Czy mogę odzyskać usunięte filmy z karty SD po ich skasowaniu?

Przypadkowo usunąłem ważne filmy z mojej karty SD podczas zwalniania miejsca i teraz naprawdę potrzebuję pomocy, aby je odzyskać. Karta była w moim aparacie, a nagrania obejmują osobiste wspomnienia, których nie mam zapisanych nigdzie indziej. Szukam najlepszego sposobu na odzyskanie usuniętych filmów z karty SD po przypadkowym usunięciu, nie pogarszając sytuacji.

Usunięty film z karty SD, co zrobiłem najpierw

To uczucie spadku w żołądku przychodzi szybko, gdy zauważysz, że brakuje filmu. Byłem w takiej sytuacji kilka razy. Pierwszy ruch, stop. Nie nagrywaj dalej. Nie kombinuj przy karcie.

Większość usuniętych filmów nie znika od razu. Wpis pliku zostaje usunięty albo miejsce zostaje oznaczone jako wolne, podczas gdy dane wideo często pozostają na miejscu, dopóki coś nowego ich nie nadpisze. Więc twoje szanse zależą bardziej od jednej rzeczy niż od czegokolwiek innego, od tego, czy nie zapiszesz nowych danych na karcie.

1. Przestań używać karty

Ta część jest najważniejsza.

Od razu unikałbym tego wszystkiego:

• nagrywania kolejnych filmów
  • robienia zdjęć
  • kopiowania plików na kartę
  • formatowania jej

Wyjmij kartę SD i zostaw ją w spokoju, dopóki nie będziesz gotowy ją przeskanować. Raz nauczyłem się tego w bolesny sposób. Dalej testowałem kamerę, nagrałem dwa klipy i jeden z tych zapisów nadpisał plik, który próbowałem uratować. Głupi błąd.

2. Sprawdź, czy komputer nadal widzi kartę

Zanim użyjesz narzędzi do odzyskiwania, upewnij się, że karta w ogóle się wyświetla.

Kilka rzeczy, które bym sprawdził:

1. Użyj innego czytnika kart
  2. Przełącz na inny port USB
  3. Podłącz ją do drugiego komputera
  4. Otwórz Zarządzanie dyskami w Windows i sprawdź, czy karta się tam pojawia

Jeśli Windows mówi, że karta jest w formacie RAW albo ciągle prosi o jej sformatowanie, jeszcze tego nie rób. Wiele aplikacji do odzyskiwania nadal odczytuje karty w takim stanie. Jeśli karta nigdzie się nie pojawia, wtedy zacząłbym mniej myśleć o usunięciu pliku, a bardziej o tym, że karta albo czytnik są martwe.

3. Przeskanuj ją programem do odzyskiwania

W przypadku plików wideo miałem całkiem niezłe wyniki z Disk Drill.

Dlaczego mi się spodobał, prosty powód. Rozpoznawał wiele formatów, a jego tryb odzyskiwania ukierunkowany na kamery pomagał przy pociętych plikach wideo z urządzeń, które zapisują materiał w częściach. Widziałem, że ma to większe znaczenie przy kamerach sportowych i dronach niż przy zwykłych plikach zdjęć.

Rzeczy, z którymi zwykle dobrze sobie radzi, obejmują nagrania z:

• GoPro
  • dronów DJI
  • kamer Sony
  • innych kamer z pofragmentowanym zapisem wideo

W Windows pozwala odzyskać do 100 MB za darmo. Na pełny film 100 MB to często praktycznie nic, jasne. Nadal jednak jest to przydatne, bo możesz przeskanować kartę, podejrzeć wyniki i sprawdzić, czy twój klip tam jest, zanim wydasz pieniądze.

Jeśli chcesz darmową opcję, warto spróbować PhotoRec. Robi robotę częściej, niż ludziom się wydaje. Wady, nazwy plików zwykle wracają uszkodzone, a układ folderów często przepada. Dostajesz dane, ale nie porządek.

4. Odzyskaj pliki, nie pogarszając sytuacji

Proces jest dość prosty:

1. Włóż kartę SD do czytnika kart
  2. Uruchom pełne skanowanie albo głębokie skanowanie, jeśli program to oferuje
  3. Ogranicz wyniki do plików wideo
  4. Podejrzyj to, co wygląda na twoje brakujące nagranie
  5. Zapisz odzyskane pliki na innym dysku

Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie SD. Wiem, że to brzmi oczywiście, ale ludzie to robią. Jeśli zapiszesz odzyskane pliki na karcie źródłowej, ryzykujesz nadpisanie rzeczy, których skanowanie jeszcze nie wyciągnęło.

