Canon gövdeyle tam olarak bu karmaşayı yaşadım ve ilk adım sıkıcı ama önemli. Şimdi çekimi durdurun. Bir kare daha çekmeyin. Video kaydetmeyin. SD kartı kameradan çıkarın. Kartta bir kilit sekmesi varsa, onu salt okunur konuma getirin.
Nedeni basit. Bir Canon kamera fotoğrafları sildiğinde ya da hızlı format attığınızda, genelde fotoğraf verisini hemen silmez. Dosya sisteminde o alanı boş olarak işaretler. Eski dosyalar, üzerlerine yeni çekimler yazılana kadar çoğu zaman hâlâ orada durur. Canon gövdeler size bir çöp klasörü ya da kurtarma kutusu vermez, bu yüzden yeni veriler eski şeylerin üzerine yazdığında, kurtarma da genelde orada biter. Bunu bir kez zor yoldan öğrendim ve bir hafta sonu çekiminin yarısını kaybettim. O zamandan beri karta kanıt gibi davranıyorum. Kameradan çıkar, dokunulmadan kalsın.
Kurtarma araçlarıyla uğraşmadan önce, insanlar panikleyince atladığı bariz şeyleri kontrol edin. Canon’un bulut akışını kullanıyorsanız, image.canon içine bakın. Bazı yüklemeler orada 30 güne kadar kalır. Dosyalar içe aktardıktan sonra bilgisayarınızdan kaldırıldıysa, Windows’ta Geri Dönüşüm Kutusu’nu ya da macOS’ta Çöp’ü kontrol edin. Kulağa aptalca geliyor, biliyorum. Yine de 20 saniyeye değer.
Yedek görünmüyorsa, sonraki adımınız SD kart okuyuculu bir bilgisayarda kurtarma yazılımı kullanmak. Kamerayı USB üzerinden değil, kart okuyucu kullanın. Doğrudan kart bağlantısı, kurtarma uygulamalarına genelde kartın kendisine daha iyi erişim sağlar. Bu şekilde daha temiz taramalar aldım, özellikle RAW dosyalarında.
Her zamanki seçenekler arasında, Disk Drill bana Canon kartlarında en iyi sonuçları verdi. Fazla uğraştırmadan CR2 ve CR3 dosyalarını, ayrıca JPEG’leri ve video kliplerini buldu. Önizleme kısmı çok yardımcı oldu çünkü herhangi bir şeyi kaydetmeden önce dosyaların sağlam olup olmadığını kontrol edebildim. Windows’ta küçük bir ücretsiz kurtarma hakkı var; bu da kayıp çekimlerinizin orada olup olmadığını, geri kalanını ayıklamaya zaman harcamadan önce test etmeye yeter.
Ücretsiz bir yol istiyorsanız ve daha kaba bir şey sorun değilse, PhotoRec hâlâ bir sebepten dolayı anılıyor. Dosyaları iyi çıkarır. Karşılığında kullanım kolaylığından ödün verirsiniz. Metin tabanlı bir pencerede çalışır ve çıktı da dağınıktır. Genelde orijinal dosya adlarını ve klasör düzenini kaybedersiniz, bu yüzden sonunda kurtarılan dosyalardan oluşan bir yığını elle sıralarsınız. Recuva Windows’ta daha kolaydır ama kamera kartlarında, tarama derinleştiğinde Canon RAW kurtarmada daha zayıf buldum.
Hangi aracı seçerseniz seçin süreç çoğunlukla aynıdır.
Kurtarma uygulamasını bilgisayarınıza kurun, kurtarmaya çalıştığınız SD karta asla kurmayın.
Kartı bir okuyucuya takın, uygulamada onu seçin, sonra derin tarama çalıştırın. Büyük kartlar zaman alır. Bitmesine izin verin.
Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza ya da başka bir sürücüye kaydedin. Onları aynı SD karta geri yazmayın. Bunu yapmak, geri almaya çalıştığınız şeyleri silme riski taşır.
Tarama fotoğraflarınızı bulursa, önce onları kurtarın, sonra kartla herhangi bir şey yapmadan önce başka bir yere yedekleyin. Sonrasında, kartı tekrar kullanmadan önce kamerada formatlardım. Yıllar önce dosyaları tek tek silmeyi bıraktım çünkü kartlar temiz bir kamera içi formatla daha iyi davranıyor gibi görünüyor.
