Pamięć iPhone’a ciągle skacze w nocy, nawet gdy niczego nie pobieram, i zaczyna to powodować problemy z aktualizacjami, zdjęciami i działaniem aplikacji. Sprawdziłem aplikacje i usunąłem kilka plików, ale do następnego ranka pamięć znowu się zapełnia. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, co może zajmować tak dużo miejsca i jak powstrzymać pamięć iPhone’a przed zapełnianiem się w nocy.
Natknąłem się na to na kilku iPhoneach i skok do komunikatu „pamięć prawie pełna” wyglądał gorzej, niż było w rzeczywistości. Mój telefon nie zjadł nagle 20 GB, kiedy spałem. To, co się stało, było prostsze. Jedna duża kategoria była już od jakiegoś czasu napęczniała, a potem iOS w końcu wyświetlił ostrzeżenie.
Zacznij tutaj: Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhonea. Poczekaj chwilę i pozwól, aby wykres się załadował. Sprawdziłbym, który segment powoduje problem. Zwykle bałagan robią Zdjęcia, aplikacje, załączniki do wiadomości, pobrane pliki albo Dane systemowe.
Od czego zacząłbym najpierw
Jeśli Zdjęcia są gdzieś na szczycie listy, zająłbym się nimi przed czymkolwiek innym. Wiele osób szuka dokładnych duplikatów i na tym kończy. Ja też tak zrobiłem. Prawie nic to nie zmieniło. Większa sterta śmieci składała się z rzeczy takich jak:
- serie zdjęć, w których 18 fotografii wygląda tak samo
- edytowane kopie tego samego obrazu
- zrzuty ekranu, o których zapomniałeś
- stare filmy, zwłaszcza długie
- Zdjęcia Live
To właśnie ta część zwolniła u mnie najwięcej miejsca. Wbudowany album Duplikaty na iPhonie ma ograniczone możliwości. Wykrywa dokładne kopie i pomija wiele niemal identycznych ujęć. W kilku wątkach, które czytałem, ludzie pisali, że zewnętrzne aplikacje do czyszczenia znajdowały setki, a czasem tysiące podobnych zdjęć, których Apple w ogóle nie oznaczył.
Zacząłbym od Clever Cleaner. Wypróbowałem ją, bo biblioteka zdjęć była moim głównym problemem, a nie aplikacje. Porządkuje więcej niż tylko ścisłe duplikaty. Zbiera podobnie wyglądające ujęcia, grupuje zrzuty ekranu, pokazuje największe pliki i pozwala zamienić Zdjęcia Live na zwykłe nieruchome zdjęcia, dzięki czemu zajmują mniej miejsca. Z tego, co zgłaszali ludzie, niektórzy odzyskali około 10 GB. Inni byli bliżej 30 GB po wyczyszczeniu podobnych zdjęć, zrzutów ekranu i Zdjęć Live.
Elementy, na które zwróciłbym uwagę
- Podobne, do niemal zduplikowanych zdjęć
- Duże pliki, do największych filmów i obrazów
- Zrzuty ekranu, do szybkiego czyszczenia wsadowego
- Live, do konwertowania Live Photos na standardowe zdjęcia
Przydatne jest to, że nadal wszystko sprawdzasz przed usunięciem. Na początku byłem ostrożny, tak jak większość osób. Po sprawdzeniu wybranych elementów dopasowania były całkiem dobre, lepsze, niż szczerze mówiąc się spodziewałem.
Po zdjęciach sprawdź aplikacje
To kolejne miejsce, które ludzie pomijają. Aplikacje społecznościowe, streamingowe i przeglądarki gromadzą w tle dane z pamięci podręcznej. Widziałem, jak ponowna instalacja jednej aplikacji zwolniła więcej miejsca niż usunięcie stosu przypadkowych zdjęć. Sprawdź:
- pobrane seriale lub muzykę w aplikacjach
- pamięć podręczną przeglądarki
- pliki offline w chmurze lub aplikacjach do czytania
- duże wątki wiadomości z multimediami
Jeśli jedna aplikacja wygląda na bardzo dużą, najpierw bym ją otworzył i usunął pobrane pliki, jeśli aplikacja to obsługuje. Jeśli nie, usunięcie jej i ponowna instalacja czasem działa szybciej.
