Jak odzyskać pliki z dysku USB po ich usunięciu?

Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego dysku USB i zdałem sobie sprawę, że nigdzie indziej nie były one zapisane w kopii zapasowej. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu odzyskania usuniętych plików z USB, zanim zostaną nadpisane, ponieważ niektóre dokumenty i zdjęcia są naprawdę ważne.
# Usunięte pliki na dysku USB — co zrobiłbym najpierw Tak, byłem w takiej sytuacji. Usuwasz coś, wyciągasz dysk, a dwie minuty później okazuje się, że znowu potrzebujesz tych plików. Najważniejsze jest to. Usunięte pliki z pamięci USB często da się jeszcze odzyskać, jeśli od razu przestaniesz cokolwiek robić z tym dyskiem. ## Pierwszy krok — zostaw USB w spokoju Jeśli chcesz mieć największą szansę na odzyskanie danych, przestań używać dysku już teraz. Nie: 1. Kopiuj na niego nowych plików 2. Formatuj go 3. Uruchamiaj na nim narzędzi do czyszczenia lub naprawy 4. Zapisuj odzyskanych plików z powrotem na tym samym USB Na większości dysków USB usunięte pliki nie trafiają do zwykłego Kosza systemu Windows. Wpis pliku zostaje usunięty, a miejsce na nośniku oznaczone jako wolne. Stare dane często pozostają na miejscu, dopóki coś nowego ich nie nadpisze. Przekonałem się o tym boleśnie, gdy wrzuciłem kilka zdjęć na pendrive, zanim spróbowałem odzyskiwania. Zły ruch. ## Szybkie sprawdzenie przed skanowaniem Poświęciłbym na to minutę, zanim uruchomisz program do odzyskiwania. 1. Włącz ukryte elementy w Eksploratorze plików, a potem ponownie sprawdź USB 2. Poszukaj folderów o nazwach $RECYCLE.BIN, RECYCLER, RECYCLED lub .Trashes 3. Sprawdź OneDrive, Google Drive, Dropbox albo dowolny folder kopii zapasowej, którego używasz 4. Wstrzymaj się z narzędziami naprawczymi, chyba że dysk w ogóle się nie otwiera — a nawet wtedy, jeśli to możliwe, najpierw odzyskaj dane Czasami pliki nadal tam są, tylko są ukryte. Widziałem już dziwne zmiany atrybutów, śmieci po malware i losowe problemy z systemem plików, przez które foldery znikały, choć tak naprawdę nie zostały usunięte. Sztuczka z folderem kosza nie działa często na pendriveach, ale zajmuje prawie zero czasu, więc i tak bym to sprawdził. ## Jeśli plików nie ma, użyj programu do odzyskiwania Jeśli pliki naprawdę zostały usunięte, od razu przeszedłbym do programu do odzyskiwania danych. Miałem całkiem dobre wyniki z Disk Drill. Jest prostszy niż męczenie się z narzędziami wiersza poleceń i obsługuje popularne formaty USB, takie jak FAT32, exFAT i NTFS. ## Jak wyglądałby mój proces odzyskiwania 1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze, nie na USB 2. Podłącz dysk USB 3. Wybierz USB w aplikacji 4. Uruchom skanowanie w poszukiwaniu utraconych plików 5. Podejrzyj, co się wyświetli 6. Odzyskaj pliki na komputer lub inny dysk zewnętrzny Przeczytaj punkt 6 dwa razy. Nie przywracaj plików na ten sam pendrive. Jeśli zapiszesz odzyskane dane z powrotem na tym samym urządzeniu, ryzykujesz nadpisanie innych usuniętych plików, których jeszcze nie udało się odzyskać. Zrobiłem to kiedyś lata temu i zamieniłem mały błąd w większy problem. Nic przyjemnego. ## Podgląd ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje Funkcja podglądu to jeden z najlepszych sygnałów, że masz coś, co da się wykorzystać. Jeśli plik otwiera się w podglądzie, twoje szanse zwykle są większe. Jeśli nadal widzisz oryginalne nazwy plików i strukturę folderów — jeszcze lepiej. Jeśli skan pokazuje tylko ogólne nazwy i odbudowane fragmenty plików, odzyskanie nadal może się udać, ale uporządkowanie tego wszystkiego szybko staje się irytujące. ## O Windows File Recovery Możesz też spróbować narzędzia Microsoft Windows File Recovery. Używałem go raz. Działa, ale nie dałbym go komuś, kto chce prostego procesu. Działa w Wierszu polecenia, a wyniki są mniej uporządkowane. Jeśli nie przeszkadza ci wpisywanie komend i przeszukiwanie mniej przejrzystych rezultatów, w porządku. Jeśli tak, pominąłbym to. ## Na razie nie uruchamiałbym CHKDSK Ta część jest ważna. W przypadku usuniętych plików najpierw odzyskiwałbym dane, a dopiero potem naprawiał dysk. CHKDSK jest bardziej przeznaczony do problemów z systemem plików. Czasami pomaga przy uszkodzonych dyskach. Czasami „naprawia” rzeczy w sposób, którego nie chciałeś, kiedy nadal próbowałeś odzyskać dane. Więc jeśli twoim celem jest odzyskanie usuniętych plików, nie zaczynaj od CHKDSK. ## Krótka wersja Gdyby to był mój dysk USB, zrobiłbym tak: 1. Przestał używać dysku 2. Sprawdził ukryte pliki i foldery typu kosz 3. Przeskanował dysk za pomocą Disk Drill 4. Podejrzał pliki 5. Odzyskał je w inne miejsce Im mniej zapisałeś na USB od momentu usunięcia, tym większe masz szanse. Jeśli zareagowałeś szybko, nadal masz szansę.
