Kazara Sildikten Sonra Biçimlendirilmiş USB Sürücü Nasıl Kurtarılır?

USB sürücümü yanlışlıkla sildim ve biçimlendirdim, hâlâ ihtiyacım olan önemli dosyaları kaybettim. Daha fazla zarar vermeden biçimlendirilmiş bir USB sürücüsünden veri kurtarmanın en iyi yolunu arıyorum ve yardımcı olabilecek güvenilir USB veri kurtarma araçları veya adımlar hakkında tavsiyenizi gerçekten takdir ederim.

Bunu bir kez aile fotoğraflarıyla dolu bir USB bellekle yaşadım ve en önemli kısım basitti. Sürücüye hiçbir şey yazmayı durdurun. Hemen şimdi. Üzerine yeni şeyler kopyalarsanız, eski verilerin bir kısmı değiştirilir. Ondan sonra kurtarma araçları o bölümleri geri getiremez.

Biçimlendirme sırasında ne olduğu da önemlidir. Biçimlendirme birkaç saniyede bittiyse, büyük ihtimalle hızlı biçimlendirmeydi. Bu daha iyi olan sonuçtur. Hızlı biçimlendirme genelde dosya sistemini yeniden oluşturur ve dosya dizinini temizler, ama ham verilerin büyük kısmı yeni dosyalar üstüne yazılana kadar yerinde kalır. Tam biçimlendirme daha serttir. Depolama alanının üstüne yazar, bu yüzden kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer.

Yedeğiniz yoksa, her yere yapıştırılan rastgele Komut İstemi çözümlerini atlarım. Onarım araçları için de aynısı geçerli. CHKDSK dosya sistemi sorunları içindir, biçimlendirilmiş bir sürücüden veri geri getirmek için değil. Dağınık durumdaki bir sürücüyü daha kötü hale getirdiğini gördüm.

Benim yapacağım şey şu olurdu:

1. USB’yi çıkarın ve kullanmayı bırakın.
  2. Kurtarma yazılımını USB’ye değil, bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kurun.
  3. Flash sürücüyü tekrar takın.
  4. Tam tarama çalıştırın.
  5. Dosyaları kurtarmadan önce önizlemeleri kontrol edin.
  6. Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin, asla aynı USB’ye geri kaydetmeyin.

Ben Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım. Düzeni takip etmesi kolay, bu da ilk kullandığımda yarı panik halde olduğum için işime yaradı. USB’yi seçin, Universal Scan çalıştırın, bitmesini bekleyin, sonra sonuçları gözden geçirin. Dosya türüne göre sıralaması bana zaman kazandırdı. Önizleme aracı da yardımcı oldu. Bir fotoğraf önizlemede açılıyorsa, genelde kullanılabilir bir kurtarma elde ediyordum.

Beklediğimden daha çok hoşuma giden bir kısım disk imajı oluşturmaktı. USB bağlantıyı kesiyorsa, hatalar veriyorsa veya kararsız görünüyorsa, önce bir imaj alın ve asıl sürücüyü tekrar tekrar zorlamak yerine imajı tarayın. Flash bellek dengesiz görünüyorsa bu daha güvenlidir.

Birkaç şey ihtimalinizi değiştirir:

1. Biçimlendirmeden sonra USB’ye yeni hiçbir şey yazmadıysanız, şansınız daha yüksektir.
  2. Dosya sistemini değiştirdiyseniz, bazı dosya ayrıntıları kaybolsa da kurtarma yine de işe yarayabilir.
  3. Fotoğraflar, belgeler ve videolar kurtarma araçlarının yaygın hedefleridir, bu yüzden bunlar genelde alışılmadık dosya türlerinden daha iyi sonuç verir.

Kurtarılan dosyalar garip adlarla geri gelirse panik yapmazdım. Biçimlendirmeden sonra birçok dosyanın orijinal dosya adını kaybettiğini gördüm. Türe, boyuta veya tarihe göre sıralamak genelde her şeyi yeniden bir araya getirmenize yardımcı olur.

Ayrıca taramayı erken durdurmayın. Bu bir kez benim başıma geldi. Bir sürü dosya zaten görünmüş olduğu için taramanın bittiğini sandım. Taramanın ilerleyen kısmında önemli şeylerin daha fazlası ortaya çıktı. Bitmesine izin verin.

