Nikon kameradan silinen fotoğrafları nasıl kurtarırım?

Nikon kameramdaki önemli fotoğrafları hafıza kartında yer açarken yanlışlıkla sildim ve üzerlerine yazılmadan önce onları geri yüklemenin en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var. Güvenli Nikon fotoğraf kurtarma ipuçları, hafıza kartı kurtarma tavsiyeleri veya gerçekten işe yarayan yazılım önerileri arıyorum.

Bunu bir kez bir Nikon kartıyla yaşadım ve kısa cevap evet, silinen fotoğraflar çoğu zaman kurtarılabilir.

Başta beni yanıltan şey, Sil seçeneğinin dosyaların anında yok olduğu anlamına geldiğini düşünmemdi. Çoğu kamerada bu böyle çalışmaz. Kamera genelde alanı boş olarak işaretler ve oraya yeni veri gelene kadar bekler. Çekim yapmaya devam ederseniz, eski fotoğraf verileri yer değiştirmeye başlar. Bu olduğunda kurtarma ihtimali hızla düşer.

İlk iş, kamerayı kullanmayı bırakın. Hemen. Deneme çekimi bile yapmazdım. Bunu yıllar önce başka bir kartta yaptım ve pişman oldum.

Sonra SD kartı çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın. Seçeneğiniz varsa Nikon’u USB üzerinden bağlamayı atlarım. Birçok Nikon gövdesi MTP veya PTP modunda görünür ve kurtarma uygulamaları karta daha doğrudan erişebildiklerinde daha iyi çalışır.

Dosyalar zaten başka bir yerde değilse, sıradaki adım kurtarma yazılımıdır. Birkaç tane kullandım ve Disk Drill benim için zorlanmadan kullanması en kolay olanıydı. NEF gibi Nikon RAW dosyalarını ve JPG’leri okuyabiliyor.

Kullanacağım temel akış şöyle olurdu:

1. Disk Drill’i bilgisayarınıza kurun. SD karta hiçbir şey kurmayın.
  2. Nikon SD kartı bir kart okuyucuya takın.
  3. Programı açın ve kartı seçin.
  4. Universal Scan çalıştırın. Silinen fotoğraflar için genelde ilk yapılmaya değer tarama budur.
  5. Taramanın bitmesini bekleyin, sonra bulduklarını önizleyin. Bir fotoğraf önizlemesi düzgün açılıyorsa, bunu genelde iyi bir işaret sayarım.
  6. Dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın. Bunları aynı SD karta geri yazmayın.

Hoşuma giden bir ayrıntı da şu, Windows’ta 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarmaya izin veriyor. Bu büyük bir çekimi kurtarmaz ama para harcamadan önce dosyalarınızın orada olup olmadığını görmek için yeterlidir.

Eğer videolar da işin içindeyse, bir de Advanced Camera Recovery modu var. Onu sonraya bırakırdım. Universal Scan daha hızlıdır ve çoğu zaman ekstra bekleme olmadan istediğiniz fotoğrafları çıkarır. Bundan sonra klipler hâlâ eksikse, o zaman kameraya odaklı taramayı denerdim.

İnsanların kurtarmadan sonra fark ettiği tuhaf bir şey de dosya adlarıdır. file000123.nef gibi adlandırılmış dosyalar görebilirsiniz ve orijinal klasörler kaybolmuş olabilir. Sinir bozucu, evet. Ama normal. Kurtarma araçları dosyaları genelde eski klasör haritasına göre değil, dosya imzasına göre çeker; bu yüzden görüntü verisi kalır ama adlar kalmaz.

İlk bakışta bozuk görünen NEF dosyaları için de aynı durum geçerli. Windows’un bunları önizlemeyi reddettiğini, sonra aynı dosyaların RAW yazılımında gayet iyi açıldığını gördüm. Yani kurtarılan bir NEF, Fotoğraflar veya Explorer’da açılmıyorsa, onu tamamen gözden çıkarmadan önce Nikon RAW desteği olan bir yazılımda denerdim.

Bir saat tarama yapmadan önce sıkıcı yerleri de kontrol ederdim:

1. Bilgisayarınız, eğer genelde her çekimden sonra içe aktarma yapıyorsanız.
  2. Kuruluysa SnapBridge.
  3. Herhangi bir bulut yedeği veya senkronizasyon klasörü.
  4. Unuttuğunuz harici sürücüler.