Najpierw odłącz USB i odłóż je na bok. @mikeappsreviewer ma rację w tej części. Nie zgadzam się tylko w jednym szczególe — pominąłbym zbyt intensywne grzebanie w folderach systemowych, jeśli pliki są bardzo ważne. Każde dodatkowe działanie zwiększa ryzyko, nawet jeśli niewielkie. Zamiast tego zrobiłbym tak: 1. Podłącz USB do stabilnego komputera. 2. Najpierw utwórz pełny obraz USB, za pomocą narzędzia takiego jak USB Image Tool lub HDD Raw Copy. 3. Jeśli to możliwe, uruchom odzyskiwanie na obrazie, a nie na oryginalnym dysku. 4. Jeśli chcesz łatwiejszej drogi, uruchom Disk Drill na USB lub pliku obrazu. 5. Odzyskuj pliki na komputer, nigdy z powrotem na pendrive. Dlaczego najpierw obraz? Jeśli pamięć flash zaczyna się psuć, powtarzane skanowania to zła wiadomość. Jeden czysty odczyt jest bezpieczniejszy. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Sprawdź też, czy pliki zostały usunięte przez aparat, telefon lub inne urządzenie. Niektóre urządzenia szybko czyszczą wpisy katalogowe na dyskach FAT/exFAT, co obniża skuteczność odzyskiwania. Jeśli USB zostało sformatowane po usunięciu plików, przestań próbować losowych napraw. Głębokie skanowanie w Disk Drill nadal jest warte spróbowania w przypadku zdjęć i dokumentów, ale nazwy plików mogą już być utracone. Ten film jest całkiem niezły, jeśli chcesz zobaczyć instrukcję krok po kroku: Poradnik odzyskiwania danych z USB dla usuniętych plików i pamięci flash Jeszcze jedna rzecz: jeśli dysk prosi o sformatowanie, nie zgadzaj się. To bardzo często wprowadza ludzi w błąd.
Ważna rzecz, o której mało kto wspomina: sprawdź, czy pliki nie zostały po prostu *przeniesione* zamiast usunięte. Eksplorator Windows na pendrive'ach potrafi się zacinać albo zawiesić w trakcie przeciągania, i widziałem już foldery lądujące w złym katalogu z dziwnymi skróconymi nazwami. Użyj wyszukiwania na USB dla części nazwy pliku albo rozszerzenia, jak `.jpg`, `.docx`, `.pdf`, zanim zrobisz coś bardziej skomplikowanego. W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @sterrenkijker, ale jestem trochę mniej przekonany do poświęcania zbyt dużo czasu na szukanie ukrytych/systemowych folderów, jeśli pliki są bardzo ważne. Sprawdziłbym, czy dysk da się odczytać, a potem od razu przeszedł do odzyskiwania albo tworzenia obrazu. Poza tym, jeśli USB zachowuje się fizycznie dziwnie — wolny odczyt, dźwięki rozłączania, prośba o formatowanie, zawieszająca się lista plików — przestań podłączać je w kółko. W takich sytuacjach ludzie bardzo szybko pogarszają sprawę. To, co bym dodał: - Jeśli to możliwe, użyj blokera zapisu albo przynajmniej przestaw fizyczny przełącznik blokady, jeśli twój USB go ma - Sprawdź Podgląd zdarzeń albo Zarządzanie dyskami tylko po to, żeby potwierdzić stan dysku, a nie żeby go „naprawiać” - Posortuj odzyskane pliki najpierw według typu, bo zdjęcia/dokumenty często wracają, nawet gdy struktura folderów jest kompletnie zniszczona - W przypadku dokumentów pomocny jest podgląd rozmiaru pliku. Odzysk 0 KB to śmieć, oczywiście Jeśli chcesz prostą opcję, Disk Drill to nadal prawdopodobnie najbardziej przyjazna aplikacja do odzyskiwania usuniętych plików z pendrive'ów. Nazwałbym to solidnym wyborem, jeśli szukasz niezawodnego oprogramowania do odzyskiwania danych z dysków USB i usuniętych dokumentów, a nie po prostu najlepszego programu do odzyskiwania danych w ogólnym sensie. Jeśli chcesz wizualny poradnik, ten jest całkiem niezły: obejrzyj ten poradnik odzyskiwania plików z USB Jeszcze jedna rzecz: jeśli pliki zostały usunięte jakiś czas temu, a ty dalej używałeś nośnika, podejdź do tego realistycznie. Część rzeczy może być stracona na dobre. Ale jeśli szybko przestałeś go używać, nadal masz szansę.