Bozuk USB sürücüsünden verileri nasıl kurtarabilirim? Yardım gerekli

USB sürücüm, önemli iş dosyalarını ve aile fotoğraflarını üzerine taşıdıktan sonra aniden açılmamaya başladı ve şimdi sürücünün bozuk olduğunu ve biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Bu dosyaları kaybetmeyi göze alamadığım için gerçekten USB veri kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var. Durumu daha da kötüleştirmeden bozuk bir flash sürücüden veri kurtarmanın en güvenli yolu nedir?

Bunu bir kez fotoğraflarla dolu bir USB bellekle yaşamıştım ve neredeyse yaptığım ilk hata, onu hemen düzeltmeye çalışmak olacaktı.

USB’ye henüz hiçbir şey yapmayın. Bir dakika olduğu gibi bırakın. Biçimlendirmeyi atlayın. CHKDSK’yi atlayın. Üzerine yeni bir şey kopyalamayın. Her yazma işlemi kurtarmayı zorlaştırır ve bazen kurtarılabilir bir karmaşayı çıkmaz bir duruma çevirir.

Benim önce kontrol edeceğim şeyler:

1. Onu farklı bir USB portuna takın.
  2. Başka bir bilgisayarda test edin.
  3. Sürücünün Windows’ta Disk Yönetimi’nde veya Mac’te Disk İzlencesi’nde görünüp görünmediğine bakın.
  4. Gördüğünüz hata metinlerini not alın, özellikle de Kullanabilmeniz için diski biçimlendirmeniz gerekiyor gibi şeyleri.

Sisteminiz aygıtı hâlâ bir şekilde görüyorsa, rastgele onarım araçlarını denemek yerine doğrudan dosya kurtarmaya geçerdim.

Windows USB’yi algılayabiliyor ama dosya sistemini okumayı reddediyorsa, Disk Drill ile oldukça iyi sonuçlar aldım. Yine de sürücüyü taradı ve kaybolduğunu sandığım dosyaları çıkardı.

Ben olsam adım adım şunları yapardım:

1. Disk Drill’i ana sürücünüze veya başka sağlam bir diske kurun, hasarlı USB’ye değil.
  2. USB’yi takın ve Disk Drill’i açın.
  3. Aygıt listesinden USB’yi seçin.
  4. Taramayı başlatın ve yavaş gelse bile tamamlanmasına izin verin.
  5. Bulduklarını önizleyin ki dosyaların sağlam olduğunu bilesiniz.
  6. Her şeyi farklı bir sürücüye kurtarın. Kurtarılan dosyaları bozuk USB’ye geri kaydetmeyin.

Dosyalar çok önemliyse, daha da dikkatli olur ve önce Disk Drill içinde bire bir yedek imaj alır, sonra orijinal USB yerine bu imajı tarardım. Bunu sorunlu sürücülerle yaptım ve daha güvenli hissettirdi çünkü aynı arızalı aygıtı tekrar tekrar zorlamıyordum.

Verilerinizi çıkardıktan sonra USB’nin kendisiyle ilgilenin. Hâlâ biraz çalışıp çalışmadığını test etmek istiyorsanız yeniden biçimlendirin. Önce kurtarma, sonra onarım.

USB yanlış boyut gösteriyorsa, biçimlendirme istiyorsa veya okuma sırasında kayboluyorsa, ben buna önce arızalanan donanım, sonra dosya sistemi sorunu olarak yaklaşırım. Bu noktada @mikeappsreviewer ile biraz farklı düşünüyorum. Flash bellek ya da denetleyici kararsızsa, belleği tekrar tekrar taramak risklidir.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Disk Yönetimi’ni kontrol edin.
    “Ortam Yok” gösteriyorsa durun. Yazılımsal kurtarma genelde yardımcı olmaz. Bu, denetleyici arızasına işaret eder.

2. Normal bir kapasite gösteriyorsa, önce bir imaj alın.
    Disk Drill’in bayttan bayta yedekleme özelliğini ya da güvendiğiniz herhangi bir disk imajlama aracını kullanın. USB yerine imaj üzerinde çalışın. Sürücüye daha az yük bindirir.

3. USB Linux’ta bağlanıyorsa, verileri rsync veya ddrescue ile kopyalayın.
    Linux bazen hasarlı USB dosya sistemlerini Windows’tan daha iyi okuyabilir. Ana bilgisayarınız da garip davranıyorsa canlı bir USB yardımcı olur.

4. Sürücü ısınıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya kendi kendine yeniden bağlanıyorsa, kendi başınıza denemeleri bırakın.
    Bu genelde fiziksel arıza anlamına gelir. Bir laboratuvar pahalıdır, ama aile fotoğraflarını parayla değiştirmek daha zordur. Üzücü ama gerçek.

5. İmaj aldıktan sonra, kurtarmayı imaj üzerinde çalıştırın.
    Disk Drill bunun için uygundur. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya harici bir HDD’ye kaydedin, asla aynı belleğe geri kaydetmeyin.

