Próbuję uporządkować bibliotekę zdjęć na moim iPhonie, ale album Duplikaty nie pokazuje wielu zdjęć, które wyglądają prawie tak samo. Mam wiele podobnych ujęć, zrzutów ekranu i zapisanych obrazów, które zajmują miejsce, i potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu na ich znalezienie i usunięcie, gdy Zdjęcia Apple ich nie wykrywają.
Apple Photos nigdy nie radziło sobie z tym dobrze. Owszem, wykrywa dokładne duplikaty. Ale gdy tylko jedno ujęcie ma inne oświetlenie, minimalnie zmieniony kąt, inną minę albo szybką edycję, przestaje traktować je jak to samo zdjęcie. Moja biblioteka zapełniła się małymi grupami po 5 do 10 niemal identycznych zdjęć, a Photos ignorowało większość z nich.
Najlepiej na moim telefonie sprawdził się Clever Cleaner. Podchodziłem do tego, spodziewając się typowego badziewia: reklam wszędzie, fałszywych skanów, a potem paywalla. Ten był inny. Uruchomiłem go na dużej bibliotece, pogrupował podobne zdjęcia lepiej, niż się spodziewałem, i skończyłem w około 15 minut. Gdybym miał ręcznie sortować ten sam bałagan, nadal przekopywałbym się przez zdjęcia z plaży i rozmazane fotki kolacji.
Tak to zrobiłem:
- Zainstaluj Clever Cleaner z App Store i zezwól na dostęp do zdjęć.
- Otwórz kartę Similars.
- Pozwól aplikacji skanować. W mojej bibliotece skończyła szybko, nawet przy kilku tysiącach obrazów.
- Otwórz każdą grupę podobnych zdjęć. Aplikacja sama wybiera Best Shot. Zmieniłem kilka z nich tam, gdzie jej wybór wydawał mi się nietrafiony.
- Dotknij Move to Trash dla kolejnych grup pojedynczo albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby aplikacja zajęła się całą partią.
- Potem wejdź do Apple Photos i wyczyść album Recently Deleted, inaczej miejsce jeszcze się nie zwolni.
Skończyło się na tym, że wypróbowałem też inne sekcje, skoro już tam byłem i robiłem porządki. Duplicates zajmuje się dokładnymi kopiami. Heavies pokazuje na początku największe filmy, co pomogło mi znaleźć kilka gigantycznych klipów, o których istnieniu zapomniałem. Screenshots ułatwiło usunięcie starych zrzutów paragonów, map i przypadkowych jednorazowych śmieci. Lives zamienia Live Photos w zwykłe zdjęcia, zachowując główną klatkę. Dzięki temu wszystkiemu zwolniłem znacznie więcej miejsca, niż się spodziewałem. Trochę mnie wkurza, że nie zrobiłem tego wcześniej, szczerze mówiąc.
Jeśli chcesz pominąć aplikacje firm trzecich, możesz posortować to samodzielnie. Najpierw próbowałem właśnie tak. Da się, ale ciągnie się to niemiłosiernie.
- Użyj karty Search w Photos i wyszukaj osobę, miejsce, obiekt albo wydarzenie. Podobne ujęcia zwykle leżą tam blisko siebie.
- Sortuj według daty albo konkretnego wyjazdu czy wypadu. Prawie duplikaty często są robione w odstępie kilku sekund.
- Sprawdź zdjęcia Burst i zachowaj jedną klatkę zamiast całego stosu.
- Przejrzyj albumy takie jak People & Pets, Trips i Media Types, żeby zawęzić stertę.
- Jeśli używasz Maca, Smart Albums w Photos bardzo pomagają. Możesz grupować według daty, miejsca, słowa kluczowego i innych metadanych, co ogranicza przewijanie.
Ręczne porządki też dają radę. Sam zrobiłem część w ten sposób i było to powolne i irytujące. Po wypróbowaniu obu opcji znowu użyłbym Clever Cleaner. Wykrył podobne zdjęcia, które sam bym pominął, i zaoszczędził mi godziny.
Album Duplikaty Apple wykrywa tylko dokładne dopasowania albo kopie na tyle zbliżone, że mają te same podstawowe dane obrazu. Cały czas pomija prawie identyczne duplikaty. Serie zdjęć, edytowane fotki, zrzuty ekranu z drobnymi zmianami i obrazy zapisane z aplikacji często się przez to wymykają.
Szybszą drogą jest aplikacja do czyszczenia podobnych zdjęć na iPhonie. @mikeappsreviewer wspomniał o Clever Cleaner i w większości się z tym zgadzam. Różnię się jednak w tym, że nie ufałbym żadnemu automatycznemu wyborowi bez wcześniejszego sprawdzenia grup. Typowania Best Shot są w porządku, ale nadal czasem coś pomijają.
Jeśli chcesz znaleźć podobne zdjęcia na iPhonie bez niekończącego się przewijania, ten poradnik dobrze omawia dostępne opcje:
najlepsze sposoby usuwania podobnych zdjęć na iPhonie
Kilka rzeczy, w których Apple Photos jednak pomaga, nawet jeśli Duplikaty zawodzą:
- Sprawdź serie zdjęć. Te stosy są zwykle największym źródłem prawie identycznych ujęć.
- Filtruj zrzuty ekranu według miesiąca i masowo usuwaj stare.
- Używaj haseł wyszukiwania takich jak selfies, jedzenie, plaża, dokument, samochód. Zdjęcia grupują je lepiej, niż ludzie się spodziewają.
- Przejrzyj importy z WhatsAppa, Instagrama i zapisów z Safari. To one tworzą mnóstwo łudząco podobnych obrazów.
