Jak mogę odzyskać usunięte pliki wideo GoPro z karty SD?

Przypadkowo usunąłem ważne pliki wideo z GoPro z mojej karty SD podczas zwalniania miejsca po podróży i teraz potrzebuję pomocy w ustaleniu, czy można je odzyskać. Nagrania zawierają chwile, których nie da się zastąpić, i szukam najlepszych kroków odzyskiwania lub oprogramowania, które rzeczywiście działa w przypadku usuniętych plików GoPro z karty SD.

Raz już to zepsułem z kartą GoPro, więc przede wszystkim przestań dotykać karty SD.

Nie nagrywaj na niej więcej klipów. Nie formatuj jej. Nie uruchamiaj jeszcze aplikacji naprawczych. Usunięte nagrania z GoPro często nadal tam są, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Każde kolejne nagranie zmniejsza twoje szanse.

Zanim uruchomisz oprogramowanie do odzyskiwania, sprawdziłbym najprostsze rzeczy:

1. Jeśli płacisz za subskrypcję GoPro, zaloguj się i przejrzyj swoją Bibliotekę multimediów oraz folder Kosz. Raz znalazłem tam brakujące klipy, gdy byłem już przekonany, że przepadły na dobre.

2. Otwórz kartę i poszukaj plików LRV. To małe wersje podglądowe. Jasne, wyglądają gorzej, ale słabe nagranie jest lepsze niż żadne.

3. Jeśli kamera wyłączyła się lub zawiesiła podczas nagrywania, włóż kartę z powrotem do GoPro. U mnie czasem przy uruchamianiu pojawiał się monit o naprawę i sam naprawiał klip.

Jeśli głównych plików brakuje na karcie, spróbowałbym Disk Drill.

Używałem go już wcześniej do nagrań z GoPro i poradził sobie lepiej niż masa innych narzędzi, które testowałem. Pliki GoPro są problematyczne, bo kamera często zapisuje wideo w rozproszonych fragmentach na karcie. Wiele aplikacji do odzyskiwania potrafi przywrócić kawałki, ale nie radzi sobie, gdy przychodzi czas na odbudowę wideo, więc kończysz z plikami, które na początku wyglądają dobrze, a potem odmawiają odtworzenia. Disk Drill wydawał się lepszy w składaniu nagrań z kamer, a opcja podglądu oszczędziła mi czas, bo mogłem sprawdzić, czy odzyskany klip się otwiera, zanim cokolwiek zapisałem.

Podczas odzyskiwania zrobiłbym kilka rzeczy:

1. Zapisuj odzyskane pliki na innym dysku. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie SD.

2. Podczas skanowania użyj trybu Advanced Camera Recovery. Za pierwszym razem to przeoczyłem. To ma znaczenie.

3. Jeśli karta zgłasza błędy lub traci połączenie w trakcie odczytu, najpierw wykonaj obraz bajt po bajcie i pracuj na obrazie. Bezpieczniej. I mniejsze obciążenie dla karty.

4. W systemie Windows Disk Drill daje do 100 MB darmowego odzyskiwania. To wystarczy na szybki test, żeby sprawdzić, czy twoje nagranie da się uratować, zanim zapłacisz.

Jeśli od zniknięcia klipów nie nagrałeś zbyt wielu nowych rzeczy, twoje szanse nadal są całkiem niezłe. Nie idealne, ale też nie zerowe.

Usunięte pliki GoPro często da się odzyskać, jeśli odpowiednio szybko przestaniesz używać karty. Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: przestań na niej nagrywać. Różnię się natomiast tym, że nie wkładałbym karty z powrotem do kamery, chyba że potrzebujesz komunikatu o naprawie klipu dla jednego niedokończonego pliku. Każde włączenie zasilania zapisuje logi i zmiany folderów. To niewielkie ryzyko, ale nadal ryzyko.

Co bym zrobił:

1. Zablokuj kartę SD, jeśli ma przełącznik.
  2. Użyj czytnika kart, a nie GoPro przez USB.
  3. Najpierw wykonaj obraz całej karty, jeśli nagrania są bardzo ważne.
  4. Skanuj obraz, a nie oryginalną kartę.

