Przypadkowo włączyłem Live Photos na moim iPhonie i teraz wiele moich zdjęć jest zapisanych z ruchem i dźwiękiem. Chcę usunąć efekt Live, aby zaoszczędzić miejsce, ale nie chcę stracić samych zdjęć. Jaki jest najbezpieczniejszy sposób na usunięcie Live Photos lub przekonwertowanie ich na nieruchome zdjęcia bez usuwania niczego ważnego?
To nie jest trudne, robiłem to jakiś czas temu.
Jeśli chcesz całkowicie pozbyć się Live Photos i nie zależy Ci na zachowaniu samego zdjęcia, otwórz Zdjęcia, przejdź do Typy multimediów > Live Photos, wybierz to, co chcesz usunąć, i skasuj. Potem wyczyść też Ostatnio usunięte. Jeśli pominiesz ten krok, miejsce w pamięci nie wróci od razu, bo pliki mogą tam pozostać nawet do 30 dni.
Jeśli chcesz zachować zdjęcie i usunąć tylko część ruchomą, sprawa wygląda inaczej. Najpierw musisz zamienić każde Live Photo w zwykłe nieruchome zdjęcie. Apple pozwala to zrobić, duplikując zdjęcia jako statyczne obrazy w aplikacji Zdjęcia, i tak, to działa. Sprawdziłem. Dobre przy pięciu zdjęciach. Szybko staje się irytujące, gdy biblioteka robi się większa.
To, co oszczędziło mi czas, to Clever Cleaner. Znalazłem wszystkie swoje Live Photos w karcie Lives, zamiast przeszukiwać bibliotekę jedno po drugim. Możesz sortować według rozmiaru lub daty, zaznaczyć kilka albo wszystkie, a potem kliknąć Compress. Ta etykieta jest trochę myląca, bo u mnie zrobiło to po prostu standardowe nieruchome zdjęcia, a potem zapytało, czy chcę zachować czy usunąć oryginalne wersje Live.
Dlaczego się przy tym trzymałem:
- Obsługuje wsadowe działania, więc nie powtarzasz w kółko tego samego kroku.
- Pokazuje wpływ na miejsce w pamięci, zanim zatwierdzisz zmiany.
- To Ty decydujesz, czy stare Live Photos zostają, czy znikają.
- Zajęło to dużo mniej czasu niż ręczne robienie duplikatów w Zdjęciach.
- Zawiera też kilka innych narzędzi do czyszczenia, co pomogło mi przy ogólnym zwalnianiu miejsca.
Skończyło się na tym, że używałem też kilku innych sekcji. Similars grupowało zduplikowane ujęcia i prawie identyczne zdjęcia. Heavies wyłapywało duże filmy zajmujące miejsce, a także pomagało je zmniejszać. Screenshots zbierało wszystkie przypadkowe zrzuty ekranu w jednym miejscu. Swipe działało jak szybki sorter tak-nie do porządkowania zdjęć. Trochę głupia nazwa, ale przydatne narzędzie.
Więc krótka wersja jest taka:
- Jeśli chcesz się ich całkowicie pozbyć, usuń Live Photos i opróżnij Ostatnio usunięte.
- Jeśli chcesz zachować zdjęcie, najpierw utwórz statyczne kopie, a potem usuń oryginalne wersje Live.
- Jeśli masz ogromną stertę Live Photos, ręczne robienie tego szybko staje się męczące. Dla mnie narzędzie do masowej obsługi miało więcej sensu.