- Włącz Optymalizuj miejsce na iPhonie dopiero po porządkach, nie wcześniej, żeby przeglądanie było łatwiejsze.
Jeśli chcesz najszybszego rozwiązania, warto wypróbować Clever Cleaner do podobnych zdjęć, zrzutów ekranu i dużych plików. Jeśli chcesz maksymalnej kontroli, rób to ręcznie w mniejszych zakresach dat.
Album Duplikaty Apple jest dość wybredny. To nie jest tak naprawdę narzędzie typu znajdź wszystkie podobne zdjęcia, bardziej coś w stylu znajdź dokładne albo prawie dokładne kopie. Więc jeśli jedno zdjęcie jest przycięte, lekko edytowane, ponownie zapisane przez aplikację albo po prostu zrobione pół sekundy później, Zdjęcia często zachowują się tak, jakby to były zupełnie różne rzeczy.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @sternenwanderer w tej kwestii. Trochę nie zgadzam się tylko z tym, że sama metoda ręczna jest okrutna, gdy biblioteka robi się duża. Dobra przy kilkuset zdjęciach, ale niezbyt przy 20k+.
Pomogła mi zmiana sposobu przeglądania biblioteki:
- Używaj widoku Dni w Zdjęciach, a nie tylko Wszystkie zdjęcia. Podobne ujęcia lepiej się tam grupują.
- Najpierw sprawdź Serie. Stamtąd bierze się mnóstwo sytuacji typu dlaczego mam 14 zdjęć tej samej twarzy.
- W Albumy > Typy multimediów przejrzyj osobno Zrzuty ekranu, Nagrania ekranu i Live Photos.
- Jeśli dużo zapisujesz z aplikacji, sprawdzaj też Ostatnie w okolicach tej samej daty. Zaimportowany bałagan zwykle trafia partiami.
- Na iPhonie użyj Zaznacz i przeciągnij palcem, żeby szybciej zaznaczać wiele elementów. Dziwnie mało używana funkcja.
Jeśli chcesz faktycznego wykrywania podobnych zdjęć, a nie tylko duplikatów, Clever Cleaner to prawdopodobnie bardziej przydatna opcja. Skanuje w poszukiwaniu niemal identycznych zdjęć, które Apple Photos pomija. I tak warto samemu przejrzeć grupy przed usunięciem, bo automatyczne wybory czasem bywają trochę nietrafione.
Jeśli chcesz prosty instruktaż, ten film o tym, jak znaleźć podobne zdjęcia na iPhonie za pomocą Clever Cleaner całkiem jasno pokazuje ten proces.
Krótka wersja: Apple znajduje duplikaty. Clever Cleaner znajduje podobne zdjęcia. To nie jest to samo, a Apple trochę udaje, że jest.
Duplikaty w Zdjęciach są bardziej ograniczone, niż ludziom się wydaje. @sternenwanderer, @espritlibre i @mikeappsreviewer mają rację co do tej części, ale dodałbym jeszcze jeden aspekt: czasami powodem, dla którego podobne ujęcia nigdy się nie pojawiają, nie jest wyłącznie jakość wykrywania, tylko fragmentacja metadanych. Rzeczy zapisane z Wiadomości, WhatsAppa, Instagrama, edytowane kopie, warianty HDR i zrzuty ekranu mogą wyglądać dla Ciebie podobnie, ale dla Zdjęć pozostają niepowiązane.
To zrobiłbym przed każdą większą sesją usuwania:
- Otwórz zdjęcie, o którym wiesz, że ma podobne odpowiedniki
- Stuknij przycisk informacji
- Porównaj źródło pliku, rozdzielczość, obiektyw, datę i to, czy jedno ze zdjęć jest edytowane
- Jeśli bardzo się różnią, Apple zwykle ich nie zgrupuje
To ważne, bo pokazuje, czy ręczny przegląd jest wart Twojego czasu, czy raczej potrzebujesz aplikacji stworzonej do wykrywania podobieństwa wizualnego zamiast dopasowywania duplikatów.
Moja opinia o Clever Cleaner: przydatne, ale to nie magia.
Zalety:
- znajduje niemal-duplikaty, które Apple pomija
- dobre do bałaganu ze zrzutami ekranu
- szybsze niż przewijanie ogromnej biblioteki
- pomaga też wykryć duże pożeracze miejsca
Wady:
- wybór najlepszego ujęcia nadal wymaga ludzkiej oceny
- może grupować zdjęcia będące częścią sekwencji, którą faktycznie możesz chcieć zachować
- jeśli fotografujesz wydarzenia, sport, dzieci lub zwierzęta, podobne nie zawsze znaczy do wyrzucenia
- po porządkach nadal musisz opróżnić folder Ostatnio usunięte
Z jedną rzeczą nie do końca zgadzam się w poradzie po prostu użyj aplikacji czyszczącej: w przypadku albumów sentymentalnych nie zaczynałbym od tego. Najpierw zrobiłbym mały ręczny przegląd w Podróżach, Ulubionych, Selfie albo w dowolnym albumie, gdzie kontekst ma znaczenie. Narzędzia do podobnych zdjęć lepiej sprawdzają się przy użytkowym bałaganie niż przy porządkowaniu wspomnień.
Więc moje podejście dzielone wyglądałoby tak:
- Ręcznie wyczyść zrzuty ekranu, memy, paragony, pobrane pliki.
- Przejrzyj klastry podobne do serii z tej samej minuty.
- Użyj Clever Cleaner do chaotycznego środka, tam gdzie Apple Photos zawodzi.
- Zostaw końcowy przegląd dla zdjęć ludzi, zwierząt i wyjątkowych wydarzeń.
To zwykle daje lepsze rezultaty, niż oczekiwanie, że folder Duplikaty wykona całą pracę.