USB hiç algılanmıyorsa, sürekli bağlantısı kesiliyorsa veya Windows yanlış boyut gösteriyorsa, sorun biçimlendirmeden daha fazlası olabilir. Arızalı bir flash sürücüde tekrarlanan taramalar yapmak çok iyi bir fikir değildir. Yeterince uzun süre bağlı kalıyorsa, önce imajını almayı deneyin. Dosyalar çok önemliyse, ben orada durur ve işi bir veri kurtarma merkezine bırakırdım.

Yani evet, yedek olmadan kurtarma çoğu zaman hâlâ mümkündür. İki büyük etken, bunun hızlı biçimlendirme olup olmadığı ve sonrasında sürücüye bir şey yazıp yazmadığınızdır. Hızlı biçimlendirmeyse ve USB o zamandan beri hiç kullanılmadıysa, şansınız hâlâ fena değildir.

Öncelikle, USB’ye henüz güvenmeyin. Bir biçimlendirme hatası başka bir şeydir. Ölmekte olan bir flash denetleyicisi ise başka. Tüm yazma işlemlerini durdurma konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ancak taramadan önce bir adım daha eklerdim. Aracınız gösteriyorsa SMART veya sağlık bilgilerini kontrol edin ve Disk Yönetimi’nde sürücünün tam boyutunu not edin. Windows sahte bir boyut, 0 bayt gösteriyorsa veya sürekli yeniden bağlanıyorsa, önce dosya kurtarmayla uğraşmayı bırakın.

Tam biçimlendirme konusunda benim görüşüm biraz farklı. Modern Windows’ta gerçek bir tam biçimlendirme genellikle normal kurtarmayı öldürecek kadar siler, ancak insanların yanlışlıkla hızlı yeniden biçimlendirmeye tam biçimlendirme dediğini gördüm. Bu yüzden vazgeçmeden önce ne olduğunu doğrulayın.

Ben olsam şunları yapardım:

1. Bunu bir hub’a değil, arka USB bağlantı noktasına takın.
  2. Disk Yönetimi’ni kontrol edin. Bölüm ve kapasite normal görünüyor mu bakın.
  3. Kararlıysa, önce bire bir imajını alın. Bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir.
  4. USB’yi değil, imajı Disk Drill veya başka bir kurtarma uygulamasıyla tarayın.
  5. Önce en önemli dosya türlerini kurtarın: fotoğraflar, belgeler, proje dosyaları.
  6. Yüzlerce GB gereksiz veriyi kaydetmeden önce kurtarılan dosyalardan bir örneği açın.

Disk Drill, biçimlendirilmiş USB kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü hem dosya sistemi tarama sonuçlarını hem de imza tabanlı kurtarmayı tek yerde işler. Orijinal klasör ağacı yoksa türe ve tarihe göre sıralayın. Daha yavaştır ama çoğu zaman buna değer.

Bir şey daha. USB, BitLocker ile şifrelenmişse veya bir Mac’te APFS/HFS+ ile kullanıldıysa, sonuçlarınız büyük ölçüde yazılıma bağlıdır. İnsanlar bunu atlıyor ve saatlerini boşa harcıyor.

Basit bir flash bellek kurtarma rehberi istiyorsanız, bu video fena değil:
adım adım USB flash bellek veri kurtarma eğitimi

Ayrıca, dosyalar iş veya hukuki belgelerse, ben imaj almadan sonra dururdum. Kendin yap yöntemleri hızla riskli hale gelir. Bunu zor yoldan iki kez öğrendim.

@mikeappsreviewer ve @voyageurdubois’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey: kurtarmayı ilk tarama sonucuna göre değerlendirmeyin. Biçimlendirilmiş USB sürücüler dosya sistemi düzeyinde çoğu zaman boş gibi görünür, ancak daha derin imza taramaları eksik adlar/klasörlerle bile hâlâ tonla veri bulabilir. İnsanlar çok erken vazgeçip işlemin başarısız olduğunu sanıyor.

Ayrıca küçük bir not: önce imaj almak idealdir, ama yanlışlıkla biçimlendirilmiş ve hâlâ stabil çalışan ucuz, sağlıklı bir flash sürücüde, çok teknik biri değilseniz bunu gereğinden fazla karmaşıklaştırmazdım. Bellek normal davranıyorsa, Disk Drill ile doğrudan tarama yapmak genelde sorun olmaz. Sorunlu davranıyorsa, o zaman başka bir şey yapmadan önce imajını alın.

