Przypadkowo usunąłem partycję podczas zarządzania dyskiem i teraz nie mogę uzyskać dostępu do ważnych plików, które były na niej zapisane. Szukam darmowego narzędzia do odzyskiwania partycji, które naprawdę działa i jest bezpieczne w użyciu. Jeśli ktoś ma doświadczenie w odzyskiwaniu usuniętej partycji bez utraty danych, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Przechodziłem już przez to raz i największym błędem jest pośpiech. Gdy partycja zostaje usunięta, najpierw znika jej układ. Twoje pliki często przez jakiś czas pozostają na miejscu. O wyniku decyduje to, co zrobisz w ciągu następnych kilku minut.
Oto kolejność, której bym się trzymał.
- Przestań cokolwiek zapisywać na dysku.
Nie twórz nowej partycji. Nie formatuj pustego miejsca. Nie kopiuj na nie plików. Każdy zapis zwiększa ryzyko nadpisania danych, które wciąż możesz odzyskać.
- Otwórz Zarządzanie dyskami, zanim spróbujesz cokolwiek naprawiać.
Widziałem przypadki, w których partycja nadal tam była, tylko straciła literę dysku. Jeśli tak jest, dodanie litery przywróci ją w Eksploratorze plików i to wszystko. Jeśli Windows pokazuje to miejsce jako Nieprzydzielone, wpis partycji najprawdopodobniej zniknął.
- Najpierw skopiuj z niego swoje pliki.
To jest część, którą ludzie pomijają, a potem tego żałują. Nawet jeśli Twoim celem końcowym jest odbudowanie samej partycji, zapisałbym ważne dane przed ruszaniem tablicy partycji.
Na tym etapie bezpieczniejszą opcją jest oprogramowanie do odzyskiwania danych. Miałem więcej szczęścia z Disk Drill niż z kilkoma innymi programami, które testowałem. Znajdował usunięte partycje, w wielu przypadkach zachowywał nazwy folderów i pozwalał mi podejrzeć pliki przed odzyskaniem. Ta ostatnia rzecz oszczędziła mi czas.
Jeśli dysk już wcześniej zachowywał się dziwnie, wolne odczyty, losowe rozłączenia, klikanie, najpierw zrób pełny obraz bajt po bajcie. Skanuj obraz, a nie oryginalny dysk. Tego nauczyłem się w trudny sposób.
- Spróbuj odzyskiwania partycji dopiero wtedy, gdy Twoje dane są już bezpieczne.
Jeśli chcesz przywrócić partycję, a nie tylko pliki, TestDisk jest zwykle darmowym narzędziem, po które sięgają ludzie. W porządku. Jest dobre, ale nie jest przyjazne dla początkujących. Jeden zły wybór i masz większy bałagan niż na początku. Nie ruszałbym go, dopóki moje ważne pliki nie byłyby już skopiowane gdzie indziej.
- Odtwórz partycję na końcu.
Jeśli odzyskanie oryginalnej partycji się nie powiedzie, wtedy utwórz nową w Zarządzaniu dyskami, wykonaj szybkie formatowanie i skopiuj odzyskane pliki z powrotem. To ostatni krok, nie pierwszy.
Jest też kilka rzeczy, które zmieniają szanse.
Jeśli zauważyłeś usunięcie od razu i się zatrzymałeś, Twoje szanse są często całkiem dobre. Jeśli już utworzyłeś nową partycję w tym samym miejscu albo ją sformatowałeś, odzyskanie szybko staje się trudniejsze, bo część starej struktury mogła już zniknąć. Nie zawsze cała, ale wystarczająco dużo, by zaszkodzić.
Dyski SSD są też bardziej podchwytliwe. TRIM może usunąć skasowane dane szybciej, niż zrobiłby to HDD. Nie zawsze uruchamia się w chwili usunięcia partycji, ale nie liczyłbym na dodatkowy czas.
Moje podejście jest proste. Najpierw odzyskaj dane. Naprawy przychodzą później. Taka kolejność dała mi najlepsze rezultaty i uchroniła mnie przed pogorszeniem stanu dysku.
Tak. Istnieją darmowe opcje. Najbardziej znaną jest TestDisk, ale nie zgadzam się z ludźmi, którzy traktują go jak pierwszą rzecz, którą każdy użytkownik powinien uruchomić. Działa, ale łatwo pomylić się w menu, jeśli jesteś zestresowany i zmęczony.
Moje zdanie:
-
Sprawdź, czy partycja zniknęła, czy jest tylko ukryta.
Jeśli wolumin nadal jest widoczny w Zarządzaniu dyskami, najpierw przypisz mu literę dysku. -
Jeśli widnieje jako nieprzydzielona, użyj narzędzia skupionego na plikach przed narzędziem do tablicy partycji.
Właśnie tutaj Disk Drill ma sens. Jest bezpieczniejszy dla zwykłych użytkowników, podgląd jest przydatny, a odzyskiwanie struktury folderów jest często lepsze niż w starszych darmowych narzędziach. Odzyskaj ważne pliki na inny dysk. -
Jeśli chcesz odzyskać samą partycję, wtedy wypróbuj TestDisk.
Jest darmowy, mocny i brzydki. Świetne połączenie, haha. Naprawdę działa w wielu przypadkach usuniętych partycji, zwłaszcza na HDD.