Hızlı biçimlendirme de her zaman kurtarmayı tamamen bitirmez. Yanlışlıkla silme ve hızlı biçimlendirme, yazılımın dosyaları geri çekmesi için çoğu zaman yeterince veri bırakır. Asıl büyük mesele sonrasında ne olduğudur. Kart olduğu gibi kaldıysa, ihtimal daha iyidir. İçini birkaç yüz yeni kareyle doldurduysanız, evet, işler zorlaşır.

Kart çatlamışsa, eğilmişse, bağlanamıyorsa veya bilgisayar tarafından hiç görünmüyorsa kendin yap kurtarmayla uğraşmazdım. Benim kurcalamayı bırakacağım nokta orası olurdu. Ölmekte olan bir kart, tekrarlanan denemelerle daha da kötüleşme eğilimindedir.

Yani düz haliyle:

1. Kartı kullanmayı bırakın.
  2. Kameradan çıkarın.
  3. Önce yedeklerinizi kontrol edin.
  4. Universal Scan ile başlayarak kurtarma yazılımıyla tarayın.
  5. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.

Yaptığınız tek şey Sil’e basmaksa ve kart o zamandan beri çok kullanılmadıysa, fotoğrafların çoğunu geri alma şansınız hâlâ oldukça iyidir.

Kartı kullanmayı bırakın. En önemli kısım bu.

Bir Nikon’da fotoğrafları sildiyseniz, aynı bloklara yeni veri yazılana kadar kurtarma şansı makul seviyede kalır. Hatanın ardından çekilen tek bir RAW seri çekim bile eski dosyaların parçalarını hızla ezebilir. NEF dosyaları büyüktür, bu yüzden üzerine yazılma riski çabuk artar.

Kartı önce çıkarmak konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Ancak bir noktada biraz farklı düşünüyorum. Fotoğraflar gerçekten çok önemliyse, taramadan önce SD kartın tam bir imajını alırdım. Daha uzun sürer, ama size temiz bir çalışma kopyası sağlar. Tarama sırasında kart sorun çıkarmaya başlarsa, elinizde yine de imaj olur. Bazı kurtarma uygulamaları disk imajlarını taramayı destekler ve Disk Drill bu konuda da iyi iş çıkarır.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Yazma koruma anahtarı varsa SD kartı kilitleyin.
  2. Bir kart okuyucuya takın.
  3. Kartın doğru kapasiteyi gösterip göstermediğini ve sorunsuz bağlanıp bağlanmadığını kontrol edin.
  4. Eğer evet ise, önce birebir bir yedek imaj oluşturun.
  5. İmajı ya da kartı Disk Drill ile tarayın.
  6. Dosyaları SD karta geri değil, bilgisayarınıza kurtarın.

İnsanların kaçırdığı Nikon’a özgü birkaç ek nokta:

• Gizli DCIM klasörlerini ve sidecar dosyalarını kontrol edin.
  • NEF + JPG çiftleri genelde garip adlarla kurtarılır.
  • Çift kartlı Nikon gövdeleri kullandıysanız ikinci kartı da kontrol edin. Bazı kameralar yedekleme veya taşma için ayarlanmış olur ve insanlar bunu unutur.
  • Fotoğraflar aktarımdan sonra kamera içinde silindiyse, Nikon NX Studio içe aktarmaları veya eski Lightroom katalogları hâlâ önbelleğe alınmış önizlemeleri işaret ediyor olabilir. Tam çözünürlük değil, ama hiç yoktan iyidir.

Şuna da göz atın, bu Nikon fotoğraf kurtarma tartışması SD karttan silinen görüntü kurtarmayı sade bir dille anlatıyor:
SD karttan silinen fotoğrafları kurtarmanın en iyi yolları

Kart biçimlendirme isterse, orada durun. Onaylamayın. Kartın bağlantısı kopuyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya ısınıyorsa, kendiniz uğraşmayı bırakın ve profesyonel bir laboratuvara başvurun. Arızalı bir kartta tekrarlanan okuma işlemleri durumu daha da kötüleştirebilir.

@mikeappsreviewer ve @ombrasilente’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey daha var: fotoğrafların gerçekten karttan silinip silinmediğini, yoksa sadece Nikon’un klasör yapısı garipleştiği için gizlenip gizlenmediğini kontrol edin. Kamera daha az görüntü gösterse de dosyaların hâlâ DCIM veya MISC içinde durduğu, sadece dizin bozulduğu için “kaybolmuş” gibi göründüğü Nikon kartları gördüm. Bu yüzden derin bir kurtarma çalıştırmadan önce Windows’ta gizli dosyaları açın ya da Mac’te Finder’ı düzgün kullanıp kartı manuel olarak biraz kurcalayın.

