Mac cihazımdaki HFS biçimli bir sürücüden yanlışlıkla bazı önemli dosyaları sildim ve güvenli HFS kurtarma seçenekleri konusunda yardıma ihtiyacım var. Sürücüye çok fazla yeni veri yazmadım, ancak durumu daha da kötüleştirmeden dosyaları geri almak için hangi adımları veya araçları kullanmam gerektiğinden emin değilim.
İlk yapacağım şey o sürücüyü kullanmayı bırakmak olurdu. Üzerine hiçbir şey kopyalamayın, tekrar biçimlendirmeyin ve ne olacağını görmek için rastgele onarım araçları çalıştırmayın. HFS/HFS+ kurtarmada, dosyalar silindikten veya hızlı bir biçimlendirmeden sonra bile hâlâ orada olabilir, ancak yeni yazmalar geri getirmeye çalıştığınız verilerin üzerine yazabilir.
Önce kolay şeyleri kontrol edin: Çöp Kutusu, ardından yedeklemeler açıksa Time Machine. Bunlar bir sonuç vermezse, doğrudan kurtarma yazılımına geçerdim.
Birkaç ay önce eski bir harici Mac sürücüsünden bir sürü dosyayı sildikten sonra Disk Drill kullandım ve ihtiyacım olanların çoğunu kurtardı. Süreç oldukça basitti:
- Disk Drill'i yükleyin.
- HFS/HFS+ sürücüsünü seçin.
- Kayıp Verileri Ara seçeneğine tıklayın.
- Harici bir sürücü için, mevcut tüm kurtarma yöntemleriyle kontrol etmesi için Evrensel Tarama seçeneğinde bırakın.
- Tarama tamamlandığında, Bulunan Öğeleri İncele bölümünü açın.
- Mümkünse, kurtarmadan önce dosyaları önizleyin.
- Geri almak istediklerinizi seçin ve Kurtar seçeneğine tıklayın.
- Kurtarılan dosyaları orijinal sürücüye değil, başka bir sürücüye kaydedin.
Sürücü biçimlendirilmişse, özellikle sadece hızlı biçimlendirme yapıldıysa ve o zamandan beri çok fazla yeni veri yazmadıysanız, yine de kurtarılabilir. Ne kadar erken tararsanız, şans o kadar artar.
Rastgele bağlantı kopmaları, okuma hataları veya garip davranışlar gibi güven vermeyen bir harici sürücü için, yazılım bu seçeneği sunuyorsa önce bir disk imajı oluşturun. Sonra fiziksel sürücüyü tekrar tekrar zorlamak yerine imajı tarayın.
Sürücü Disk İzlencesi'nde görünmüyorsa, tıklama veya sürtünme sesleri çıkarıyorsa, sürekli bağlantısı kesiliyorsa ya da kötü okuma hataları nedeniyle tarama tamamlanamıyorsa, kendin yap denemelerini atlayıp profesyonel bir kurtarma hizmetine bakardım. O noktada, daha fazla yazılım denemesi işleri daha da kötüleştirebilir.
Harici dönen bir HFS+ sürücü, dahili bir SSD’den çok farklı bir kurtarma durumudur, çünkü SSD/TRIM silinen dosyaların çok daha hızlı kaybolmasına neden olabilir. Bu bir SSD olsaydı, ondan önyükleme yapmayı durdurur ve başka bir Mac’ten veya harici bir önyükleme sürücüsünden tarama yapardım; normal bir harici sürücüyse, Disk Drill veya benzeri bir araç uygundur, ancak kurtarmayı yalnızca ayrı bir diske yapın.
Gerçek veriler kurtarılabilir olsa bile biraz dağınıklık bekleyin. HFS+ kurtarma, klasör yolları eksik, garip adlara sahip, yinelenen veya kısmi sürümler içeren dosyaları geri getirebilir; bu yüzden başarıyı yalnızca özgün klasör yapısının kusursuz şekilde görünüp görünmediğine göre değerlendirmeyin.
Dosyalar gerçekten önemliyse, herhangi bir şey yapmadan önce klonlama veya imaj alma konusunda katı olurdum. Finder’da görünen dosyaları kopyalamaktan değil, yeterli boş alanı olan başka bir diske tüm sürücünün blok düzeyinde bir imajını almaktan söz ediyorum. Ardından Disk Drill’i veya kullandığınız başka bir kurtarma uygulamasını bu imaj üzerinde çalıştırın. Böylece tarama çökerse, sürücü sorunlu davranmaya başlarsa veya yanlış kurtarma seçeneğini seçerseniz, yine de el değmemiş özgün kopya sizde kalır. Disk İzlencesi bazı durumlarda imaj oluşturabilir, ancak sürücüde okuma hataları varsa, bayttan bayta yedekleme seçeneği olan bir kurtarma aracı genellikle daha güvenlidir.
Kurtarabildiğiniz her şeyi kurtarmadan önce First Aid çalıştırmaktan kaçınırdım. Zararsız gibi görünür, ancak onarım araçları kurtarma için silinmiş dosya kayıtlarını korumaya değil, dosya sistemini düzeltmeye çalışır. Aynısı diski tekrar tekrar bağlamak ve göz atmak için de geçerlidir. İmajı oluşturun, imajı tarayın, tamamen farklı bir sürücüye kurtarın, sonra kurtarılan dosyaları sonradan ayıklayın. Ayıklama kısmı sıkıcıdır, ama kurtarma taramasının ihtiyaç duyduğu meta verileri yanlışlıkla temizlemekten daha iyidir.