Jak odzyskać usunięte zdjęcia z aparatu Nikon?

Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z mojego aparatu Nikon podczas zwalniania miejsca na karcie pamięci i potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu ich odzyskania, zanim zostaną nadpisane. Szukam bezpiecznych wskazówek dotyczących odzyskiwania zdjęć z aparatu Nikon, porad dotyczących odzyskiwania danych z karty pamięci lub rekomendacji oprogramowania, które naprawdę działa.

Przeszedłem przez to kiedyś z kartą Nikona i krótka odpowiedź brzmi: tak, usunięte zdjęcia często da się odzyskać.

Na początku zmyliło mnie to, że myślałem, iż Usuń oznacza, że pliki znikają od razu. W większości aparatów to tak nie działa. Aparat zwykle oznacza to miejsce jako wolne i czeka, aż trafią tam nowe dane. Jeśli dalej robisz zdjęcia, stare dane zdjęć zaczynają być zastępowane. Gdy to się stanie, szanse na odzyskanie szybko spadają.

Pierwsza rzecz: przestań używać aparatu. Natychmiast. Nie robiłbym nawet zdjęcia testowego. Zrobiłem to lata temu na innej karcie i żałowałem.

Potem wyjmij kartę SD i podłącz ją do komputera przez czytnik kart. Pominąłbym podłączanie Nikona przez USB, jeśli masz wybór. Wiele aparatów Nikona pojawia się w trybie MTP albo PTP, a programy do odzyskiwania zwykle działają lepiej, gdy mogą odczytywać kartę bardziej bezpośrednio.

Jeśli nie masz już tych plików gdzieś indziej, następnym krokiem jest oprogramowanie do odzyskiwania. Używałem kilku i Disk Drill był dla mnie najłatwiejszy do ogarnięcia bez błądzenia. Odczytuje pliki Nikon RAW, takie jak NEF, a także JPG.

Oto podstawowy schemat, którego bym użył:

1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze. Nie instaluj niczego na karcie SD.
  2. Włóż kartę SD z Nikona do czytnika kart.
  3. Otwórz program i wybierz kartę.
  4. Uruchom Universal Scan. Przy usuniętych zdjęciach to zwykle pierwszy skan, który warto zrobić.
  5. Poczekaj na zakończenie skanowania, a potem sprawdź podgląd tego, co znaleziono. Jeśli podgląd zdjęcia otwiera się poprawnie, zwykle uznaję to za dobry znak.
  6. Odzyskaj pliki na komputer albo inny dysk. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie SD.

Jeden szczegół, który mi się spodobał: w Windows pozwala odzyskać do 100 MB za darmo. To nie uratuje ogromnej sesji, ale wystarczy, żeby sprawdzić, czy twoje pliki tam są, zanim wydasz pieniądze.

Jeśli w tym bałaganie są też filmy, jest również tryb Advanced Camera Recovery. Zostawiłbym to na później. Universal Scan jest szybszy i często wyciąga zdjęcia, których chcesz, bez dodatkowego czekania. Jeśli po tym nadal będzie brakować klipów, wtedy spróbowałbym skanowania ukierunkowanego na aparat.

Dziwna rzecz, którą ludzie zauważają po odzyskaniu, to nazwy plików. Możesz dostać pliki nazwane file000123.nef, a oryginalne foldery mogą zniknąć. Irytuje, jasne. To też normalne. Narzędzia do odzyskiwania często wyciągają pliki po sygnaturze, a nie według starej mapy folderów, więc dane obrazu przetrwają, a nazwy nie.

Tak samo z plikami NEF, które na początku wyglądają na uszkodzone. Widziałem, jak Windows odmawiał wyświetlenia ich podglądu, a potem dokładnie te same pliki otwierały się bez problemu w oprogramowaniu do RAW. Więc jeśli odzyskany plik NEF nie otwiera się w Zdjęciach albo Eksploratorze, sprawdziłbym go w programie z obsługą Nikon RAW, zanim go skreślisz.

Zanim spędzisz godzinę na skanowaniu, sprawdziłbym też te nudne miejsca:

1. Twój komputer, jeśli zwykle importujesz po każdej sesji.
  2. SnapBridge, jeśli miałeś to skonfigurowane.
  3. Każdą chmurę albo folder synchronizacji kopii zapasowej.
  4. Dyski zewnętrzne, o których zapomniałeś.