Użyj dysku w komputerze, zewnętrznego SSD, czegokolwiek innego.

5. Jeśli odzyskany film wygląda na uszkodzony

To się zdarza. Odzyskujesz plik, on tam jest, ale nie chce się odtwarzać.

Pierwsza rzecz, której bym spróbował, to VLC Media Player. VLC lepiej odczytuje uszkodzone pliki niż wiele domyślnych odtwarzaczy. Zdarzało mi się, że klipy nie działały w Filmy i TV, a na tej samej maszynie otwierały się bez problemu w VLC.

Jeśli VLC też sobie nie radzi, czasem pomagają narzędzia do naprawy wideo. Niektóre z nich odbudowują plik, używając poprawnego przykładowego klipu z tej samej kamery i z tymi samymi ustawieniami. Dziwnie konkretne, ale to naprawdę ma znaczenie. Ta sama rozdzielczość, ten sam kodek, ta sama liczba klatek, to samo urządzenie. Im bliższe dopasowanie, tym większa szansa.

I tak, ignoruj wszelkie komunikaty o formatowaniu aż do zakończenia odzyskiwania. Windows uwielbia wyświetlać taki komunikat. Nie klikaj tego w pośpiechu tylko dlatego, że się spieszysz.

Co było najważniejsze w moim przypadku

Dwie rzeczy:

• szybko przestać używać karty
  • zacząć odzyskiwanie, zanim nowe dane nadpiszą stare

Jeśli karta nadal się montuje, twoje szanse są zwykle całkiem niezłe. Jeśli zniknęła z każdego czytnika i każdego komputera, wygląda to bardziej na problem sprzętowy niż na zwykłe usunięcie. To inny problem.

Jeśli robisz to właśnie teraz, nie komplikuj. Wyjmij kartę. Odczytaj ją na komputerze. Przeskanuj ją. Odzyskaj pliki na inny dysk. Bez dodatkowych kroków, bez zgadywania, bez panicznego klikania. Właśnie wtedy ludzie tracą plik na dobre.

Tak, jeśli karta została tylko wyczyszczona lub pliki usunięte, szanse odzysku są często całkiem dobre. Kluczowym czynnikiem jest stopień nadpisania. Gdy nowe nagrania trafią w te same bloki, te części przepadają.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer, że trzeba szybko przestać używać karty. Trochę nie zgadzam się z czekaniem zbyt długo na przetestowanie opcji. Czas ma mniejsze znaczenie niż liczba zapisów. Najważniejsze jest najpierw wykonanie kopii bajt po bajcie karty SD, a potem skanowanie obrazu, a nie samej karty. Pomagają w tym narzędzia takie jak USB Image Tool, Win32 Disk Imager lub dd. Jeśli program do odzyskiwania się zawiesi albo błędnie odczyta kartę, oryginał pozostanie nietknięty.

Po utworzeniu obrazu przeskanuj go za pomocą Disk Drill lub PhotoRec. Disk Drill jest łatwiejszy dla większości osób i lepszy, jeśli chcesz podglądów oraz filtrowania plików. Jeśli Twoje filmy pochodziły z kamery używającej exFAT, usunięcie często usuwa wpisy katalogowe, ale pozostawia klastry nienaruszone do czasu ich ponownego użycia. Dlatego odzyskiwanie tak często działa.

Jeśli kamera wykonała pełne formatowanie, szanse spadają. Szybkie formatowanie jest mniej problematyczne.

Sprawdź też aplikację lub synchronizację z chmurą marki Twojej kamery, niektóre zapisują pliki proxy albo automatyczne importy. Szansa jest niewielka, ale warto poświęcić na to 2 minuty.

Jeśli chcesz wizualny instruktaż, ten przewodnik krok po kroku po odzyskiwaniu wideo z karty SD jest łatwiejszy do śledzenia niż losowe posty na forum tbh.

Zapisz wszystkie odzyskane pliki na komputerze, a nie na karcie SD. Nawet jeśli nazwy plików wyglądają na uszkodzone, otwórz każdy plik. Zdarzało mi się odzyskać klipy z bełkotliwymi nazwami, które mimo to odtwarzały się bez problemu.

Tak, zwykle się da, ale dodałbym jedną rzecz do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @techchizkid: jeśli te filmy są bardzo ważne, nie ponawiaj skanowania każdym narzędziem, jakie znajdziesz. Zbyt wiele osób zamienia jedną czystą próbę odzysku w bałagan, grzebiąc przy karcie przez wiele godzin.