Ayrıca, kurtarmadan önce “onarım” araçlarını kullanmayın. CHKDSK bazen klasör yapısını kaldırır ve kötü bir günü daha da kötü hale getirir.

Basit bir USB veri kurtarma kılavuzu için şu videoya göz atmaya değer:
Bozulmuş flash sürücüler için USB veri kurtarma adımları

Disk Yönetimi’nin ne dediğini paylaşırsanız, RAW, Ayrılmamış, Ortam Yok, yanlış boyut, buradaki insanlar durumu hızlıca daraltabilir.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @chasseurdetoiles ile aynı fikirdeyim, ama insanların çok sık atladığı bir şeyi eklerdim: dosyaların en başta gerçekten doğru şekilde yazılıp yazılmadığını kontrol edin. Birçok ucuz USB bellek kapasiteyi sahte gösterir; siz 50 GB kopyalarsınız, Windows tamamlandı der ve verinin yarısı aslında hiç gerçek olmamıştır. Acımasız, ama bu çok sık olur.

USB hâlâ normal bir boyut gösteriyorsa, önce Disk Drill ile kurtarma yapardım, ama kurtarılan dosyaları türe göre sıralar ve kutlama yapmadan önce fotoğraf/belgelerin bir kısmını önizlerdim. Bazen kurtarma çalıştı gibi görünür ama dosyalar sadece bozuk çöpten ibarettir.

Ayrıca, bu gerçekten kritik veriyse, onu 20 kez çıkarıp tekrar takmayı bırakın. Flash bellekler hızla daha kötü hale gelebilir. Bellek bazen algılanıyor bazen algılanmıyorsa, bir kez klonlayın/imajını alın, sonra o kopya üzerinden çalışın. Bu noktada @chasseurdetoiles görüşüne daha yakınım.

Bir açı daha: Windows denetleyiciyi görüyorsa, ChipGenius veya USBDeview gibi bir araçla SMART ya da USB sağlık bilgilerini okumayı deneyin. Her zaman işe yaramaz, ama bazen sürücünün temelde ölmek üzere olduğunu söyler.

Seçenekleri karşılaştıranlar için, bozuk bir USB sürücü için en iyi kurtarma araçları hakkındaki bu başlığa da göz atmaya değer.

Disk Management RAW diyorsa, bu genellikle kurtarılabilir. No Media diyorsa, bu çok daha kötü bir işarettir.

Bunu diğerlerinin yalnızca yüzeysel değindiği iki olasılığa ayırırdım: bozulma ve sahte flash bellek.

USB ucuzsa veya markasızsa, gerçekte sahip olduğundan daha fazla alan bildiriyor olma ihtimali çok yüksektir. Bu durumda “kurtarma” yalnızca gerçekten yazılmış olan kısmı kaydedebilir. Bu yüzden, iyi bir taramanın her zaman verinin baştan beri orada olduğu anlamına geldiği fikrine biraz katılmıyorum.

Hızlı mantık kontrolleri:

• Herhangi bir kurtarma sonucundaki dosya tarih ve boyutlarına bakın
  • Yalnızca bir klasörü değil, farklı klasörlerden bir sürü fotoğraf açın
  • Daha büyük videoların veya arşivlerin sıfırlanmış ya da kısmen bozuk olup olmadığını kontrol edin
  • Kurtarma denemeleri bittikten sonra belleği bir kapasite doğrulayıcı ile test edin

Araçlar konusunda, sürücü hâlâ tutarlı şekilde algılanıyorsa Disk Drill makul bir seçimdir.

Artıları:

• kolay önizleme
  • RAW/bozuk dosya sistemlerinden kurtarma yapabilir
  • yedek imaj seçeneği kullanışlıdır
  • yeni başlayanlar için uygundur

Eksileri:

• derin taramalar biraz zaman alabilir
  • kurtarılan dosya adları/klasörler her zaman kusursuz değildir
  • denetleyici arızalanıyorsa mucize yaratmaz
  • ücretsiz kurtarma sınırları platforma/sürüme bağlıdır

Önce onarımdan kaçınma konusunda @chasseurdetoiles ile, yeni hiçbir şey yazmama konusunda da @reveurdenuit ile aynı fikirdeyim. @mikeappsreviewer sahte kapasiteli bellekler hakkında iyi bir noktaya değindi ve açıkçası bu çok sık gözden kaçıyor.

Bir ek şey: USB’nin içinde yerine konamaz fotoğraflar varsa, onu evdeki her cihazda test etmeyi bırakın. Tek bir kararlı makine seçin, tek bir dikkatli deneme yapın, ideal olarak tek bir imaj alın, sonra kurtarmayı onun üzerinden yapın. Fazla “bir şeyler deneyip durmak” sınırda çalışan sürücüleri öldüren şeydir.