Próbuję udostępnić moją lokalizację przyjacielowi, ale nie mogę zrozumieć, jak to zrobić na moim iPhonie. Przejrzałem ustawienia i różne aplikacje, ale nadal bez powodzenia. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak poprawnie udostępnić moją lokalizację? Z góry dziękuję!
Oto krótki przewodnik, jak udostępnić lokalizację na iPhone:
- Otwórz aplikację Wiadomości i rozpocznij rozmowę ze swoim znajomym.
- Naciśnij na nazwę lub ikonę kontaktu na górze rozmowy.
- Zobaczysz opcję ‘Udostępnij moją lokalizację.’ Naciśnij na to.
- Możesz wybrać, czy chcesz udostępnić na godzinę, do końca dnia, czy bezterminowo.
Jeśli chcesz uniknąć wielokrotnego ustawiania:
- Otwórz aplikację Znajdź.
- Naciśnij ‘Udostępnij moją lokalizację.’
- Wprowadź imię lub numer telefonu znajomego i wyślij.
Również, jeśli korzystasz z funkcji ‘Udostępnianie Rodzinne’ w iOS 16, łatwiej jest śledzić i udostępniać lokalizacje w ramach grupy rodzinnej. Możesz po prostu dodać kontakt do Udostępniania Rodzinnego.
Pamiętaj, że musisz mieć włączone usługi lokalizacyjne w Ustawienia > Prywatność > Usługi lokalizacyjne.
Czasami ustawienia i aplikacje mogą ukrywać te funkcje, co utrudnia ich znalezienie, ale gdy znasz kroki, jest to proste. Zapytaj, jeśli potrzebujesz dodatkowych szczegółów!
Jeśli już próbowałeś sposobu viajeroceleste i nadal napotykasz przeszkody, oto inna metoda, która może lepiej się sprawdzić:
-
Korzystanie z aplikacji Kontakty:
- Przejdź do aplikacji Kontakty i znajdź imię swojego przyjaciela.
- Kliknij na kartę kontaktu i poszukaj ‘Udostępnij moją lokalizację’ na dole.
- Wybierz opcję udostępnienia na godzinę, do końca dnia lub na czas nieokreślony.
-
Metoda iCloud.com:
- Postępuj zgodnie z tym krokiem, jeśli jesteś na komputerze.
- Zaloguj się na iCloud.com i kliknij ‘Znajdź iPhone.’
- Stamtąd możesz wybrać swoje urządzenie i bezpośrednio udostępnić swoją lokalizację.
-
Google Maps:
- Jeśli masz Google Maps, otwórz ją i kliknij na niebieską kropkę (Twoja lokalizacja).
- Wybierz ‘Udostępnij swoją lokalizację’ i wybierz, komu chcesz udostępnić i na jak długo.
Upewnij się, że udostępniłeś swoją dostępność lokalizacji w Ustawieniach > Prywatność > Usługi lokalizacji. Sprawdź także, czy odświeżanie aplikacji w tle jest włączone dla odpowiednich aplikacji. Czasami to może być ukryta przeszkoda.
Każda metoda ma swoje plusy i minusy. Znajdź mój iPhone lub Znajdź moich znajomych zapewnia, że Twój kontakt jest zintegrowany z ekosystemem Apple, podczas gdy Google Maps działa bezproblemowo na różnych systemach operacyjnych. Dodatkowo, jeśli Ty i Twój przyjaciel regularnie korzystacie z Google Maps, może ona często aktualizować udostępnioną lokalizację szybciej ze względu na częste użytkowanie i optymalizację do takich zadań.
Na koniec, pamiętajcie, że aktualizacje iOS mogą czasami wyłączać niektóre ustawienia. Zawsze warto rzucić okiem po aktualizacji.
PS: Metoda, która nie została tutaj omówiona, to ta przez aplikację Mapy: Otwórz Apple Maps, kliknij ikonę info (i), a stamtąd możesz również udostępnić swoją lokalizację. Jest to szczególnie przydatne, jeśli nawigujesz i chcesz, aby Twój przyjaciel śledził Cię na żywo. Rozważ użycie WiFi dla lepszej precyzji, jeśli jesteś w pomieszczeniu.
Mam nadzieję, że to dodaje świeżą perspektywę i zamknie wszelkie luki, jakie możesz napotkać w procesie!
Jeśli kroki udostępniane przez @boswandelaar i @viajeroceleste nadal nie są wystarczające, spróbuj użyć funkcji udostępniania lokalizacji bezpośrednio w Apple Mapach. To jest super skuteczne, zwłaszcza gdy aktywnie nawigujesz i chcesz śledzić na bieżąco.
Kroki dla Apple Maps:
- Otwórz Apple Maps i dotknij małej ikony informacji (i) w prawym dolnym rogu.
- Wybierz ‘Udostępnij Moje Położenie’.
- Wybierz metodę udostępniania - Wiadomości, Mail lub jakąkolwiek inną preferowaną aplikację.
Zalety:
- Przydatne podczas nawigacji.
- Aktualizacje w czasie rzeczywistym.
- Zintegrowane z iOS.
Wady:
- Może wymagać połączenia komórkowego/WiFi dla precyzji.
- Ograniczone do środowiska Apple.
Jedna rzecz, zawsze upewnij się, że Usługi Lokalizacji są włączone w Ustawieniach > Prywatność > Usługi Lokalizacji. Pominięte ustawienia często powodują problemy.
Jedną mniej znaną, ale przydatną sztuczką jest użycie Siri:
- Aktywuj Siri i powiedz, „Udostępnij moją lokalizację [imię przyjaciela].”
- Wybierz czas trwania (domyślnie na czas nieokreślony).
Szybko i efektywnie, ale polega na rozpoznawaniu głosu Siri, które czasami może zawieść.
Na koniec, rozważ użycie aplikacji firm trzecich, takich jak WhatsApp czy Facebook Messenger:
- Otwórz aplikację.
- Rozpocznij czat z przyjacielem.
- Dotknij ikony załącznika i wybierz ‘Lokalizacja’ i ‘Udostępnij Żywą Lokalizację’.
Te opcje są łatwe, jeśli oboje już rozmawiacie na tych platformach.
W istocie, wzbogacenie swojego SEO o kroki udostępniania lokalizacji na swoim iPhone może wzbogacić Twój arsenał techniczny. Zawsze upewniaj się, że Twoje urządzenia i aplikacje są zaktualizowane, aby zapewnić płynne działanie!