Moje zdanie jest takie:

• jeśli to było zwykłe usunięcie, szanse są całkiem dobre
  • jeśli to był szybki format, nadal jest to możliwe
  • jeśli po usunięciu dalej nagrywałeś, szanse szybko spadają
  • jeśli karta fizycznie się psuje, samodzielne odzyskiwanie może bardzo szybko zrobić się nieprzyjemne

Trochę nie zgadzam się z radą „zawsze najpierw zrób obraz, bez względu na wszystko”. Teoretycznie tak. W praktyce, jeśli karta jest sprawna, a ty nie jesteś bardzo techniczny, tworzenie obrazu może tylko wprowadzić zamieszanie i opóźnić właściwe odzyskiwanie. Jeśli wiesz, jak to zrobić, zrób to. Jeśli nie, użyj dostępu tylko do odczytu, jeśli to możliwe, i od razu przejdź do renomowanej aplikacji do odzyskiwania na komputerze.

Co zrobiłbym w twoim przypadku:

1. Zablokuj kartę SD, jeśli ma mały przełącznik blokady zapisu.
  2. Użyj porządnego czytnika kart, a nie kabla od aparatu.
  3. Najpierw przeskanuj usunięte filmy w Disk Drill, bo łatwiej tam sortować według typu wideo, podglądać wyniki i szybciej wyłapać nagrania z kamery niż w wielu darmowych narzędziach.
  4. Odzyskaj wszystko na komputer albo dysk zewnętrzny.
  5. Dopiero potem testuj naprawy, jeśli część plików jest uszkodzona.

Jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają: aparaty czasem dzielą jedno wideo na kilka fragmentów, więc twój „brakujący klip” może wrócić jako wiele plików. Nie panikuj, jeśli nazwy plików wyglądają dziwnie albo znaczniki czasu się nie zgadzają. To dość normalne.

Jeśli Disk Drill znajdzie pliki, ale nie będą się odtwarzać, i tak je odzyskaj. Uszkodzony odzyskany plik jest nadal lepszy niż całkowicie nadpisany. Naprawy możesz spróbować później. Jeśli karta zaczyna się rozłączać, skany się zawieszają albo słychać klikanie w czytniku, przestań działać samodzielnie i rozważ profesjonalne laboratorium. Ta część robi się droga, jasne, ale niezastąpione rodzinne nagrania to trochę inna kalkulacja.

Warto też szybko przeczytać: najlepsze porady społeczności dotyczące odzyskiwania usuniętych filmów z karty SD

Krótka wersja: przestań używać karty, odzyskuj na inny dysk i nie pozwól, żeby aparat „pomógł”, formatując cokolwiek.

Jeden aspekt, którego @techchizkid, @waldgeist i @mikeappsreviewer nie podkreślili wystarczająco: sprawdź stan karty, zanim uruchomisz długie odzyskiwanie. Jeśli przez czytnik dostępne są informacje w stylu SMART albo odczyty są wolne i nierówne, problemem może być zużycie kontrolera, a nie tylko usunięcie danych. W takim przypadku powtarzane głębokie skanowania mogą przynieść odwrotny skutek.

Po części nie zgadzam się z obozem mówiącym po prostu przeskanuj to teraz. Jeśli nagranie jest naprawdę nie do zastąpienia, a karta zachowuje się dziwnie, jedno ostrożne przejście ma większe znaczenie niż testowanie pięciu aplikacji.

Jeśli chodzi o Disk Drill:

Zalety

• łatwo sortować według typów wideo
  • podglądy pomagają szybko zweryfikować klipy
  • dobre w typowych przypadkach przypadkowego usunięcia

Wady

• darmowy limit odzyskiwania w Windows jest zbyt mały dla wideo
  • mniej odpowiedni niż narzędzia niższego poziomu, gdy system plików jest poważnie uszkodzony
  • może działać ociężale na słabszych komputerach

Moje praktyczne podejście:

• sprawna karta + przypadkowe usunięcie = Disk Drill to solidna pierwsza próba
  • niestabilna karta + rodzinne nagrania = warto wcześniej rozważyć wykonanie obrazu albo nawet laboratorium odzyskiwania danych
  • odzyskane pliki, które się nie odtwarzają, nie są bezużyteczne, naprawa może się jeszcze później udać

Dodatkowo, jeśli kamera nagrywała w segmentach, odzyskaj wszystkie powiązane pliki, a nie tylko ten najbardziej oczywisty. Niektóre zaginione filmy to w rzeczywistości łańcuch klipów.