Gdy liczby nadal wyglądają nieprawidłowo
Jeśli zajętość pamięci nadal rośnie i nic oczywistego tego nie wyjaśnia, sprawdź Dane systemowe. Ta kategoria bywa irytująca, bo iOS praktycznie nie daje nad nią bezpośredniej kontroli. Widziałem przypadki, gdy pozostawała rozdęta, dopóki telefon nie został zarchiwizowany, zresetowany i odtworzony. To nie zdarza się często, ale się zdarza.
Jeśli więc Twój iPhone twierdzi, że zapełnił się z dnia na dzień, najpierw postawiłbym na Zdjęcia, potem na pamięć podręczną aplikacji, a na końcu na Dane systemowe. Wyczyściłbym bibliotekę zdjęć za pomocą Clever Cleaner, a następnie sprawdził duże aplikacje i pobrane pliki. Większość pozornie tajemniczo zajętej pamięci, z jaką się spotkałem, trafiała ostatecznie do jednej z tych kategorii.
Skoki zajętego miejsca z dnia na dzień to często porządki systemowe w tle, a nie tajemnicze pliki. Trochę nie zgodzę się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Zdjęcia są częstą przyczyną, jasne, ale na moim iPhonie większym winowajcą była synchronizacja i ciągłe odświeżanie pamięci podręcznej.
Najpierw sprawdź te rzeczy.
-
Wiadomości w iCloud
Jeśli synchronizacja się zacina, telefon dłużej przechowuje lokalne kopie. Duże czaty grupowe, filmy, notatki głosowe, naklejki, GIF-y. Szybko się gromadzą. Przejdź do Ustawienia, Apple ID, iCloud, Wiadomości. Potem otwórz duże wątki i usuń multimedia z poziomu rozmowy. -
Pobieranie poczty
Aplikacja Mail przechowuje załączniki i odświeżone dane skrzynki. Jeśli dodałeś Gmaila, Outlooka lub służbową pocztę, zajętość pamięci rośnie, gdy telefon ładuje się i jest podłączony do Wi-Fi. U mnie raz pomogło usunięcie i ponowne dodanie przepełnionego konta pocztowego. -
Bufory podcastów i muzyki
Apple Podcasts, Spotify, YouTube, Netflix. Te aplikacje ponownie pobierają odcinki, zapisują strumienie w pamięci podręcznej i zachowują nieudane pobrania. Wiele osób to pomija, bo nie wygląda to jak zwykłe pobieranie. Otwórz każdą aplikację i sprawdź zapisane treści. -
iCloud Drive i Pliki
Aplikacja Pliki przechowuje kopie offline. Niektóre aplikacje zapisują tam też eksporty. Sprawdź Na moim iPhonie i Pobrane. -
Nieudane pliki aktualizacji iOS
To bywa podstępne. iPhone pobiera nocą pakiety aktualizacji. Jeśli instalacja się nie powiedzie, plik czasem tam zostaje. Przejdź do Ustawienia, Ogólne, Pamięć iPhonea. Jeśli widzisz na liście aktualizację iOS, usuń ją.
Jeśli problemem jest rozrastająca się biblioteka zdjęć, nadal warto sprawdzić Clever Cleaner do czyszczenia pamięci zdjęć na iPhonie, szczególnie w przypadku podobnych ujęć i dużych plików. Ten film pokazuje też praktyczne kroki czyszczenia: zobacz, jak szybko zwolnić miejsce na iPhonie
Jeszcze jedno. Uruchom ponownie telefon po czyszczeniu. Raportowanie pamięci w iOS ma opóźnienia i czasem przez wiele godzin pokazuje błędne dane.
To, co dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @ombrasilente: czasami zajęta pamięć to wcale nie „nowe” śmieci, tylko ponowne indeksowanie iOS i tymczasowa przestrzeń robocza. Nocą telefon jest podłączony do ładowania, połączony z Wi‑Fi i robi wszystkie te rzeczy, które Apple ukrywa w tle. Analiza zdjęć, indeksowanie Spotlight, synchronizacja z iCloud, przygotowanie aktualizacji, rotacja logów — tego typu irytujące bzdury.
Kilka miejsc, których tak naprawdę nie poruszyli:
- strony offline z listy Czytelniczej Safari
- kopie zapasowe/notatki głosowe przechowywane lokalnie
- pliki projektów GarageBand/iMovie, jeśli kiedykolwiek z nich korzystałeś
- przechowywanie dokumentów WhatsApp/Telegram wewnątrz aplikacji
- książki/PDF-y pobrane do Apple Books
- głosy Siri i pakiety językowe offline
- głosy ułatwień dostępu, jeśli włączyłeś zawartość mówioną
Sprawdź też Ustawienia > App Store i zobacz, czy automatyczne aktualizacje aplikacji są włączone. Aplikacje mogą aktualizować się nocą, a niektóre gry/aplikacje społecznościowe puchną po aktualizacjach, ponieważ pamięć podręczna jest odbudowywana.
