iPhone'umdaki Gereksiz Dosyaları Nasıl Temizlerim? Depolama Alanı Neredeyse Dolu

iPhone’umun depolama alanı neredeyse dolu ve neleri silmenin güvenli olduğundan emin değilim. Birkaç fotoğrafı ve uygulamayı kaldırdım ancak “Sistem Verileri” ve diğer gereksiz dosyalar hâlâ çok fazla yer kaplıyor gibi görünüyor. Önemli hiçbir şeyi kaybetmeden iPhone’daki gereksiz dosyaları temizlemenin ve depolama alanında yer açmanın en iyi yolu nedir?

Rastgele şeyleri silmeye başlamadan önce depolama alanı dökümünü kontrol edin. Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümüne giderek alanı gerçekte nelerin kapladığına bakın.

Bir seyahatten sonra benim de başıma aynı şey geldi. Bilgisayarlardaki gibi temizlenebilecek bir tür “gereksiz dosyalar” klasörü olduğunu düşünmüştüm, ancak iPhone'lar depolama alanını bu şekilde göstermez. Benim durumumda sorun, gizli bir sistem çöpü yığını değil, çoğunlukla fotoğraf ve videolardı.

En fazla alan kazandıran yöntemler oldukça basitti:

1. Önce fotoğraf ve videoları temizleyin. Apple Fotoğraflar tam kopyaları bulabilir, ancak bunun ötesinde pek bir şey yapmaz. Benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini, büyük videoları ve Live Photo'ları da tespit ettiği için Clever Cleaner kullandım. Cihaz üzerinde çalışıyor, reklam içermiyor ve ücretsiz sürümü normal bir temizlik için yeterliydi. Dosyaları sildikten sonra Son Silinenler klasörünü boşalttığınızdan emin olun; aksi takdirde alan hemen geri kazanılmaz.
  2. Artık kullanmadığınız uygulamaları silin. Uygulama verilerine daha sonra ihtiyaç duyabileceğinizi düşünüyorsanız bunun yerine Uygulamayı Kaldır seçeneğini kullanın.
  3. Safari veya Chrome'daki tarayıcı verilerini temizleyin. Önbellek dosyaları ve indirilen içerikler biriktirebildikleri için Telegram veya Spotify gibi uygulamaları da kontrol edin.
  4. Dosyalar uygulamasını açıp İndirilenler klasörünü kontrol edin. Bu klasörde eski PDF'ler, ZIP dosyaları ve varlığını unuttuğunuz çeşitli dosyalar fark edilmeden birikebilir.
  5. Mesajlar çok fazla depolama alanı kaplıyorsa büyük fotoğraf veya video ekleri içeren eski konuşmaları bulun ve ihtiyacınız olmayanları silin.

Ancak App Store'daki bir temizleme uygulamasının iOS sistem dosyalarını veya gizli uygulama önbelleklerini silebileceğini düşünmeyin. Apple, bu uygulamalara böyle bir erişim izni vermez. Bu nedenle bir uygulama “tüm gereksiz dosyaları temizleyebildiğini” iddia ediyorsa buna oldukça şüpheyle yaklaşırım.

Gerçekte boşaltılabilecek alanın büyük kısmı genellikle fotoğraflardan, videolardan, indirilen dosyalardan, manuel olarak temizleyebileceğiniz uygulama önbelleklerinden ve artık kullanmadığınız uygulamalardan gelir. iPhone Saklama Alanı ekranından başlayın ve en büyük kategoriden ilerleyin.

Büyük boyutlu herhangi bir şeyi temizledikten sonra telefonu yeniden başlatın; ardından depolama ekranını tekrar değerlendirmeden önce Wi-Fi’ye bağlı ve şarjda olacak şekilde biraz bekletin. iOS bu konuda garip davranabiliyor. Telefon yeniden indeksleme işlemini ve geçici dosyaları temizlemeyi henüz tamamlamadığı için videoları, uygulama verilerini veya mesaj eklerini sildikten hemen sonra “Sistem Verileri” çok büyük görünebilir.

Yukarıdaki, temizleme uygulamalarının fotoğraf ve videolar konusunda yardımcı olabileceği görüşüne katılıyorum; ancak bunlar bilgisayarlardaki anlamıyla gerçek birer “gereksiz dosya temizleyici” değildir. Korkutucu rakam Sistem Verileri ise genellikle sıkıcı çözümler daha iyi sonuç verir: telefonu yeniden başlatın, yeterli alanınız varsa bekleyen iOS güncellemelerini yükleyin, uygulamaların içindeki büyük çevrimdışı indirmeleri temizleyin ve iPhone Saklama Alanı sayfasından eski iMessage eklerini silin. Netflix, YouTube, Spotify, Podcast’ler, Harita ve benzeri uygulamalar indirilen içerikler altında çok fazla veri gizleyebildiğinden yayın uygulamalarını da manuel olarak kontrol etmekte fayda var.

Bunlardan sonra Sistem Verileri hâlâ saçma derecede büyükse daha temiz ama zahmetli seçenek, bilgisayara şifreli bir yedek almak, telefonu silmek ve ardından geri yüklemektir. Bu işlem çoğu zaman iOS’i, tüm geçici dosyaları beraberinde taşımadan depolama düzenini yeniden oluşturmaya zorlar. Yine de bunu ilk adım olarak yapmazdım. Zahmetli bir işlemdir ve alanınızın çoğunu fotoğraflar, videolar veya uygulama indirmeleri kaplıyorsa kısa süre sonra yine aynı noktaya dönersiniz.

