Bir çekim sırasında CF kartımdaki fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve bu görüntülere bir müşteri projesi için hâlâ ihtiyacım olduğunu çok geç fark ettim. Kartı hemen kullanmayı bıraktım, ancak hangi kurtarma adımlarının en güvenli olduğundan veya hangi CF kart kurtarma araçlarının gerçekten işe yaradığından emin değilim. Durumu daha da kötüleştirmeden silinen fotoğrafları kurtarmanın en iyi yolunu belirlemek için yardıma ihtiyacım var.
# CF kart kurtarma, önce benim ne yapardım
Bununla uğraşmak zorunda kaldığın için üzgünüm. İçinde düğün fotoğrafları olan CF kartların bozulduğunu gördüm ve stres çok hızlı başlıyor.
İlk hareket basit. Kartı kullanmayı bırak.
Dosyalar bir CF karttan kaybolduğunda, veriler çoğu zaman bir süre daha orada durmaya devam eder. İlk kaybolan şey genelde dosya tablosudur; yani kamerana veya bilgisayarına her dosyanın nerede bulunduğunu söyleyen kısım. Çekim yapmaya devam edersen, üzerine yeni şeyler kopyalarsan veya format atarsan, eski verilerin üzerine yazılma ihtimalini artırırsın. Bu olduğunda kurtarma işi berbatlaşır ya da tamamen başarısız olur.
Bu yüzden hemen:
1. CF kartı kameradan çıkar.
2. Deneme çekimleri yapma.
3. Üzerine dosya kopyalama.
4. Geri gelir mi diye format atma.
## Herhangi karmaşık bir şeye girişmeden önce bariz şeyleri kontrol et
Ben önce kart okuyucuyu elerdim, çünkü bunlar insanların düşündüğünden daha sık bozuluyor.
Şunu dene:
- Başka bir USB portu kullan
- Farklı bir CF kart okuyucu dene
- Mümkünse başka bir bilgisayara tak
- Kartın Windows'ta Disk Yönetimi içinde görünüp görünmediğini kontrol et
- Mac'te Disk İzlencesi'ni kontrol et
Bazen kart Dosya Gezgini veya Finder içinde açılmaz ama sistem yine de onu görür. Bilgisayarın kartı herhangi bir şekilde algılıyorsa, kurtarma yazılımının hâlâ bir şansı vardır.
## Kart görünüyorsa, tara
CF kart sistem tarafından görünüyorsa, ben doğrudan kurtarma yazılımına geçerdim. Disk Drill, insanların CF kartlar için kullandığı seçeneklerden biri, özellikle de kameralardan çıkan FAT32 ve exFAT kartlarda. Kartın üzerine çok fazla yazılmadıysa silinmiş fotoğrafları, video klipleri ve RAW dosyalarını yakalama konusunda genelde iyidir.
Önizleme kısmı insanların söylediğinden daha önemli. Ben her zaman önce önizlemelere bakarım, çünkü dosya adlarının listesi, dosyalar hasarlıysa hiçbir şey ifade etmez.
## Temel kurtarma akışı
Kısa sürüm şöyle:
1. CF kartı kameradan çıkar.
2. Uygun bir CF kart okuyucu ile bağla.
3. Kurtarma uygulamasını CF karta değil, bilgisayarına kur.
4. CF kartı seç ve tarama başlat.
5. Bulunan dosyaları gözden geçir ve önemsediklerinin önizlemesine bak.
6. Kurtarılan dosyaları bilgisayarına veya harici bir diske kaydet.
Dosyaları aynı CF karta geri kurtarma. İnsanların bunu bir kez yaptığını, sonra da neden ikinci partinin yarısının da kaybolduğunu merak ettiğini gördüm. Kurtarmaya çalıştığın alanın üstüne yazmış olursun.
## Kart kararsızsa, önce klonunu oluştur
Bu kısım çok sık atlanıyor.
Kart bağlantıyı kesiyorsa, okuma hataları veriyorsa, tarama ortasında donuyorsa veya garip davranıyorsa, önce bir disk imajı oluştur ve onun kopyası üzerinden çalış.
Disk imajı, kayıp dosyaların hâlâ durduğu boş gibi görünen alanlar da dahil olmak üzere kartın tam bir kopyasını verir. Bu, orijinal kartı tekrar tekrar zorlamaktan daha güvenlidir. Kart bozuluyorsa, art arda tarama yapmak kötü bir fikirdir. Bunu yıllar önce eski bir SanDisk kartta zor yoldan öğrendim. İkinci tarama ilkinden daha kötüydü. Mide bulandırıcı gibi.
## İlk aşamada çalıştırmayacağım şeyler
Başlangıçta onarım araçlarını atla.
Yani şunları:
- CHKDSK
- First Aid
- Herhangi bir kartı onar düğmesi
- Kartı düzeltmeyi veya formatlamayı isteyen herhangi bir uyarı
Bu araçlar dosya sistemini yeniden kullanılabilir hâle getirmeyi amaçlar. Sonrasında tamam, ama dosyalar önemliyken ilk hamle olarak kötü. Kart üzerindeki verileri değiştirirler. Önce kurtarma, sonra temizlik.
## Yazılımın doğru hamle olmadığı durumlar
Eğer kart:
- hiçbir yerde algılanmıyorsa
- pinleri eğilmişse
- ısınıyorsa
- birkaç saniyede bir sürekli bağlantıyı kesiyorsa
zorlamayı bırak.