Buradaki tüm oyun planı bu. Kartı ellemeyin, bir okuyucudan tarayın, farklı bir sürücüye kurtarın ve sonuçları sonra düzenleyin.
En önemli kısmı zaten yaptınız, kartı kullanmayı bıraktınız. Bunu yapmaya devam edin.
SD kartı çıkarıp bir kart okuyucuyla okumak konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Biraz ayrıldığım nokta şu: fotoğraflar yeterince önemliyse, önce SD kartın tam bir imaj yedeğini alın, sonra kopya üzerinden çalışın. Windows’ta USB Image Tool veya Mac/Linux’ta dd gibi araçlar bunu yapar. Bir kurtarma taraması takılırsa ya da kart arızalanmaya başlarsa, yine de elinizde ham kart imajı olur. Bu ek adım insanları ikinci bir felaketten kurtarmıştır.
Canon kartları için Disk Drill sağlam bir seçimdir çünkü JPG, CR2, CR3 ve yaygın Canon video formatlarını iyi işler. Sonuçları sıralama konusunda birçok ücretsiz araçtan daha çok beğeniyorum. Yüzlerce etkinlik çekiminiz olduğunda önizleme önemlidir.
Şunu yapın:
- SD kartı bir okuyucuya takın.
- Mümkünse kartın birebir bayt düzeyinde bir imajını alın.
- İmajı veya kartı Disk Drill ile tarayın.
- Dosyaları SD karta asla geri değil, bilgisayarınıza kurtarın.
- Dosya boyutlarını ve önizlemeleri kontrol edin. Küçük dosyalar genellikle kısmi üzerine yazma anlamına gelir.
Disk Drill bazı RAW dosyalarını kaçırırsa, ikinci deneme olarak PhotoRec’i deneyin. Görünüşü kötü, ama bazen diğer uygulamaların kaçırdığı dosyaları çıkarır. Yalnız dosya adları karmakarışık olur.
Şunu da izlemeye değer, SD karttan silinen fotoğraflar nasıl kurtarılır. Kısa ve net.
Kart silme işleminden sonra formatlandıysa, birçok durumda kurtarma yine de mümkündür. Hızlı format çoğu zaman verileri geride bırakır. Tam format daha kötüdür.
@mikeappsreviewer ve @chasseurdetoiles’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey: kartı birden fazla derin taramadan geçirmeden önce gerçekten arızalı olup olmadığını kontrol edin. Windows kartı düzeltmeyi önerirse, henüz onar seçeneğine tıklamayın. Bu, dosya sistemini değiştirebilir ve kurtarmayı daha karmaşık hale getirebilir. CHKDSK için de aynısı geçerli. İnsanlar panikle bunlara tıklıyor, sonra da kurtarmanın neden garipleştiğini merak ediyor.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- SD kartı Canon’dan çıkarın.
- Düzgün bir kart okuyucu kullanın.
- Kart bağlanıyorsa, mümkünse önce tüm kartın bir imajını alın.
- Kurtarmayı imaj veya kart üzerinde çalıştırın.
- Sonuçları başka bir yere kaydedin.
Hemen bir sürü araç arasında geçiş yapmanız gerektiği fikrine biraz katılmıyorum. Genelde Canon formatlarını temiz şekilde destekleyen ve dosyaları önizlemenize izin veren tek bir uygulamayla başlamak daha akıllıcadır. Disk Drill, özellikle CR2, CR3, JPG veya MP4/MOV kliplerle uğraşıyorsanız, SD kartlardan Canon fotoğraf kurtarma için oldukça sağlamdır. Önizlemeler normal görünüyorsa, önce önemli şeyleri kurtarın ve denemeyi bırakın.
Ayrıca, silinen dosyalar seri çekimden veya bir etkinlikten geldiyse, kurtarmadan sonra kurtarılan dosyaları dosya türüne ve zaman damgasına göre sıralayın. Canon kartları çoğu zaman bozuk klasör adlarıyla geri gelir, ama EXIF verileri yine de sizi kurtarabilir.
Gerçek dünyadan biraz güvence istiyorsanız, burada Facebook’ta bir Canon SD kart fotoğraf kurtarma başarı hikayesi var.
Büyük nokta: kamera gerekli olduğunu söylese bile kartı tekrar formatlamayın. İnsanlar “belki kurtarılabilir” durumu böylece “eh, boşver” noktasına çeviriyor.