Yeni veri yazmamanın dışında kurtarma şansını artıran şeyler:

• sürücünün daha önce kullanıldığı aynı bilgisayar/işletim sistemi bazen dosya sistemiyle ilgili tuhaflıkların tanınmasına yardımcı olabilir
  • dosya türlerini hatırlıyorsanız, her şeyi geri yüklemek yerine önce onları filtreleyin
  • geri kalanına saatler harcamadan önce test olarak birkaç dosyayı kurtarın ve açın
  • videolar geri geliyorsa ama oynatılmıyorsa, yeniden kurtarma değil onarım gerekebilir

Ve evet, kurtarmadan önce USB’yi onarmaya çalışmaktan kaçının. İnsanların durumu daha da kötüleştirdiği yer tam da burası.

Temiz bir adım adım anlatım isterseniz, bu gerçekten faydalı:
biçimlendirilmiş bir USB sürücüden dosya kurtarmak için kolay rehber

Kısa versiyon: USB’yi kullanmayı bırakın, Disk Drill ile tarayın, bulunan dosyaları başka bir yere geri yükleyin ve önce önemli olanları doğrulayın. Sürücü bağlantıyı kesiyorsa veya garip kapasite bilgileri gösteriyorsa, kendi başınıza uğraşmayı bırakın çünkü basit dosya kurtarma çok hızlı şekilde donanım sorununa dönüşebilir.

Diğerlerinin yalnızca hafifçe değindiği bir noktayı eklerdim: TRIM/güvenli silme davranışının devreye girip girmediğini kontrol edin. Bazı USB flaş sürücülerde, özellikle daha iyi denetleyicilere sahip yeni modellerde, biçimlendirme normalde bilinen hızlı biçimlendirme veriyi geride bırakır kuralına göre kurtarmayı çok daha zorlaştıran bir temizliği tetikleyebilir. Bu yüzden insanların hızlı biçimlendirmeler konusunda sıkça sahip olduğu genel iyimserliğe biraz katılmıyorum. Çoğu zaman kurtarılabilir, her zaman değil.

Ben farklı olarak şunları yapardım:

• Önce sürücüye bir hex görüntüleyicide veya kurtarma uygulamasının önizlemesinde bakın ve geniş alanların tamamen sıfırlarla mı yoksa tamamen FF’lerle mi okunduğunu görün.
  • Kurtarma taraması çoğunlukla dosya adlarını gösteriyor ama dosyalar boş/bozuk çıkıyorsa, bu denetleyicinin blokları zaten temizlemiş olabileceğine işarettir.
  • Sürücü kamera, TV veya kayıt cihazı gibi başka bir aygıtta biçimlendirildiyse, kurtarma sonuçları Windows biçimlendirmesine göre çok farklı olabilir.

@voyageurdubois, @nachtschatten ve @mikeappsreviewer yanıtları hakkında: genel olarak iyi tavsiyeler, özellikle yeni veri yazmama ve önce onarmaya çalışmama konusunda. Yalnızca bir noktada ayrılıyorum: USB ucuz ve eskiyse, imaj alma işlemi başarısız olabilir veya çok uzun süre takılabilir. Bazen önce kritik dosya türleri için hedefli bir tarama yapmak daha hızlı bir ilk değerlendirme hamlesidir.

Disk Drill burada makul bir seçimdir.

Artıları

• kullanımı kolay
  • dosya sistemi ve ham kurtarma sonuçlarını birleştirmede iyi
  • önizlemeler gereksiz şeyleri ayıklamaya yardımcı olur
  • fotoğraflar, belgeler, yaygın video biçimleri için yeterince iyi

Eksileri

• ham kurtarma özgün adları/klasörleri kaybedebilir
  • derin taramalar tonlarca dağınık sonuç döndürebilir
  • flaş denetleyicisi blokları zaten sildiyse mucize yaratmaz
  • lisans maliyeti insanları rahatsız edebilir

Disk Drill dosyalarınızı bulursa, önce yalnızca en önemli olanları başka bir diske kurtarın. Hiçbir şey bulmaz ve yalnızca genel parçalar bulursa, verinin kaybolduğunu varsaymadan önce başka bir tarayıcı deneyin. Farklı araçlar farklı dosya türlerini daha iyi çıkarır.