Jak rozpocząć odzyskiwanie karty CF po usunięciu zdjęć?

Przypadkowo usunąłem zdjęcia z mojej karty CF podczas sesji i zbyt późno zdałem sobie sprawę, że nadal potrzebuję tych obrazów do projektu dla klienta. Od razu przestałem używać karty, ale nie mam pewności, jakie kroki odzyskiwania są najbezpieczniejsze ani które narzędzia do odzyskiwania danych z karty CF rzeczywiście działają. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu odzyskania usuniętych zdjęć bez pogarszania sytuacji.
# Odzyskiwanie danych z karty CF — co zrobiłbym najpierw Przykro mi, że utknąłeś z takim problemem. Zdarzało mi się, że karty CF przestawały działać z zapisanymi na nich zdjęciami ślubnymi, i stres pojawia się błyskawicznie. Pierwszy krok jest prosty. Przestań używać karty. Gdy pliki znikają z karty CF, dane często nadal przez jakiś czas tam są. To, co znika najpierw, to tablica plików — część, która mówi aparatowi lub komputerowi, gdzie znajduje się każdy plik. Jeśli dalej robisz zdjęcia, kopiujesz na nią nowe rzeczy albo ją formatujesz, zwiększasz ryzyko nadpisania starych danych. Gdy to się stanie, odzyskiwanie robi się trudne albo całkiem się nie udaje. Więc od razu: 1. Wyjmij kartę CF z aparatu. 2. Nie rób zdjęć testowych. 3. Nie kopiuj na nią żadnych plików. 4. Nie formatuj jej, żeby „sprawdzić, czy wróci”. ## Sprawdź oczywiste rzeczy, zanim zrobisz coś bardziej zaawansowanego Najpierw wykluczyłbym czytnik, bo psują się częściej, niż ludziom się wydaje. Spróbuj tego: - Użyj innego portu USB - Spróbuj innego czytnika kart CF - Podłącz ją do innego komputera, jeśli masz taką możliwość - Sprawdź, czy karta pojawia się w Zarządzaniu dyskami w Windows - Sprawdź Narzędzie dyskowe na Macu Czasami karty nie da się otworzyć w Eksploratorze plików albo Finderze, ale system nadal ją widzi. Jeśli komputer w ogóle ją wykrywa, oprogramowanie do odzyskiwania nadal ma szansę zadziałać. ## Jeśli karta się pokazuje, przeskanuj ją Jeśli karta CF jest widoczna dla systemu, od razu sięgnąłbym po oprogramowanie do odzyskiwania. Disk Drill to jedna z opcji, których ludzie używają do kart CF, zwłaszcza kart FAT32 i exFAT z aparatów. Często potrafi znaleźć usunięte zdjęcia, klipy wideo i pliki RAW, jeśli karta nie została zbyt mocno nadpisana. Podgląd jest ważniejszy, niż się zwykle mówi. Zawsze najpierw sprawdzam podglądy, bo sama lista nazw plików nic nie znaczy, jeśli pliki są uszkodzone. ## Podstawowy przebieg odzyskiwania Krótka wersja: 1. Wyjmij kartę CF z aparatu. 2. Podłącz ją przez porządny czytnik kart CF. 3. Zainstaluj aplikację do odzyskiwania na komputerze, nie na karcie CF. 4. Wybierz kartę CF i uruchom skanowanie. 5. Przejrzyj znalezione pliki i sprawdź podgląd tych, na których ci zależy. 6. Zapisz odzyskane pliki na komputerze albo na dysku zewnętrznym. Nie odzyskuj plików z powrotem na tę samą kartę CF. Widziałem, jak ludzie robią to raz, a potem zastanawiają się, czemu połowa drugiej partii też zniknęła. Nadpisujesz wtedy dokładnie tę samą przestrzeń, którą próbujesz uratować. ## Jeśli karta jest niestabilna, najpierw utwórz jej obraz Ten krok jest bardzo często pomijany. Jeśli karta się rozłącza, zgłasza błędy odczytu, zawiesza się w trakcie skanowania albo zachowuje się dziwnie, najpierw utwórz obraz dysku i pracuj na tej kopii. Obraz dysku daje pełną kopię karty, włącznie z obszarami wyglądającymi na puste, gdzie często nadal znajdują się utracone pliki. To bezpieczniejsze niż ciągłe męczenie oryginalnej karty. Jeśli karta się degraduje, wielokrotne skanowanie to zły pomysł. Nauczyłem się tego boleśnie lata temu na starej karcie SanDisk. Drugie skanowanie było gorsze niż pierwsze. Naprawdę nieprzyjemne uczucie. ## Czego nie uruchamiałbym na początku Na starcie pomiń narzędzia naprawcze. To znaczy: - CHKDSK - First Aid - Każdy przycisk typu „napraw kartę” - Każdy komunikat z prośbą o naprawę lub sformatowanie karty Te narzędzia mają na celu ponowne uczynienie systemu plików używalnym. To może być w porządku później, ale nie jako pierwszy krok, gdy pliki są ważne. Zmieniają dane na karcie. Najpierw odzyskiwanie, później porządki. ## Kiedy oprogramowanie nie jest właściwym rozwiązaniem Jeśli karta: - nigdzie nie jest wykrywana - ma wygięte piny - nagrzewa się - rozłącza się co kilka sekund przestań ją męczyć. W takiej sytuacji rozważyłbym profesjonalną usługę odzyskiwania zamiast powtarzania skanów i kolejnych prób podłączania. Oprogramowanie niewiele pomoże, jeśli problem jest fizyczny, a wielokrotne próby czasami tylko pogarszają sprawę. I tak, wygięte piny w kartach CF to koszmar. ## Krótka wersja Jeśli twoja karta nadal się pokazuje, szanse wciąż są całkiem niezłe. Zrób to: - przestań używać karty - podłącz ją przez czytnik - przeskanuj ją - sprawdź podgląd wyników - odzyskaj pliki na inny dysk To najbezpieczniejsza droga, jaką znam.
