Jak mogę udostępnić swoją lokalizację na iPhonie?

Próbuję udostępnić moją lokalizację przyjacielowi, ale nie mogę zrozumieć, jak to zrobić na moim iPhonie. Przejrzałem ustawienia i różne aplikacje, ale nadal bez powodzenia. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak poprawnie udostępnić moją lokalizację? Z góry dziękuję!

Oto krótki przewodnik, jak udostępnić lokalizację na iPhone:

1. Otwórz aplikację Wiadomości i rozpocznij rozmowę ze swoim znajomym.
  2. Naciśnij na nazwę lub ikonę kontaktu na górze rozmowy.
  3. Zobaczysz opcję ‘Udostępnij moją lokalizację.’ Naciśnij na to.
  4. Możesz wybrać, czy chcesz udostępnić na godzinę, do końca dnia, czy bezterminowo.

Jeśli chcesz uniknąć wielokrotnego ustawiania:

1. Otwórz aplikację Znajdź.
  2. Naciśnij ‘Udostępnij moją lokalizację.’
  3. Wprowadź imię lub numer telefonu znajomego i wyślij.

Również, jeśli korzystasz z funkcji ‘Udostępnianie Rodzinne’ w iOS 16, łatwiej jest śledzić i udostępniać lokalizacje w ramach grupy rodzinnej. Możesz po prostu dodać kontakt do Udostępniania Rodzinnego.

Pamiętaj, że musisz mieć włączone usługi lokalizacyjne w Ustawienia > Prywatność > Usługi lokalizacyjne.

Czasami ustawienia i aplikacje mogą ukrywać te funkcje, co utrudnia ich znalezienie, ale gdy znasz kroki, jest to proste. Zapytaj, jeśli potrzebujesz dodatkowych szczegółów!

Jeśli już próbowałeś sposobu viajeroceleste i nadal napotykasz przeszkody, oto inna metoda, która może lepiej się sprawdzić:

1. Korzystanie z aplikacji Kontakty:

• Przejdź do aplikacji Kontakty i znajdź imię swojego przyjaciela.
    • Kliknij na kartę kontaktu i poszukaj ‘Udostępnij moją lokalizację’ na dole.
    • Wybierz opcję udostępnienia na godzinę, do końca dnia lub na czas nieokreślony.
  2. Metoda iCloud.com:

• Postępuj zgodnie z tym krokiem, jeśli jesteś na komputerze.
    • Zaloguj się na iCloud.com i kliknij ‘Znajdź iPhone.’
    • Stamtąd możesz wybrać swoje urządzenie i bezpośrednio udostępnić swoją lokalizację.
  3. Google Maps:

• Jeśli masz Google Maps, otwórz ją i kliknij na niebieską kropkę (Twoja lokalizacja).
    • Wybierz ‘Udostępnij swoją lokalizację’ i wybierz, komu chcesz udostępnić i na jak długo.

Upewnij się, że udostępniłeś swoją dostępność lokalizacji w Ustawieniach > Prywatność > Usługi lokalizacji. Sprawdź także, czy odświeżanie aplikacji w tle jest włączone dla odpowiednich aplikacji. Czasami to może być ukryta przeszkoda.

Każda metoda ma swoje plusy i minusy. Znajdź mój iPhone lub Znajdź moich znajomych zapewnia, że Twój kontakt jest zintegrowany z ekosystemem Apple, podczas gdy Google Maps działa bezproblemowo na różnych systemach operacyjnych. Dodatkowo, jeśli Ty i Twój przyjaciel regularnie korzystacie z Google Maps, może ona często aktualizować udostępnioną lokalizację szybciej ze względu na częste użytkowanie i optymalizację do takich zadań.

Na koniec, pamiętajcie, że aktualizacje iOS mogą czasami wyłączać niektóre ustawienia. Zawsze warto rzucić okiem po aktualizacji.

PS: Metoda, która nie została tutaj omówiona, to ta przez aplikację Mapy: Otwórz Apple Maps, kliknij ikonę info (i), a stamtąd możesz również udostępnić swoją lokalizację. Jest to szczególnie przydatne, jeśli nawigujesz i chcesz, aby Twój przyjaciel śledził Cię na żywo. Rozważ użycie WiFi dla lepszej precyzji, jeśli jesteś w pomieszczeniu.

Mam nadzieję, że to dodaje świeżą perspektywę i zamknie wszelkie luki, jakie możesz napotkać w procesie!

Jeśli kroki udostępniane przez @boswandelaar i @viajeroceleste nadal nie są wystarczające, spróbuj użyć funkcji udostępniania lokalizacji bezpośrednio w Apple Mapach. To jest super skuteczne, zwłaszcza gdy aktywnie nawigujesz i chcesz śledzić na bieżąco.

Kroki dla Apple Maps:

1. Otwórz Apple Maps i dotknij małej ikony informacji (i) w prawym dolnym rogu.
  2. Wybierz ‘Udostępnij Moje Położenie’.
  3. Wybierz metodę udostępniania - Wiadomości, Mail lub jakąkolwiek inną preferowaną aplikację.

Zalety:

• Przydatne podczas nawigacji.
  • Aktualizacje w czasie rzeczywistym.
  • Zintegrowane z iOS.

Wady:

• Może wymagać połączenia komórkowego/WiFi dla precyzji.
  • Ograniczone do środowiska Apple.

Jedna rzecz, zawsze upewnij się, że Usługi Lokalizacji są włączone w Ustawieniach > Prywatność > Usługi Lokalizacji. Pominięte ustawienia często powodują problemy.

Jedną mniej znaną, ale przydatną sztuczką jest użycie Siri:

1. Aktywuj Siri i powiedz, „Udostępnij moją lokalizację [imię przyjaciela].”
  2. Wybierz czas trwania (domyślnie na czas nieokreślony).

Szybko i efektywnie, ale polega na rozpoznawaniu głosu Siri, które czasami może zawieść.

Na koniec, rozważ użycie aplikacji firm trzecich, takich jak WhatsApp czy Facebook Messenger:

• Otwórz aplikację.
  • Rozpocznij czat z przyjacielem.
  • Dotknij ikony załącznika i wybierz ‘Lokalizacja’ i ‘Udostępnij Żywą Lokalizację’.

Te opcje są łatwe, jeśli oboje już rozmawiacie na tych platformach.

W istocie, wzbogacenie swojego SEO o kroki udostępniania lokalizacji na swoim iPhone może wzbogacić Twój arsenał techniczny. Zawsze upewniaj się, że Twoje urządzenia i aplikacje są zaktualizowane, aby zapewnić płynne działanie!