Bu noktada tekrar tekrar tarama yapıp yeniden bağlamayı denemek yerine profesyonel bir kurtarma hizmetine bakardım. Sorun fiziksel ise yazılım pek yardımcı olmaz ve tekrar eden denemeler bazen durumu daha da kötüleştirir. Ayrıca evet, eğilmiş CF pinleri tam bir felakettir.
## Kısa sürüm
Kartın hâlâ görünüyorsa, şansın hâlâ fena değil.
Şunu yap:
- kartı kullanmayı bırak
- bir kart okuyucu üzerinden bağla
- tara
- sonuçların önizlemesine bak
- dosyaları farklı bir diske kurtar
Bildiğim en güvenli yol bu.
En önemli kısmı zaten yaptınız. Kartı kullanmayı bıraktınız.
CF karta yazmaktan kaçınma konusunda @mikeappsreviewer'a katılıyorum, ama önce bir şey daha eklerim. İçe aktarma sırasında kameranızın yan dosyalar veya yedek kopyalar oluşturup oluşturmadığını kontrol edin. Lightroom, Photo Mechanic, Capture One ve bazı içe aktarma araçları dizüstü bilgisayarınızda önizlemeler, önbellek dosyaları veya kısmi kopyalar bırakır. İnsanların kurtarma için bir saat harcadığını, sonra da RAW dosyalarının zaten tarihli bir klasöre kopyalandığını fark ettiğini gördüm. Kulağa saçma geliyor ama bu çok sık oluyor.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
1. Kartı taramadan önce bilgisayarınızı arayın.
Dosya türüne göre arayın: CR2, NEF, ARW, DNG, JPG.
Son içe aktarmaları, geçici klasörleri, katalog yedeklerini, bulut eşitleme klasörlerini kontrol edin.
2. Varsa CF kartı bir yazma engelleyiciye takın.
Çoğu kişide yoktur ve bu sorun değil. İyi bir kart okuyucu da olur. İşletim sistemi “yardım etmeye” çalışırsa yazma engelleyici riski azaltır.
3. Dosyalar ücretli iş için önemliyse önce kartın bir imajını alın.
Normal bir silme durumunda bunun ilk adım olması konusunda herkes aynı fikirde değil. Bence müşteri işleri için fazladan 10 dakikaya değer. Orijinal yerine imaj üzerinden çalışın.
4. Sonra imajı Disk Drill ile tarayın.
Disk Drill, özellikle RAW önizleme desteğine ve kolay dosya türü sıralamasına ihtiyaç duyduğunuzda, CF kartlardan silinen fotoğrafları kurtarmada sağlam bir seçenektir. Fiziksel kartı tekrar tekrar taramak yerine imajdan kurtarma yapmak daha güvenlidir.
5. Sonuçları dosya adına göre değil, dosya türüne ve tarihe göre sıralayın.
Silinen kart kurtarmalarında genellikle genel adlar döner. Tarih damgaları ve dosya boyutu, gerçek seti daha hızlı bulmanıza yardımcı olur.
Bir şey daha. Kart kamera içinde silindiyse, kurtarma oranları genellikle fena değildir. Silmeden sonra hızlı biçimlendirme yapıldıysa olasılık düşer ama birçok CF kartta hâlâ sıfır değildir.
Görsel bir anlatım istiyorsanız, deleted images için bu CF kart fotoğraf kurtarma rehberi çoğu metin gönderisinden daha kolay takip edilir.
Büyük mesele şu: Finder veya Windows'un henüz hiçbir şeyi “onar”masına izin vermeyin. İnsanlar işi en çok burada bozuyor.

@mikeappsreviewer tarafından önerilen olağan tarama akışını veya @sterrenkijker tarafından önerilen önce görüntü alma yolunu izlemeden önce yapacağım bir şey: kameranın kendi kurtarma davranışını kontrol etmek. Bazı gövdeler yalnızca girişleri silinmiş olarak işaretler, bazıları ise seri çekimlerden, çift kart yuvası işlemlerinden veya kamera içi tümünü sil sonrasında klasör meta verilerini daha agresif şekilde yeniden yazar. Bu da hangi kurtarma uygulamasının ne bulacağını etkiler.
Bu yüzden benim sıralamam şöyle olurdu:
- CF kartı kameraya takmayın
- kartınızda fiziksel bir kilit anahtarı varsa kilitleyin ya da garip bir şey denemeyecek bir kart okuyucu kullanın
- kamera modelini, dosya türünü ve silmenin kamera içinde mi yoksa bilgisayarda mı gerçekleştiğini not edin
- bir kez bağlayın, kapasitenin normal göründüğünü doğrulayın
- kapasite yanlışsa veya çok yavaş bağlanıyorsa, önce imajını alın
- sorunsuz bağlanıyorsa ve bu sadece normal bir silmeyse, zaman kazanmak için önce tarama yapmayı *düşünebilirim*
Her zaman önce imaj alın diyenlere biraz katılmıyorum. Ücretli işler için evet, imaj almak daha güvenlidir. Ama sağlıklı bir kartta basit bir silme durumunda, Disk Drill ile tek bir salt okunur tarzı tarama genelde sorun çıkarmaz ve daha hızlıdır. Asıl mesele beş farklı araçla beş farklı tarama yapmamak.
Ayrıca, kurtarmadan sonra dosyaları yalnızca küçük önizlemelerle değil, gerçek bir RAW düzenleyicide doğrulayın. Küçük önizlemeler sizi yanıltabilir.
Ek okuma gerekiyorsa, şu pratik kurtarma ipuçları içeren CF kart fotoğraf kurtarma tartışmasına da göz atmaya değer.
Asıl önemli olan: başka bir sürücüye kurtarın, ardından tamamen test edene kadar o CF karta müşteri işleri için tekrar güvenmeyin.