W jednym miejscu trochę różnię się od @mikeappsreviewer — całkowicie pominąłbym przywracanie partycji, jeśli pliki są ważniejsze niż układ. Najpierw odzyskaj dane, później odbuduj. Szybciej. Mniejsze ryzyko.
Poza tym, jeśli to SSD, działaj szybko. TRIM zmniejsza szanse odzyskania danych.
Jeśli chcesz przejrzysty instruktaż, ten poradnik dotyczący odzyskiwania usuniętej partycji jest łatwiejszy do śledzenia:
obejrzyj ten poradnik odzyskiwania usuniętej partycji
Krótka wersja: darmowym narzędziem do odzyskiwania partycji jest TestDisk. Bezpieczniejszym narzędziem do odzyskiwania plików z usuniętej partycji jest Disk Drill. Jeśli Twoje dane są ważne, zacząłbym od drugiego.
Tak, ale podzieliłbym to na dwa różne cele, bo ludzie często je mylą:
- odzyskanie wpisu partycji
- odzyskanie plików
Jeśli chodzi o naprawdę darmową naprawę partycji, TestDisk nadal jest oczywistym wyborem. Potrafi przywracać usunięte partycje w wielu przypadkach dotyczących dysków HDD. Częściowo zgadzam się tu z @mikeappsreviewer i @himmelsjager. Trochę nie zgadzam się z tym: jeśli nie czujesz się pewnie przy odczytywaniu tablic partycji i informacji o sektorach, TestDisk może bardzo szybko zmienić się z darmowego rozwiązania w dlaczego to jeszcze pogorszyłem.
Dlatego zwykle mówię zwykłym użytkownikom, żeby najpierw myśleli o odzyskiwaniu plików, a dopiero potem o odzyskiwaniu partycji. Disk Drill jest lepszy do tej strony zadania, bo łatwiej zweryfikować, co jeszcze tam jest, zanim zmieni się strukturę dysku. Nawet jeśli darmowy limit odzyskiwania w Windows nie jest nieograniczony, to nadal jest to jedno z bezpieczniejszych narzędzi do sprawdzenia, co można odzyskać.
Jeszcze jedna rzecz, o której nikt nie wspomina wystarczająco często: sprawdź Menedżera urządzeń i status SMART przed wszystkim. Jeśli dysk ma błędy sprzętowe, oprogramowanie do odzyskiwania nie naprawi w magiczny sposób umierającego dysku. W takim przypadku najpierw wykonaj kopię posektorową, jeśli możesz.
Jeśli chcesz więcej porównań, warto przeczytać ten wątek o najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych dla usuniętych partycji i utraconych plików.
Krótka wersja:
- Darmowe narzędzie do odzyskiwania partycji: TestDisk
- Bezpieczniejsza opcja odzyskiwania plików: Disk Drill
- Jeśli dysk jest w złym stanie, przestań działać samodzielnie i najpierw wykonaj jego obraz
SSD? Działaj szybko. HDD? Szanse są lepsze, zwykle.
Dodałbym jedną rzecz, o której inni wspomnieli tylko pobieżnie: sprawdź schemat partycji, zanim spróbujesz jakiegokolwiek odzyskiwania. Jeśli dysk używa GPT i usunięto tylko jeden wpis, przywrócenie partycji może przebiec czysto. Jeśli sama tablica jest uszkodzona, odzyskiwanie plików jest zwykle rozsądniejszym posunięciem.
Nieco nie zgadzam się z obozem „zawsze najpierw przywracaj pliki”. Jeśli od momentu usunięcia dosłownie nic nie zapisało się na dysku, ostrożne przywrócenie partycji może być szybsze i pozwolić zachować wszystko naraz. Ale ma to sens tylko wtedy, gdy masz dużą pewność, że dysk jest sprawny i wiesz, jaka partycja powinna tam być.
Dla zwykłych użytkowników najpierw sprawdziłbym możliwość odzyskania danych, zanim cokolwiek zmieniać. W tym właśnie Disk Drill jest przydatny.
Zalety Disk Drill:
- łatwe skanowanie i podgląd
- dobre do sprawdzenia, czy pliki nadal da się odzyskać
- bardziej przyjazny niż narzędzia niskiego poziomu
- często lepiej zachowuje strukturę folderów niż starsze narzędzia
Wady:
- darmowe odzyskiwanie w Windows jest ograniczone
- to nie jest przede wszystkim narzędzie do naprawy tablicy partycji
- głębokie skany mogą trochę potrwać
- mniej odpowiedni, jeśli chcesz pełnej kontroli
Moje zdanie w porównaniu z @himmelsjager, @sternenwanderer i @mikeappsreviewer:
- Jeśli chcesz całkowicie darmowego narzędzia do przywrócenia samej partycji, TestDisk nadal jest właściwą odpowiedzią.
- Jeśli chcesz najmniej stresującego sposobu, by potwierdzić, że twoje pliki nadal tam są, Disk Drill jest lepszym pierwszym punktem kontrolnym.
- Jeśli SMART pokazuje błędy lub dysk się rozłącza, zatrzymaj się i wykonaj klon/obraz, zanim zrobisz którąkolwiek z tych rzeczy.
Poza tym, jeśli był to zewnętrzny dysk USB, spróbuj najpierw podłączyć go bezpośrednio przez SATA albo użyć innej obudowy. Wadliwe mostki mogą sprawiać, że odzyskiwanie wygląda gorzej, niż jest w rzeczywistości.