Szybkie formatowanie też nie zawsze przekreśla odzyskiwanie. Przypadkowe usunięcie i szybkie formatowanie często zostawiają wystarczająco dużo, żeby program mógł wyciągnąć pliki. Większym problemem jest to, co stało się później. Jeśli karta leżała nietknięta, szanse są większe. Jeśli zapełniłeś ją kilkuset nowymi zdjęciami, no cóż, robi się ciężko.

Nie bawiłbym się w samodzielne odzyskiwanie, jeśli karta jest pęknięta, wygięta, nie daje się zamontować albo jest niewidoczna dla komputera. Tu przestałbym przy niej grzebać. Umierająca karta zwykle pogarsza swój stan przy kolejnych próbach.

Więc wersja wprost:

1. Przestań używać karty.
  2. Wyjmij ją z aparatu.
  3. Najpierw sprawdź kopie zapasowe.
  4. Przeskanuj ją programem do odzyskiwania, zaczynając od Universal Scan.
  5. Zapisz odzyskane pliki gdzie indziej.

Jeśli wszystko, co zrobiłeś, to naciśnięcie Usuń, a karta od tamtej pory nie była zbyt używana, nadal masz całkiem niezłą szansę na odzyskanie większości zdjęć.

Przestań używać karty. Ta część ma największe znaczenie.

Jeśli usunąłeś zdjęcia na Nikonie, szanse na odzyskanie pozostają całkiem dobre, dopóki nowe dane nie trafią w te same bloki. Jedna seria zdjęć RAW po pomyłce może szybko nadpisać fragmenty starych plików. Pliki NEF są duże, więc ryzyko nadpisania szybko rośnie.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer, że najpierw trzeba wyjąć kartę. Trochę nie zgadzam się jednak w jednej kwestii. Zrobiłbym pełny obraz karty SD przed skanowaniem, jeśli zdjęcia są naprawdę ważne. To trwa dłużej, ale daje jedną czystą kopię roboczą. Jeśli karta zacznie działać niestabilnie podczas skanowania, nadal masz obraz. Niektóre aplikacje do odzyskiwania obsługują skanowanie obrazów dysków, a Disk Drill również radzi sobie z tym dobrze.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Zablokuj kartę SD, jeśli ma przełącznik blokady zapisu.
  2. Włóż ją do czytnika kart.
  3. Sprawdź, czy karta pokazuje właściwy rozmiar i montuje się poprawnie.
  4. Jeśli tak, najpierw utwórz kopię obrazu bajt po bajcie.
  5. Przeskanuj obraz lub kartę za pomocą Disk Drill.
  6. Odzyskaj pliki na komputer, a nie z powrotem na kartę SD.

Dodatkowe rzeczy specyficzne dla Nikona, które ludzie przeoczają:

• Sprawdź ukryte foldery DCIM i pliki poboczne.
  • Pary NEF + JPG często odzyskują się z dziwnymi nazwami.
  • Jeśli używałeś aparatów Nikon z dwoma kartami, sprawdź drugą kartę. Niektóre aparaty były ustawione na kopię zapasową lub przepełnienie i ludzie o tym zapominają.
  • Jeśli zdjęcia zostały usunięte w aparacie po transferze, Nikon NX Studio lub stare katalogi Lightrooma mogą nadal wskazywać zapisane podglądy. To nie pełna rozdzielczość, ale lepsze to niż nic.

Sprawdź też tę dyskusję o odzyskiwaniu zdjęć z Nikona, opisuje odzyskiwanie usuniętych obrazów z karty SD prostym językiem:
najlepsze sposoby na odzyskanie usuniętych zdjęć z karty SD

Jeśli karta prosi o sformatowanie, zatrzymaj się w tym miejscu. Nie zatwierdzaj tego. Jeśli karta się rozłącza, pokazuje 0 bajtów lub się nagrzewa, pomiń samodzielne próby i oddaj ją do profesjonalnego laboratorium. Wielokrotne odczyty z uszkodzonej karty mogą pogorszyć sytuację.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @ombrasilente: sprawdź, czy zdjęcia rzeczywiście zostały usunięte z karty, czy tylko ukryły się przez to, że struktura folderów Nikona zaczęła dziwnie działać. Widziałem karty Nikona, na których aparat pokazywał mniej zdjęć, ale pliki nadal znajdowały się w DCIM lub MISC i tylko wyglądały na zaginione, bo indeks się uszkodził. Więc zanim uruchomisz głębokie odzyskiwanie, włącz ukryte pliki w Windows albo poprawnie użyj Findera na Macu i ręcznie przejrzyj kartę.