Çevrimdışı içeriklerle dolu bir telefonu düzeltmek kolaydır; ancak iCloud Fotoğrafları eşzamanladığı için dolu olan bir telefonda fotoğrafları çok hızlı silmek başınıza iş açabilir. Fotoğrafları temizlemeden önce Ayarlar > adınız > iCloud > Fotoğraflar bölümüne giderek iCloud Fotoğrafları’nın açık olup olmadığını kontrol edin. Açıksa, fotoğrafları telefondan silmek genellikle onları iCloud’dan ve diğer Apple aygıtlarınızdan da siler; bu nedenle iCloud’u ayrı bir yedekleme olarak görmeyin. Böyle bir durumda önce iPhone Saklama Alanını İyileştir’i açın, ardından Son Silinenler’deki, Mesajlar eklerindeki ve uygulama indirmelerindeki gereksiz içerikleri kaldırın. Diğerlerine katılıyorum; “Sistem Verileri” genellikle bir temizleme uygulamasının doğrudan temizleyebileceği bir şey değildir, ancak insanlar yer açmaya çalışırken çoğunlukla iCloud ve fotoğraf ayarları yüzünden içeriklerini yanlışlıkla kaybeder.

Telefon zaten neredeyse doluyken rastgele uygulama klasörlerinden dosya silmeye veya iCloud anahtarlarını kapatmaya başlamayın. İnsanların en büyük karmaşayı yarattığı an budur; çünkü iOS hâlâ eşzamanlama, dizine ekleme veya arka planda bazı öğelerin yerel kopyalarını oluşturma işlemleri yapıyor olabilir.

En hızlı ve güvenli çözüm, geçici de olsa önce biraz boş alan açmaktır. Oyun gibi kolayca yeniden yükleyebileceğiniz büyük bir uygulamayı silin veya uygulamayı kaldırıp verilerini saklayın, ardından telefonu yeniden başlatın. Birkaç GB boş alanınız olduğunda Saklama Alanı ekranı genellikle daha düzgün çalışır ve paniğe kapılmadan daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. Yalnızca birkaç yüz MB boş alanı olan bir telefonu temizlemeye çalışmak çok zahmetlidir; çünkü her işlem yavaşlar ve iOS açtığınız alanı hemen göstermeyebilir.

Diğerlerine katılıyorum; “Sistem Verileri” genellikle yanlış hedeftir. Bunu boşaltabileceğiniz bir klasörden çok bir belirti olarak düşünün. Kontrol edebileceğiniz şeyler arasında indirilmiş haritalar, çevrimdışı müzikler, podcast bölümleri, e-posta ekleri, sosyal medya uygulamalarına kaydedilmiş videolar ve Dosyalar’daki eski indirmeler bulunur. Birçok uygulamanın temizleme düğmesi iPhone Saklama Alanı’nda değil, uygulamanın kendi içinde bulunur. Örneğin bir yayın uygulamasını silmek, uygulamadaki indirmeleri kaldırabilir; ancak uygulamayı kullanmaya devam ediyorsanız önce indirmeleri uygulamanın içinden kaldırmak daha düzgün bir yöntemdir.

Tek dokunuşla iOS sistemindeki gereksiz dosyaları temizleyeceğini iddia eden her şeye daha şüpheci yaklaşırdım. Clever Cleaner gibi uygulamalar, özellikle benzer çekimleri ve büyük videoları bulmak açısından fotoğraf dağınıklığını gidermede yararlı olabilir; ancak iOS’un iç yapısına sihirli bir erişim sağlamazlar. Bu tür uygulamaları sistem onarım aracı olarak değil, kendi medya dosyalarınızı ayıklamak için bir düzenleme aracı olarak kullanın.

Bariz dosyaları kaldırdıktan sonra telefon hâlâ doluysa Finder/iTunes eşzamanlamasından kalan eski bir iPhone yedeğinizin telefonda bulunup bulunmadığını veya eklerle dolu çok büyük mesaj dizileriniz olup olmadığını kontrol edin. Mesajlar sinsi olabilir; çünkü yıllar boyunca birikmiş videolar içeren tek bir grup sohbeti, büyük bir uygulama kadar kolay fark edilmeyebilir. Ekleri sildikten sonra uygun olan yerlerde Son Silinenler’i boşaltın, telefonu yeniden başlatın ve gösterilen rakama güvenmeden önce biraz bekleyin. iPhone’da saklama alanının temizlendiğinin görünmesi bazen can sıkıcı biçimde gecikebilir.

Sistem Verileriniz onlarca GB seviyesinde takılıp kaldıysa ve hiç azalmıyorsa, @waldgeist’ın son çare olarak nitelendirdiği yedekleme ve geri yükleme işlemi genellikle gerçekten işe yarayan tek çözümdür; bu yüzden önce önbelleklerle uğraşarak bir haftanızı boşa harcamayın. Bu başlıktaki diğer her şey normal temizlik için uygundur, ancak gerçekten takılıp kalan Sistem Verileri miktarı yeniden başlatmalara nadiren tepki verir.