W przypadku nagrań GoPro struktura plików ma znaczenie. Pliki MP4 często zależą od bloków metadanych na końcu pliku. Jeśli usunięcie przebiegło poprawnie, oprogramowanie do odzyskiwania musi przywrócić zarówno dane wideo, jak i strukturę kontenera. Dlatego przypadkowe darmowe narzędzia często zawodzą i zwracają pliki pokazujące długość 0:00 lub takie, które nie odtwarzają się dłużej niż kilka sekund.

Disk Drill to solidna opcja w tym przypadku, zwłaszcza jeśli potrzebujesz odzyskiwania wideo GoPro z karty SD i chcesz mieć podgląd przed odzyskaniem. Jeśli karta jest sprawna, najpierw przeskanuj ją w poszukiwaniu usuniętych plików. Jeśli to nie znajdzie klipów, uruchom pełne skanowanie. Zapisz wyniki na komputerze, a nie z powrotem na kartę.

Sprawdź też ten poradnik wideo, odzyskiwanie wideo z karty SD dla GoPro i kamer krok po kroku.

Jeszcze jedna rzecz: jeśli odzyskiwanie znajdzie pliki .LRV i .THM, zachowaj je. Pomagają zidentyfikować kolejność klipów i dopasować nagrania, nawet jeśli wideo w pełnej rozdzielczości przepadło. Jeśli karta była dużo używana po usunięciu, szanse na odzyskanie mocno spadają.

Dodałbym jedną rzecz, której @mikeappsreviewer i @sognonotturno chyba nie podkreślili wystarczająco: sprawdź, czy „usunięte” klipy zostały faktycznie usunięte przez kamerę, czy przez komputer. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.

Jeśli usunąłeś je na Macu, czasem w grę wchodzą ukryte foldery kosza na nośnikach wymiennych. W systemie Windows zwykle nie ma takiej samej siatki bezpieczeństwa, ale i tak warto wyświetlić ukryte pliki na karcie przed uruchomieniem głębokiego odzyskiwania. Widziałem już „zaginione” pliki GoPro, które okazywały się dziwną strukturą folderów, a nie faktycznym usunięciem.

Poza tym nie skupiaj się wyłącznie na plikach .MP4. GoPro czasem zostawia pofragmentowane dane, które nadal da się uratować za pomocą narzędzi do naprawy wideo po odzyskaniu. Więc jeśli Disk Drill odzyska pliki, których nie da się poprawnie otworzyć, nie zawsze oznacza to, że dane są bezużyteczne. Najpierw odzyskiwanie, potem naprawa.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Zamontuj kartę SD w trybie tylko do odczytu, jeśli to możliwe.
  2. Sprawdź ukryte/systemowe foldery z poziomu komputera.
  3. Skopiuj całą widoczną zawartość karty do folderu tak na wszelki wypadek.
  4. Uruchom Disk Drill na karcie albo, jeszcze lepiej, na jej obrazie.
  5. Odzyskaj wszystko na inny dysk.
  6. Przetestuj odzyskane pliki MP4 w VLC, a nie tylko w domyślnym odtwarzaczu.
  7. Jeśli klipy są uszkodzone, wypróbuj dedykowaną aplikację do naprawy MP4, używając jako wzorca innego pliku GoPro z tej samej kamery i z tych samych ustawień.

Trochę nie zgadzam się z pokładaniem zbyt dużej nadziei w plikach podglądu. Fajnie mieć taką kopię zapasową, jasne, ale przy ważnych nagraniach z podróży bardziej skupiłbym się na odzyskaniu pełnych strumieni i ich późniejszej naprawie. To zwykle właśnie tam jest prawdziwy sukces.

Jeśli chcesz poznać więcej opinii osób zajmujących się odzyskiwaniem danych z kart aparatu, ten wątek jest całkiem trafny: najlepsza dyskusja na Reddicie o oprogramowaniu do odzyskiwania filmów z kart SD GoPro.

W skrócie: tak, usunięte filmy GoPro z karty SD często da się odzyskać, ale im mniej robiłeś z kartą po usunięciu, tym większe masz szanse. Disk Drill to rozsądne miejsce na start.