Nie poświęcałbym też zbyt dużo czasu na powtarzane skanowanie 5 różnymi aplikacjami. To może być stratą czasu, jeśli karta jest niestabilna. Wybierz jedno solidne narzędzie i trzymaj się go. Disk Drill jest do tego w porządku, bo całkiem dobrze radzi sobie z JPG i NEF, a podgląd jest przydatny do odróżnienia tego, co jest prawdziwe, od śmieci. Odzyskuj na komputer, a potem zrób dwie kopie zapasowe wszystkiego.

Jeśli karta była używana w Nikonie, który zapisuje RAW+JPEG, szukaj obu wersji. Ludzie odzyskują jedną i myślą, że druga przepadła na zawsze. Sprawdź też, czy Nikon był ustawiony na zapisywanie na drugi slot, jeśli twój aparat go ma. Brzmi banalnie, ale ludzie nagminnie to przeoczają.

Jeśli chcesz prosty poradnik jak odzyskać pliki z karty SD aparatu cyfrowego, ten instruktaż jest dość łatwy do śledzenia.

Moja granica jest taka: jeśli karta montuje się normalnie, warto spróbować samodzielnego odzyskiwania. Jeśli klika, znika, ciągle prosi o sformatowanie albo odczytuje 0 bajtów, przestań przy niej grzebać i oddaj ją specjaliście. To jest moment, w którym jedno podejście więcej zamienia się w no cóż, teraz jest jeszcze gorzej.

Niewielka różnica zdań z @ombrasilente, @viajantedoceu i @mikeappsreviewer: przed zrobieniem czegokolwiek innego sprawdziłbym tylko raz opcje Retouch lub odtwarzania w aparacie Nikona, ponieważ czasami ludzie mylą filtrowane odtwarzanie z usuniętymi plikami. Jeśli naprawdę ich nie ma, na tym należy poprzestać i nie włączać aparatu ponownie.

Dodałbym jeszcze to: uszkodzenie systemu plików i usunięcie danych nie zawsze są tym samym problemem. Na kartach Nikona, jeśli zniknęły tylko niektóre zdjęcia, zwłaszcza po utracie zasilania lub błędzie karty, odzyskiwanie przez rekonstrukcję folderów może działać lepiej niż samo wyszukiwanie po sygnaturach. Właśnie tutaj Disk Drill jest przydatny, ponieważ potrafi znaleźć zarówno zwykłe usunięte wpisy, jak i osierocone dane obrazów.

Kilka kontroli specyficznych dla Nikona, które często są pomijane:

• Jeśli fotografowałeś w RAW + JPEG, porównaj liczbę plików. Brakujące pliki JPEG przy zachowanych NEF-ach zwykle oznaczają częściowe nadpisanie, a nie całkowitą utratę.
  • Jeśli brakujące zdjęcia pochodziły z długiej serii, odzyskuj je partiami posortowanymi według daty. Serie często ulegają fragmentacji, więc warto sprawdzić podgląd każdego wyniku.
  • Jeśli aparat używał XQD lub CFexpress zamiast SD, użyj odpowiedniego czytnika. Tanie adaptery powodują dziwne problemy z odczytem.

Zalety Disk Drill:

• Dobrze obsługuje NEF i typowe konfiguracje kart Nikona
  • Podgląd pomaga oddzielić prawidłowe zdjęcia od śmieci
  • Może skanować zamontowane nośniki i kopie obrazów

Wady Disk Drill:

• Darmowy limit odzyskiwania w systemie Windows jest mały
  • Głębokie skanowanie może zwracać nieuporządkowane nazwy plików
  • Na uszkodzonych kartach skanowanie może trochę potrwać

Moje podejście byłoby takie: sprawdź ręcznie, potem jeśli to możliwe utwórz obraz karty, następnie przeskanuj ją w Disk Drill i odzyskuj pliki wyłącznie na inny dysk. Jeśli odzyskane pliki NEF wyglądają na uszkodzone, wypróbuj oprogramowanie Nikona, zanim założysz, że są nie do uratowania. Czasami miniatura znika, ale dane RAW są w porządku.