Z jedną rzeczą trochę się nie zgadzam: ludzie zbyt szybko zakładają, że „Dane systemowe są uszkodzone”. Czasami ich rozmiar sam spada po 24 do 48 godzin, gdy czyszczenie się zakończy. Irytujące? Tak. Trwały błąd? Nie zawsze.
Jeśli Zdjęcia nadal są największą kategorią, to tak — Clever Cleaner ma sens do znajdowania podobnych ujęć, ciężkich wideo, zrzutów ekranu i Live Photos, które Apple pomija. Przeczytałbym też ten wątek, jeśli chcesz poznać opinię z życia wziętą: zobacz, dlaczego ludzie polecają Clever Cleaner do czyszczenia zdjęć na iPhonie
Moja kolejność byłaby taka:
- sprawdź Pamięć iPhone’a po ponownym uruchomieniu
- porównaj rozmiary kategorii rano i wieczorem
- wyłącz automatyczne aktualizacje aplikacji na jedną noc
- sprawdź Pliki, Books, WhatsApp/Telegram, Notatki głosowe
- jeśli tylko Zdjęcia zajmują dużo miejsca, użyj Clever Cleaner
- jeśli tylko Dane systemowe rosną przez kilka dni, wykonaj kopię zapasową i przywróć telefon
To „zapełnianie się przez noc” to zazwyczaj konserwacja w tle, a nie duch pobierający filmy na twój telefon.
Jednym z aspektów, którego moim zdaniem @ombrasilente, @voyageurdubois i @mikeappsreviewer nie podkreślają wystarczająco, jest to, że „wzrost” zajętości pamięci może wynikać z migawek i miejsca na przywracanie, a nie tylko z pamięci podręcznej.
Jeśli używasz kopii zapasowej iCloud, aktualizacji aplikacji albo aktualizacja iOS zaczyna przygotowywać się w nocy, iPhone może zarezerwować tymczasowe miejsce, aby móc bezpiecznie cofnąć nieudaną zmianę. To miejsce może wyglądać jak losowo narastający balast, dopóki zadanie się nie zakończy. Właściwie trochę nie zgadzam się z poglądem, że Zdjęcia są za każdym razem pierwszym podejrzanym. W niektórych telefonach prawdziwym problemem jest tymczasowa pamięć robocza plus jedna źle działająca aplikacja.
Co zrobiłbym inaczej:
- Sprawdź Dane analityczne w sekcji Prywatność i bezpieczeństwo. Jeśli jedna aplikacja ciągle ulega awarii w nocy, logi mogą się nawarstwiać.
- Przyjrzyj się aplikacjom VPN, zabezpieczającym, skanującym i „czyszczącym”. Ironicznie, to one mogą tworzyć duże lokalne pamięci podręczne.
- Otwórz Kalendarz i Notatki, jeśli synchronizujesz duże załączniki. Osadzone skany, pliki PDF i multimedia w udostępnionych notatkach mogą po cichu zwiększać rozmiar danych.
- Jeśli używasz Apple Music z opcją Synchronizuj bibliotekę, sprawdź przełączniki pobranych utworów lossless. Zajmują bardzo dużo miejsca.
Praktyczny test:
- Zanotuj rozmiary kategorii przed snem.
- Wyłącz Wi-Fi na jedną noc.
- Następnej nocy zostaw Wi-Fi włączone, ale wyłącz Odświeżanie aplikacji w tle.
- Porównaj wyniki.
To pozwala ustalić, czy chodzi o synchronizację z chmurą, czy o intensywną aktywność aplikacji.
Jeśli Twoją największą kategorią są wyraźnie zdjęcia, wtedy Clever Cleaner jest sensownym rozwiązaniem.
Zalety: znajduje podobne zdjęcia, duże pliki, zrzuty ekranu i Live Photos.
Wady: nadal musisz uważnie przejrzeć wyniki i nie naprawi to Danych systemowych ani dziwnych błędów synchronizacji.
Tak więc „zapełnianie się przez noc” często oznacza, że iOS wykonuje prace konserwacyjne, ale jeśli dzieje się to każdej nocy bez wyjątku, podejrzewałbym jedną aplikację albo jedno źródło synchronizacji, które ciągle kończy się niepowodzeniem.