Najważniejszą część masz już za sobą. Przestałeś używać karty. Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby unikać zapisu na karcie CF, ale najpierw dodałbym jeszcze jedną rzecz. Sprawdź, czy aparat utworzył pliki sidecar lub kopie zapasowe podczas importu. Lightroom, Photo Mechanic, Capture One i niektóre narzędzia do importu zostawiają podglądy, pliki pamięci podręcznej lub częściowe kopie na laptopie. Widziałem, jak ludzie spędzali godzinę na odzyskiwaniu, a potem okazywało się, że pliki RAW były już skopiowane do folderu z datą. Brzmi głupio, ale zdarza się to bardzo często. Moja kolejność byłaby taka: 1. Przeszukaj komputer, zanim zeskanujesz kartę. Szukaj według typu pliku: CR2, NEF, ARW, DNG, JPG. Sprawdź ostatnie importy, foldery tymczasowe, kopie zapasowe katalogów, foldery synchronizacji z chmurą. 2. Podłącz kartę CF do blokera zapisu, jeśli go masz. Większość ludzi go nie ma i to w porządku. Dobry czytnik też jest ok. Bloker zapisu zmniejsza ryzyko, jeśli system operacyjny spróbuje „pomóc”. 3. Najpierw utwórz obraz karty, jeśli pliki są ważne dla płatnego zlecenia. Nie wszyscy zgadzają się, że to powinien być pierwszy krok przy zwykłym usunięciu. Uważam, że przy zleceniach dla klientów warto poświęcić na to dodatkowe 10 minut. Pracuj na obrazie, nie na oryginale. 4. Następnie przeskanuj obraz za pomocą Disk Drill. Disk Drill dobrze sprawdza się przy odzyskiwaniu usuniętych zdjęć z kart CF, zwłaszcza gdy potrzebujesz obsługi podglądu RAW i łatwego sortowania według typu pliku. Odzyskiwanie z obrazu jest bezpieczniejsze niż wielokrotne skanowanie fizycznej karty. 5. Sortuj wyniki według typu pliku i daty, a nie nazwy pliku. Przy odzyskiwaniu z usuniętej karty często zwracane są ogólne nazwy. Znaczniki daty i rozmiar pliku pomagają szybciej znaleźć właściwy zestaw. Jeszcze jedna rzecz. Jeśli karta została wyczyszczona w aparacie, skuteczność odzyskiwania jest często całkiem dobra. Jeśli po usunięciu została szybko sformatowana, szanse maleją, ale na wielu kartach CF nadal nie są zerowe. Jeśli chcesz zobaczyć instrukcję krok po kroku, ten poradnik odzyskiwania zdjęć z karty CF po usunięciu obrazów jest łatwiejszy do śledzenia niż większość tekstowych wpisów. Najważniejsze, nie pozwól jeszcze Finderowi ani Windowsowi niczego „naprawiać”. W tym momencie ludzie najczęściej wszystko psują.
Jak zacząć odzyskiwanie karty CF po usunięciu zdjęć?
Jedna rzecz, którą zrobiłbym przed zastosowaniem zwykłego schematu skanowania od @mikeappsreviewer albo podejścia image-first od @sterrenkijker: sprawdziłbym własne zachowanie odzyskiwania danej marki aparatu. Niektóre korpusy tylko oznaczają wpisy jako usunięte, inne bardziej agresywnie nadpisują metadane folderów po seriach zdjęć, pracy na dwóch slotach albo po opcji usuń wszystko w aparacie. To wpływa na to, co znajdzie aplikacja do odzyskiwania. Więc moja kolejność byłaby taka: - nie wkładaj karty CF z powrotem do aparatu - zablokuj ją, jeśli karta ma fizyczny przełącznik, albo użyj czytnika, który nie będzie próbował robić nic dziwnego - zanotuj model aparatu, typ pliku i to, czy usunięcie nastąpiło w aparacie czy na komputerze - podłącz raz i potwierdź, że pojemność wygląda normalnie - jeśli pojemność jest błędna albo montuje się bardzo wolno, najpierw wykonaj obraz - jeśli montuje się poprawnie i było to tylko zwykłe usunięcie, *mógłbym* najpierw przeskanować, żeby zaoszczędzić czas Trochę nie zgadzam się z grupą zawsze najpierw obraz. Przy płatnych zleceniach jasne, wykonanie obrazu jest bezpieczniejsze. Ale na zdrowej karcie po prostym usunięciu pojedyncze skanowanie w stylu tylko do odczytu w Disk Drill zwykle jest w porządku i szybsze. Kluczowe jest to, żeby nie robić pięciu różnych skanów pięcioma narzędziami. Po odzyskaniu zweryfikuj też pliki w prawdziwym edytorze RAW, a nie tylko na miniaturach. Miniatury mogą wprowadzać w błąd. Jeśli potrzebujesz dodatkowej lektury, ta dyskusja o odzyskiwaniu zdjęć z karty CF z praktycznymi wskazówkami też jest warta uwagi. Najważniejsze: odzyskuj na inny dysk, a potem nie ufaj już tej karcie CF przy pracy dla klientów, dopóki jej w pełni nie przetestujesz.
Jak zacząć odzyskiwanie karty CF po usunięciu zdjęć?