Ayrıca 5 farklı uygulamayla tekrar tekrar tarama yapmak için çok uzun zaman harcamazdım. Kart kararsızsa bu zaman kaybı olabilir. Tek bir sağlam araç seçin ve onunla devam edin. Disk Drill bunun için uygundur çünkü JPG ve NEF dosyalarını oldukça iyi işler, ayrıca önizleme gerçek dosyalarla çöpleri ayırmak için faydalıdır. Dosyaları bilgisayarınıza kurtarın, sonra her şeyi iki kez yedekleyin.

Kart, RAW+JPEG yazan bir Nikon’da kullanıldıysa her iki sürümü de arayın. İnsanlar birini kurtarıp diğerinin sonsuza kadar gittiğini sanıyor. Ayrıca Nikon’unuz ikinci yuvaya kayıt yapacak şekilde ayarlı mıydı kontrol edin, eğer makinenizde varsa. Kulağa bariz geliyor ama bu sürekli gözden kaçıyor.

Dijital kamera SD kartından dosyaların nasıl kurtarılacağına dair basit bir rehber istiyorsanız, o adım adım anlatımın takibi oldukça kolay.

Benim sınırım şu: kart normal şekilde bağlanıyorsa, kendin yap kurtarma denemeye değer. Tıklıyorsa, kayboluyorsa, sürekli biçimlendirme istiyorsa ya da 0 bayt olarak okunuyorsa, onunla uğraşmayı bırakın ve profesyonele gidin. “Bir kez daha deneyelim”in “eh, şimdi daha kötü oldu”ya dönüştüğü nokta burasıdır.

@ombrasilente, @viajantedoceu ve @mikeappsreviewer ile küçük bir görüş ayrılığım var: Başka bir şey yapmadan önce Nikon’un kamera içi Rötuş veya oynatma seçeneklerini yalnızca bir kez kontrol ederdim, çünkü insanlar bazen filtrelenmiş oynatmayı silinmiş dosyalarla karıştırır. Eğer gerçekten gitmişlerse, orada durun ve kamerayı tekrar açmayın.

Benim ekleyeceğim şu: dosya sistemi hasarı ile silme her zaman aynı sorun değildir. Nikon kartlarında, özellikle pil bitmesinden veya kart hatasından sonra yalnızca bazı çekimler kaybolduysa, klasör yeniden oluşturma yoluyla kurtarma, yalnızca imza tabanlı taramadan daha iyi sonuç verebilir. Disk Drill’in faydalı olduğu nokta da burasıdır; çünkü hem normal silinmiş girdileri hem de sahipsiz görüntü verilerini bulabilir.

Gözden kaçan birkaç Nikon’a özgü kontrol:

• RAW + JPEG çektiyseniz, dosya sayılarını karşılaştırın. NEF’ler dururken JPEG’lerin eksik olması genellikle tam kayıptan değil, kısmi üzerine yazmadan kaynaklanır.
  • Eksik fotoğraflar uzun bir seri çekimden ise, tarih sıralı gruplar halinde kurtarın. Seri çekim dizileri sık sık parçalandığı için, her sonucu önizlemek buna değer.
  • Kamera SD yerine XQD veya CFexpress kullandıysa, uygun bir kart okuyucu kullanın. Ucuz adaptörler garip okuma sorunlarına neden olur.

Disk Drill artıları:

• NEF ve yaygın Nikon kart kurulumlarını iyi işler
  • Önizleme, geçerli fotoğrafları çöp verilerden ayırmaya yardımcı olur
  • Bağlı medyayı ve imaj yedeklerini tarayabilir

Disk Drill eksileri:

• Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırı düşüktür
  • Derin taramalar dağınık dosya adları döndürebilir
  • Hasarlı kartlarda tarama biraz zaman alabilir

Benim yaklaşımım şu olurdu: manuel olarak inceleyin, mümkünse kartın imajını alın, ardından Disk Drill ile tarayın ve yalnızca başka bir sürücüye kurtarın. Kurtarılan NEF’ler bozuk görünüyorsa, bozulduklarını varsaymadan önce Nikon yazılımını deneyin. Bazen küçük resim kaybolur ama RAW verisi sağlamdır.