal występuje. Szukam niezawodnej aplikacji na Androida do analizy siły sygnału WiFi i ewentualnie znalezienia najlepszych miejsc na silne połączenie. Czy ktoś może polecić dobrą?
Byłem w tej samej sytuacji z martwymi strefami WiFi i przerywanymi połączeniami. Po wypróbowaniu wielu aplikacji, ‘Netspot dla Androida’ naprawdę się wyróżniał dla mnie. Oferuje dogłębną analizę siły sygnału WiFi i problemów z siecią. Pomaga zidentyfikować, gdzie są słabe punkty i nawet pomaga zoptymalizować umiejscowienie routera. Interfejs jest również przyjazny dla użytkownika, więc nawet jeśli nie jesteś bardzo obeznany z technologią, nadal możesz z tego wiele zyskać.
Po prostu uruchom aplikację, a zapewni ona wizualną mapę siły sygnału WiFi, gdy poruszasz się po domu. W ten sposób możesz dosłownie zobaczyć, gdzie sygnał zanika i dostosować odpowiednio.
Również, jest przydatna do porównywania różnych sieci, jeśli masz wiele routerów lub punktów dostępu. Netspot jest szczególnie dobry, ponieważ oferuje wyraźne graficzne przedstawienie, co ułatwia zrozumienie zebranych danych. Jest dokładny i niezawodny, i naprawdę pomógł mi zoptymalizować konfigurację WiFi w domu.
Możesz to wypróbować tutaj: Najlepsza aplikacja do analizy WiFi na Androida.
Sam również miałem do czynienia z niestabilnym WiFi i odkryłem, że dobra aplikacja analizująca może zrobić ogromną różnicę. Choć zgadzam się z @boswandelaar, że Netspot dla Androida jest solidnym wyborem z jego graficznymi reprezentacjami i łatwością użycia, to ‘WiFi Analyzer’ autorstwa Farproc okazała się bardziej prostolinijną opcją dla moich potrzeb.
Jedną z funkcji, którą uwielbiam, jest jej zdolność do oceniania każdego kanału WiFi. Pomogło mi to zmienić kanał mojego routera na mniej zatłoczony, co zdecydowanie poprawiło stabilność mojego sygnału. Dodatkowo, aplikacja nie tylko pokazuje siłę sygnału, ale także dostarcza dane o wydajności sieci w czasie rzeczywistym.
Jednak minusem jest brak kompleksowej funkcji mapowania wizualnego, którą oferuje Netspot. Jeśli preferujesz bardziej szczegółową analizę i jesteś gotów poświęcić czas na chodzenie po domu, aby zmapować siłę sygnału, to Netspot dla Androida może być lepszym wyborem. Aplikacja jest naprawdę skierowana na dostarczanie bardziej szczegółowej optymalizacji.
Dla zainteresowanych, możecie również sprawdzić przyzwoitą aplikację analizującą WiFi w Google Store aplikacja analizująca WiFi dla Androida. Ten link prowadzi bezpośrednio do pomocnej aplikacji w Play Store.
Kiedykolwiek eksperymentowałeś z ‘WiFi Analyzer’ od Farproc, ale brakowało Ci bardziej szczegółowych informacji? Być może ‘Netspot na Androida’ okaże się przełomowy. Chociaż @boswandelaar i @ombrasilente przedstawili przekonujące argumenty na temat zarówno ‘Netspot’, jak i ‘WiFi Analyzer’, chciałbym dodać jeszcze jedną opcję.
‘WiFi Monitor’ od Aleksandra Kozyukova także warto sprawdzić. Ta aplikacja dostarcza kompleksowy pulpit nawigacyjny wydajności sieci, wskazując prędkości pobierania i wysyłania, czas połączenia i zużycie danych. Jest mniej skoncentrowana na wizualizacjach, ale bardzo informacyjna, dając solidne zrozumienie wydajności sieci na pierwszy rzut oka. Jedna funkcja, którą oferuje i której nie znajdziesz w ‘Netspot’, to monitorowanie w czasie rzeczywistym podłączonych urządzeń, co może być nieocenione, jeśli podejrzewasz zatory w sieci.
Wracając do ‘Netspot’ na Androida, jeśli priorytetem są reprezentacje graficzne i użyteczność, ta aplikacja błyszczy. Mapy wizualne są bardzo użyteczne do identyfikacji słabych punktów w domu. Jednak konieczność chodzenia po domu może być trochę uciążliwa, jeśli nie jesteś gotowy na samodzielne podejście. Jednak dane, które zbiera, są dużym plusem, co sprawia, że cały ten wysiłek jest tego wart.
Minusem, o którym wspomniał @ombrasilente, jest to, że szczegółowa konfiguracja aplikacji może być zbyt skomplikowana dla kogoś, kto szuka szybkiego rozwiązania. ‘WiFi Analyzer’ radzi sobie z tym, utrzymując rzeczy proste i skupiając się na ocenie kanału, co jest świetne do przełączania na mniej zatłoczony kanał. Ale z drugiej strony, brakuje mu szczegółowych wizualizacji, które oferuje ‘Netspot’.
Podsumowując, wybierz ‘Netspot na Androida’, jeśli chcesz dokładnie zgłębić swoje ustawienia WiFi i jesteś gotowy na trochę chodzenia, aby zoptymalizować sygnał. Jeśli potrzebujesz prostoty i szybkiej analizy danych, ‘WiFi Analyzer’ i ‘WiFi Monitor’ powinny spełnić Twoje oczekiwania.